Kore’den Kadıköy’e uzanan tatlılar

Osmanağa’da açtığı kafesiyle geleneksel Kore tatlılarını Kadıköylülerin damak tadına sunan Yoon Jeong Jae, “Amacım insanların tatlı yerken sohbet edebileceği ve kültür paylaşımı yapabileceği bir yer yaratmak” diyor

08 Eylül 2017 - 08:28

Hiç Bingsu (빙수) yediniz mi? Ya da karabuğday çayı (메밀차) içme şansınız oldu mu? Eğer bu sorulara cevabınız hayırsa, 1 Ağustos tarihinde Osmanağa Kalfaoğlu Sokak’ta açılan Cheongdo Kore Tatlı Kafe (청도)’ye uğrayarak geleneksel Kore tatlılarını deneyebilirsiniz. Kore Tatlı Kafe’nin yaratıcısı 29 yaşındaki Yoon Jeong Jae (윤정재)’in Türkiye macerası bundan yaklaşık 10 ay önce başlıyor. Türkiye’ye geldiğinden beri Cem ismi kullanan Yoon, Kore’nin Daejeon şehrinde doğup, burada aşçılık bölümünden mezun oluyor. Seyahat amacıyla Türkiye’ye gelen Yoon, İstanbul’a bir kafe açmak istiyor. Hayalindeki kültür paylaşımını yaratmak için Kadıköy’e açtığı Kore Tatlı Kafe ile de Türkiye’nin ilk ve tek Kore tatlıları üzerine açılmış kafenin de sahibi olmuş oluyor. Kadıköy’e Kore tatlı kafenin açılma hikayesinin geri kalanı için Yoon’a yani Cem’e sözü bırakıyoruz…  

KORE’NİN DONDURMASI: BİNGSU

Kore kültürüne göre dizayn edilen ve Kore müziklerinin çalındığı Cheongdo Kafe’de masaya oturduğunuz an size önce minik el vantilatörü veriliyor. Kore’de sıklıkla uygulanan bu uygulama, yüksek sıcaklardan bunalan müşteriyi, tatlısı gelene kadar serinletmek için uygulanıyor. Cheongdo, Kore’nin geleneksel tatlısı Bingsu’ya ev sahipliği yapıyor. Kafenin tatlı konsepti Korelilerin yaz sıcaklığını unutmak için yedikleri bu tatlı üzerine kurulu. Bingsu, eskiden Kore’de buz ve tatlandırılmış soyayla hazırlanan bir tatlıymış. Zaman içinde değişerek farklı meyveler, süt ve diğer tatlarla zenginleştirilmiş. Cheongdo Tatlı Kafe ise oreolu, incheolmi, şeftalili, kavunlu, karpuzlu, kavun karpuz karışık Bingsu olmak üzere 6 farklı Bingsu’yu menüsünde yer veriyor. Kafede Bingsu’yu şef Yoon hazırlıyor. Yoon, Bingsu tatlısını şöyle anlatıyor; “Kore’den getirmiş olduğumuz özel bir makine aracılığıyla tatlımızı hazırlıyoruz. Tatlımızın çikolatalı ve meyveli olarak çeşitli varyasyonları var. Tatlının öncelikle tabanını oluşturuyoruz. Özel makinemiz, sütü kar tanecikleri şeklinde tabana yerleştirmemizi sağlıyor. Tabanın üzerineyse dondurmasını ve çikolata parçacıklarını koyuyoruz. Üst kısmına da sipariş edilen meyveleri top top yerleştiriyoruz. Yine Kore’den getirdiğimiz özel bir ürün sayesinde tatlının üzerine dökebileceğiniz süt bazlı bir sos oluşturuyoruz.”

