Japon kültürü Caddebostan’a taşınıyor

Japon geleneksel kıyafeti kimono giymek ister misiniz? Geleneksel çay seremonisi izlemek? Ya da isminizi Japonca yazmak? Tüm bunları ve daha fazlasını, Kadıköy’de bir hafta sürecek ‘Japon Kültür Festivali’nde deneyimlemeniz mümkün

20 Şubat 2017 - 13:27

“Kadıköy’deki küçük Japonya” diye tanımlanabilecek olan, bir buçuk yıldır Kuşdili’nde Japon kültürünü tanıtmak için etkinlikler yapan Japon Sanat Merkezi (JSM), şimdi de “Japon Kültür Festivali” düzenliyor. Japonya aşığı akademisyen Dr. Erdal Küçükşahin ve sanatçı Aynur Küçükşahin’in kurduğu JSM,  Asya kıtasının iki ucunda bulunan Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk, sanat ve kültür köprüsünü bu festivalle sağlamlaştırmayı hedefliyor. Japonya İstanbul Başkonsolosluğu’nun himayesinde ve Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle, 25 Şubat-3 Mart tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi’nde  (CKM) gerçekleştirilecek olan festivalde, Japon gelenekleri ve kültürü çeşitli yönleriyle tanıtılacak.

Festivalin zamanlaması, Japonya’da her yıl geleneksel olarak şubat sonundan mart başına kadar kutlanan “Hinamatsuri”ye (Oyuncak Bebek Bayramı) uygun olarak seçildi. Bu bayramda, özellikle kız çocuğu olan evlerde bahtının açık, kısmetinin bol olması için el yapımı oyuncak bebekler sergileniyor. Festival kapsamında da bu gelenek Kadıköy’e taşınarak; Japon bebekleri merdivenli kırmızı bir kaide üzerinde CKM’de sergilenecek.  Festivalin teması da “Çocuk ve Hayal” olarak belirlendi, etkinlikler çocuklara ve çocuk olmayı unutmamış yetişkinlere yönelik olarak planlandı.

İLGİNÇ ETKİNLİKLER VAR

Bir hafta sürecek olan festival sadece Japon kültürünü Türkiye’de tanıtmayı amaçlamıyor, aynı zamanda iki kültür arasında karşılıklı etkileşimi de hedefliyor. Japon ve Türk sanatçıları biraraya getiren “NİTTOTEN 6” resim sergilerinin bu yılki özel konuğu Japonya’nın en ünlü çocuk kitabı yazar ve çizerlerinden olan Kobayashi Yutaka olacak. Festivalde ikebana (çiçek düzenleme sanatı), bonsai atölyeleri düzenlenecek; katılımcılara kimono giydirilecek ve fotoğraf çekimi olacak; sumie (mürekkep sanatı), shodo (Japon kaligrafisi), origami (kağıt katlama) dersleri verilecek; Japon çocuk oyunları atölyeleri olacak; Japon dansı ve kılıç sanatı (İaido) gösterileri yapılacak; geleneksel Japon çay töreni canlandırılacak; Japon oyunu ‘Go’ turnuvası olacak; Japon filmleri gösterilecek.

JSM kurucularından Aynur Küçükşahin, “Biz hem burada Japon kültürüne aşinalık yaratmayı hem de Japonya’da Türk kültürünü tanıtmayı istiyoruz. İki ülke arasında kültür elçileri gibiyiz. Ülke olarak pek de keyifli zamanlar yaşamıyoruz maalesef. Bu zor günlerde, insanları günlük yaşamın gerginliğinden biraz olsun uzaklaştırmak niyetindeyiz. Biraz nefes almak, Japonya’yı tanımak, rengârenk etkinliklerimize katılmak isteyen herkesi festivalimize davet ediyoruz” dedi.

 TURNALAR JAPONYA’YA UÇACAK!

Japonya’daki “Kâğıttan Bin Turna Kuşu” efsanesine göre bir insan hastalandığında kağıttan bin adet turna kuşu yaparsa bunu gören tanrılar bu kişiyi sağlığına kavuşturacaktır. Hiroşima’da atom bombasının patlamasından tam 10 yıl sonra Sadako Sasaki isimli Japon kız çocuğu hastalandığını öğrenir. Kâğıttan bin turna kuşu efsanesini bilen Sadako hastalığını cesaretle karşılayıp kağıt turnaları katlamaya başlar. Ne yazık ki Sadako’nun ömrü bin kağıt turnaya yetmez ve 646. turnayı katlarken hayata gözlerini yumar. Yine de arkadaşları eksik kalan 354 turnayı katlayıp onunla birlikte gömerler. Turna kuşu o zamandan beri barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi olur.

İşte Japonya’nın bu geleneği, Japon Kültür Festivali’nin ‘çocuk ve hayal’ temasına uygun olarak Caddebostan’da canlandırılacak. Bu kapsamda SENBAZURU (Japonya’ya Bin Turna) kampanyası yapılacak. Hafta boyunca açık kalacak origami standında, ziyaretçiler dileklerini yazacakları kâğıtları turna şeklinde katlayacak ve toplanan 1000 kağıt turna Japonya’ya gönderilerek dileklerin gerçekleşmesi için geleneklere uygun bir şekilde törenle yakılacak ve gökyüzüyle buluşturulacak…

Festivaldeki pek çok etkinliğe katılım ücretsiz ancak önceden kayıt yaptırmak gerekiyor www.japonsanat.com


ARŞİV