Manço'ya 15 yıllık hasret…

Sesi Moda’dan dünyaya yayılan Türkiye’nin evrensel sanatçısı Barış Manço, 15. ölüm yıldönümünde bir dizi etkinlikle anılıyor.

30 Ocak 2014 - 09:56

Semra ÇELEBİ
 
Hayatı Moda’da başlayıp Moda’da sona eren dünyaca ünlü sanatçımız Barış Manço, Kadıköy’le bütünleşmiş yaşamıyla buradaki sokaklara, caddelere, evlere; şarkılarıyla, programlarıyla konuk olduğu odalarımıza adını kazımış bir usta. 81300 Moda deyince ilk aklımıza gelen isim… 7’den 77’ye her dinden, her cinsiyetten, her dilden insanla yaptığı doyumsuz sohbetlerle zihnimizden çıkmayacak bir ağabey…
1999 yılının 31 Ocak’ı 1 Şubat’a bağlayan o kara gecesinin üzerinden tam 15 yıl geçti. “Bir insandan en son ne zaman bahsedilmekten vazgeçilirse, o insan o zaman ölmüş sayılır” diyen Manço, sanki kendisi için söylemişti bu sözü. Zira O’nu hiç tanımadan bilip seven, şarkılarıyla büyüyen yeni kuşaklar, Manço’nun hiç ölmeyeceğinin göstergesi. 15 yıldır şarkılarıyla, belgeselleriyle, programlarıyla yaşamaya devam ediyor Barış Manço.

BARIŞ MANÇO MÜZE EVİ SABAHA KADAR AÇIK
Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kadıköy’ün gözbebeği Manço’yu bir dizi etkinlikle anıyor. Sanatçının ölümünün 15. yılı olması nedeniyle bu yılki etkinlikler daha kapsamlı. Bu yıl da gelenek bozulmuyor. Belediye’nin dört yıl önce restore edip ziyarete açtığı 81300 Moda adresindeki evi, 31 Ocak Cuma günü gece saat 24.00’e kadar açık olacak. Gün boyu ücretsiz olarak gezilebilecek müze evi hâlâ görmediyseniz, bu Barış Manço’yu evinde anmak için iyi bir fırsat olabilir!
Manço'ya dair her şeyin sergilendiği bu müze-ev, onu çok daha yakından tanımak, bilinmeyen yönlerini öğrenmek isteyenleri, nostaljik bir yolculuğa davet ediyor.
 
HEYKELİ İLK KEZ SEVENLERİYLE BULUŞACAK
Kadıköy Belediyesi, 1 Şubat Cumartesi gecesi ise Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bir anma gecesi düzenliyor. Saat 20.00’de başlayacak ve tamamen ücretsiz olan bu etkinliğe Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve Barış Manço’nun ailesi katılacak.
Eşi Lale Manço ile çocukları Doğukan ve Batıkan Manço’nun seyirciyle söyleşisi ile başlayacak etkinlikte Başkan Öztürk de bir konuşma yapacak.
Konuşmaların ardından Çocuk Sanat Merkezi Korosu, Manço’nun en çok sevilen şarkılarından “Arkadaşım Eşşek” şarkısını seslendirecek. Daha sonra “Barış’a özlem” diyerek yola çıkan 24 Ayar Müzik Grubu, Manço’nun şarkılarından oluşan bir konser verecek. Barış Manço’nun eserlerini Eser Taşkıran aranjörlüğünde yeniden yorumlayan grup, dokuz müzisyenden oluşuyor.
Gecenin sürprizi ise heykeltıraş Murat Daşkın’ın silikon kullanarak yaptığı Barış Manço heykeli olacak. Gerçek boyutlarda yapılan bu heykel ilk kez bu etkinlikte seyirci karşısına çıkacak. Etkinlik boyunca sahnede olacak Barış Manço heykeli daha sonra Müze-Ev’e götürülecek.
 
BARIŞ MANÇO VAPURUYLA YOLCULUK
Barış Manço’yu anma etkinlikleri 2 Şubat Pazar günü kabir ziyaretiyle devam edecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Barış Manço adlı şehir hatları vapuruyla saat 10.30’da Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nden hareket edilecek. Saat 11.00’de Kabataş İskelesi’ne uğrayacak olan vapur 11.30’da Kanlıca İskelesi’ne varacak. Manço’yu Kanlıca’daki mezarı başında anacak olan ailesi ve sevenleri 13.00’de aynı vapurla dönecek. Dileyen herkes bu yolculuğa katılabilecek.


ARŞİV