BALLI EKMEK, KARABUĞDAY ÇAYI…

Bingsu, geniş bir kâse içinde 2-3 kişini yiyebileceği bir porsiyonda hazırlanıyor. Fiyatı ise 25 ila 30 lira arasında değişiyor. Kafe’de Bingsu harici başka lezzetler de var. Şef Yoon, kendi özel reçetesiyle hazırladığı lezzetleri şöyle anlatıyor: “Çayın yanında ikram ettiğimiz mocci (초코 모찌) dediğimiz çikolatalı atıştırmalığımız var. Pirinç unundan elde ettiğimiz hamuru çikolataya batırarak yuvarlak, minik atıştırmalıklar yapıyoruz. Kore’ye özel olan içinde irmik tadını alabileceğiniz karabuğday çayımız (메밀차) da var. Buna artı olarak mısır püskülü çayımız (옥수수 수염차) da var. Kore’de çayları daha çok sağlık amaçlı olarak tüketiyoruz.  Kore’de genel olarak çaya şeker katılmaz, sıcak bir şekilde de içilmez. Çayımızı, ılık ve şekersiz bir şekilde servis ediyoruz. Honey Breed (하이브리드) dediğimiz ballı ekmeğimiz de mevcut. Ekmeğin arasına koyduğumuz özel sosla fırına veriyoruz. Fırından sıcak şekilde çıkardıktan sonra da üzerine kreme ve bal döküp ervis ediyoruz. İçeceklerimiz de ise özel Kore kahvemiz (모카 골드 커피) var. Kore’den getirmiş olduğumuz özel Kore kahvesini burada kendimiz hazırlıyoruz. Arzu eden müşterilerimiz için Türk çayımız da mevcut.”

“KAFE AÇMA DÜŞÜNCEM YOKTU”

Yoon’un Türkiye’ye ilk geldiği zaman aslında kafe açmak gibi bir düşüncesi yokmuş. Bunun yerine geleneksel Kore yemeklerinin yer alacağı bir lokanta açacakmış. Yoon, kafe açmakla ilgili yaşadığı süreci şu sözlerle anlatıyor: “Türkiye’ye ilk geldiğim zaman tatlı üzerine bir kafe açma düşüncem yok. Daha çok yöresel yemeklerin yer alacağı bir lokanta düşünüyordum. Daha sonrasında düşüncemi kafeye doğru çevirmemin nedeni ise insanların toplaşıp, hep birlikte sohbet etmelerini sağlamak oldu. Birçok insanın bu kafeye gelip, sohbet etmesini ve tanışmasını istedim. Bunu istediğimden dolayı lokanta düşüncemi kafeye çevirdim. Buraya çeşitli kültüre sahip insanların toplanmasını ve birbirleriyle kültür alışverişi yapmalarını istiyorum. Yine bu bağlamda buraya bir lokanta açmış olsaydım eğer hayalimdeki sohbet ve paylaşım ortamını burada yaratamazdım. İnsanlar yemeğini yedikten sonra kalkar ve giderlerdi. Kafe ortamında ise istedikleri kadar oturup sohbet edip, paylaşım yapabiliyorlar. Bu kültür paylaşımı hayalimi de gerçekleştirebilmek için en az 5 yıl boyunca İstanbul’da kalmayı düşünüyorum. Herhangi bir Kore’ye gitme düşüncem yok.”

PAZAR GÜNLERİ ETKİNLİK GÜNÜ

Cheongdo, pazartesi günleri kapalı. Yoon, kafenin pazartesi günü kapalı olmasının nedenleri arasında hem personelinin dinlemesini hem de menüsünü genişletmek için Anadolu mutfağı üzerine yaptığı araştırmaları sıralıyor. Kafe bodrum, giriş ve üst kat olmak üzere üç kattan oluşuyor. Yoon, bodrum katını ise pazar günleri düzenleyecekleri etkinlikler için kullanacaklarını belirtiyor ve ekliyor: “Henüz aktif olarak kullanamadığımız ama yakın zamanda etkinlikler için kullanmaya başlayacağımız bir bodrumumuz var. Burada konserler, söyleşiler kısacası kültür üzerine çeşitli etkinlikler yapmak istiyoruz. Bu pazar da Kore’de ünlü bir grup olan BTS konser verecek. Artık her pazarı etkinlik günü olarak değerlendirmeyi istiyoruz.”

“KADIKÖY İNSANA KUCAK AÇIYOR”

“Kadıköy’ü seçmemin nedeni, gözlemlerim doğrultusunda Taksim’de yaşanan açılma sonrası Kadıköy’ün daha fazla geliştiğini ve daha çok insana kucak açık açtığını gördüm. Diğer bir yandan da Kadıköy’de birçok yabancı vatandaşın yaşadığına tanık oldum. Kadıköy’ün Osmanağa mahallesinde bu kafeyi açmamızın nedeni de burada çeşitli dil kursları var. Dolayısıyla bu bölge yabancıların uğrak mekânı oluyor. Şu ana kadar da Kadıköy’de kötü bir şey yaşamadım. Hep hoş karşılandım. Seçim yapmam da bunlar çok etkili oldu.”

Adres: Osmanağa Mah. Kalfaoğlu sok. 31/A Çalışma saatleri: 10.00 – 21.00 Dilerseniz Kore Tatlıcısı’nı instagram.com/kadikoycheongdo adresinden takip edebilirsiniz.


ARŞİV