Kadıköy'ün yeni sahnesi: Par Sahne

Kadıköy, Par Sahne adıyla yeni bir tiyatro sahnesine kavuştu. Par Sahne’nin sanat yönetmeni ve kurucusu Bora Akın, “Sadece kurucu ekibin söz sahibi olduğu değil, proje bazlı çalışmalarda da ekibe katılan sanatçıların eşit söz sahibi olduğu bir düzen kurmayı hedefliyoruz. İngilizcede 'eşit' anlamına gelen 'Par' ismi de bu yüzden tercih edildi” dedi

11 Kasım 2022 - 10:25

Kadıköy’ün yeni sahnesi Par Sahne, Neşet Ömer Sokak’ta, Kadıköy Çarşısı pasajının içinde açıldı. “Peer Gynt Düzenleniyor” adlı oyunun prömiyeri ile açılışını yapan sahne, özgün ve iddialı metinler seçmeyi, değişen tiyatro dinamiklerine uyum sağlayıp kendi fikrini en etkili ve sade biçimde seyircilere sunmayı amaçlıyor.

Par Sahne’nin yapımcısı ve kurucusu Bekirhan Ak, sahnenin İstanbul’daki ve Türkiye’deki tüm tiyatro ekiplerini ağırlayabilecek teknik ve fiziksel imkanlara sahip olduğunu belirtti. 

“TİYATRO’NUN KALBİ KADIKÖY’DE”

Bekirhan Ak, “Par Sahne, sayısı hızla artan tiyatro ekiplerine ve seyircinin yoğun ilgisine karşılık vermek amacıyla, İstanbul’daki tiyatroların kalbi olan Kadıköy’de ve semtin en işlek sokaklarından olan Neşet Ömer Sokak’ta, Kadıköy Çarşısı pasajının eksi 2. katında, 400 metrekareye yakın bir alanda, 18 Ekim 2022 tarihinde açıldı. İçerisinde 120 kişilik bir sahne, biri 65 metrekare, diğeri 30 metrekare olmak üzere toplam 2 adet derslik, kulis, depo, tuvaletler, fuaye alanı ve buna dahil olan küçük bir kafesi bulunan kompleks bir alan.” dedi.

Par Sahne’nin teknik ve fiziksel imkanları hakkında da konuşan Ak, “2022 yılının Şubat ayında temsillerine başlayan Par Tiyatro’nun hem oyunlarının oynayacağı hem de eğitimlerini vereceği bu yapı, ayrıca İstanbul’daki ve Türkiye’deki tüm tiyatro ekiplerini ağırlayabilecek teknik ve fiziksel imkanlara sahip olacak şekilde dizayn edildi. Son yıllarda değişen tiyatro anlayışı sahnelere de yansıdı ve ekipler tarafından ağırlıklı olarak blackbox yapıda sahneler tercih edilmeye başlandı. Par Sahne de bu konsepte göre hazırlandı. Ayrıca daha küçük ölçekli oyunların da sahnelenebilmesi için 65 metrekare olan derslik, yaklaşık 50 kişi kapasiteli bir oda tiyatrosuna dönüşebilecek şekilde planlandı. Par Atölye adı altında konservatuvara hazırlık, temel oyunculuk, genç tiyatro ve yazarlık eğitimleri yine bu yapı içinde verilecek. Sahnemize ulaşım da Kadıköy’e gelen tüm araçlarla kolaylıkla sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.

“DEĞİŞİME UYUM SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Sahnenin sanat yönetmeni ve kurucusu Bora Akın ise, “Hem kendi sanat hayatımıza hem de tüm tiyatro ekiplerine alan sağlamak amacıyla Par Sahne’yi kurduk” dedi. Akın, “Par Tiyatro ilk oyunu Kahramanım Usame ile Şubat 2022’de faaliyete geçmiş ve halen İstanbul’da sanat hayatına devam eden, genç bir tiyatro. Çıktığı yolda mümkün olduğunca özgün ve iddialı metinler seçmeyi, değişen tiyatro dinamiklerine uyum sağlayıp kendi fikrini en etkili ve sade biçimde seyircilere sunmayı amaçlıyor. Yeni mezun birkaç arkadaş olarak sadece kurucu ekibin söz sahibi olduğu değil, proje bazlı çalışmalarda da ekibe katılan sanatçıların eşit söz sahibi olduğu bir düzen kurmayı hedefliyoruz.  İngilizcede 'eşit' anlamına gelen 'Par' ismi de bu yüzden tercih edildi.” şeklinde konuştu.

Akın, “Ekibimiz, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü ve Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk ASD mezunu gençler tarafından kurulmuş olup, Bursa'da uzun yıllar birlikte tiyatro yapmış, sahneye çıkmış ve eğitimler vermiş; İstanbul'da yeni bir soluk almak ve kendi tiyatrosunu yapabilmek için Par'ı kurmuş, şimdi de hem kendi sanat hayatına hem de tüm tiyatro ekiplerine alan sağlamak amacıyla Par Sahne’yi açtı.” dedi ve şöyle devam etti: “Par Tiyatro’nun ikinci oyunu olan Peer Gynt Düzenleniyor’un prömiyeri ile açılışını yaptığımız Par Sahne diğer tiyatro ekiplerine ev sahipliği yapmaya da başladı. Her akşam başka bir ekibin konuk olduğu Par Sahne’de ayrıca Par Tiyatro eğitim programları da devam ediyor.”


ARŞİV