Japon oyuncaklar Göztepe'de

Japon kültürünü yansıtan oyuncak bebek sergisi, İstanbul Oyuncak Müzesi’nde 20 Kasım’a dek ziyaret edilebilir

01 Kasım 2023 - 12:30

Kültüründe oyuncaklara büyük önem veren Japonya’nın geleneksel bazı oyuncaklarını bugünlerde Kadıköy’de görmek mümkün. Zira Göztepe’deki İstanbul Oyuncak Müzesi’nde Japonya üretimi oyuncak bebekleri sergisi açıldı. İstanbul Japon Haftası kapsamında Japon Konsolosluğu tarafından hazırlanan sergide, farkı türlerde 21 oyuncak sergileniyor. Japonya İstanbul Başkonsolosu Kasahara Kenichi ve   İstanbul Oyuncak Müzesi kurucusu Sunay Akın tarafından açılan sergi, mevsime özgü oyuncak bebekler ve geleneksel Japon oyuncaklarını içeriyor. Sergi, 20 Kasım’a dek açık olacak. 

(Ichimatsu bebekleri, adını Kabuki halk tiyatrosu oyuncusu aktör Sonegawa Ichimatsu’dan alır.)

Sergiyle ilgili bilgi veren İstanbul Oyuncak Müzesi Direktör Yardımcısı Aslı Nuhoğlu, “Müzemiz açıldığından beri aslında Japonya ile yakın ilişkiler içindeyiz. Mesela her sene 6 Ağustos’ta Sadako Sasaki’yi anma gününde burada etkinlikler yapıyoruz. Müzemizin en üst katında, Sunay beyin (Akın) Japonya seyahatinde kendisine burada sergilenmek üzere emanet edilen, Hiroşima’ya atılan atom bombasından etkilenen bir okuldan parçaları sergiliyoruz. 2010 Japonya Kültür Başkenti zamanında yine burada bir sergi açmıştık. Japonya ile işbirliklerimiz sürüyor. Bu sergi de bunun bir parçası. İstanbul’da yapılan Japonya haftasında şehirde konsolosluk tarafından pek çok etkinlik düzenleniyor. Sergimiz de o şekilde açıldı.” dedi. Nuhoğlu, Japon kültüründe oyuncaklara büyük önem verildiğini ve anlam yüklendiğini vurgulayarak, “Ayları anlatan oyuncak serisi var burada. Mesela Japonya’da eğitim öğretim yılı sakuraların açtığı Nisan’da başlar ve okula başlayan öğrencilere okul açılış töreni yapılır. Öğrenciler yeni okul kıyafetlerini giyerek bu törene katılır. Bunu ifade eden bir oyuncak sergiliyoruz. Ayrıca, imparator ve imparatoriçe bebekler ile çocukları hastalık ve kazalardan koruduğuna inanılan geleneksel Japon kıyafetli Hina bebekleri de var.” bilgisini verdi. 

3 Mart Japonya'da “Hina Matsuri” yani Kız Çocukları günüdür. Kız çocukların aileleri evlerinde hina bebekleri sergilerler

 

ARŞİV