İstanbul için müzik vakti

İKSV’nin müzik ve caz festivalleri şehri dev bir sahneye dönüştürüyor. Kadıköy’de de ücretli ve ücretsiz konserler var

18 Ağustos 2021 - 01:05

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 49. İstanbul Müzik Festivali,  18 Ağustos’ta başladı.  16 Eylül’e dek sürecek olan festival, tarihinde ilk kez, programındaki tüm konserleri açık hava mekânlarda gerçekleştirilecek.  Bir ay boyunca 14 farklı mekânda Türkiye ve yurtdışından 30’un üzerinde solist, topluluk ve orkestrayı ağırlayacak olan festival kapsamında parklarda ücretsiz konserler verilecek.

KADIKÖY’DE KORO KONSERİ

Hafta Sonu Klasikleri adlı bu konser serisinin ilki, 28 Ağustos Cumartesi günü saat 11.00’da  Maçka Habitat Parkı’nda gerçekleştirilecek. 2015’te şef Başak Doğan tarafından kurulan koro müziğinin ülkemizdeki öncülerinden Chromas, modern cazdan folk düzenlemelerine uzanan bir repertuvarla buluşacak. Chromas’ın bir diğer konseri ise 5 Eylül Pazar günü 14.30’da  10.30’da Fenerbahçe Parkı’nda, Kadıköy Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleşecek.

 Hafta Sonu Klasikleri’nin 12 Eylül Pazar günü gerçekleşecek konserine ise Yıldız Parkı’nın dinginleştirici atmosferi ev sahipliği yapacak. Konserde, baroktan tangoya ve çağdaş müziğe uzanan cazibeli melodilerle saksofon repertuvarının tüm yelpazesini kucaklayan, Lukas Seifried, Viola Jank, Johannes Weichinger ve Martina Stückler’den oluşan Aureum Saksofon Dörtlüsü sahnede olacak.

FENERBAHÇE’DE ÇOCUK ETKİNLİĞİ

49. İstanbul Müzik Festivali, İKSV Alt Kat işbirliği ile bu yıl çocuklara ve ailelerine özel ‘Müzikli Bir Hafta Sonu’ başlığı altında bir etkinlik serisi düzenliyor. İstanbul’un her iki yakasında, dört farklı etkinlik ile farklı yaş gruplarını kucaklayan Müzikli Bir Hafta Sonu çocukları müzik ve sanatla bir araya getirirken keyifli zamanlar yaşatacak. Atölye çalışmaları ve performansların yer alacağı etkinliklere katılım ücretsiz ve rezervasyon gerekli.

Bu kapsamda 5 Eylül Pazar sabahı Fenerbahçe Parkı’nda ailelere, bebek ve çocuklara yönelik atölyeler olacak. Bu kapsamda 10.30-11.00 arasında bebekler (0-3 yaş) için müzik çemberi kurulacak, ardından 11.30-12.00 saatleri arasında da 3-6 yaş arası çocuklar için ritim ve hareket atölyesi yapılacak. 12.30-13.00 arasında 4 yaş ve üzeri çocuklar için çocuk şarkıları ile tarz ve zaman yolculuğu adlı bir performans, ardından da 6 yaş ve üzeri için 13.15-14.00 arasında dans eden boya kalemleri performansı olacak. Etkinlikteki atölyeleri,  dans ve hareket terapisti Sevin Seda Güney ile müzik terapisti Danny Deniz Kora (Danny Lundmark ) yapacak. Müzisyen olarak da Esin Özlem Aydıngöz (besteci, aranjör ve piyanist), Beste Yalı (flüt), Ege Cengiz (trompet) ve Seren Karabey (viyolonsel) çocuklarla buluşacak.

MÜZİK ROTASI BU YIL VAPURDA

Festivalin en özel projelerinden Müzik Rotası, altıncı yılında farklı bir deneyim sunuyor. Bu kez şehir hatları vapurunda, İstanbul’un bir ucundan diğer ucuna tamamıyla müziğe adanmış bir yolculuk müzikseverleri bekliyor. 11 Eylül Cumartesi günü 11.00 ve 14.00’te, bluechip Creative Events ve Meke A.Ş.’nin gösteri eş sponsorluğunda gerçekleşecek iki turdan oluşan Müzik Rotası’nın kalkış ve varış iskelesi Kabataş İskelesi olacak. Her bir turunda üç ayrı konsere ev sahipliği yapacak etkinliğin ilk konserinde, başarılı kemancı Orest Smovhz ve kontrbasçı Nazarii Stets, klasikten çağdaşa uzanan bir programla sahnede olacak. Ardından Müzik Rotası renkli ve sıradışı repertuvarıyla dikkat çeken Aureum Saksofon Dörtlüsü ile devam edecek. Son konserde ise dört çellistten oluşan Cello Paradiso Vivaldi’den Albioni’ye, Şostakoviç’ten Fazıl Say’a uzanan bir programla Müzik Rotası’nı tamamlayacak.

YAZ VE CAZ

İKSV tarafından, 24 yıldır Garanti BBVA sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali kapılarını 1 Eylül'de, 28'inci kez açmaya hazırlanıyor. Açık hava mekânlarında düzenlenecek 40’a yakın konser ve çeşitli yan etkinliklerle festival, İstanbul'un cazla hissedildiği günleri geri getiriyor. 24 günlük festival maratonunda konser verecek isimler arasında Afrika müziğinin dört Grammy ödüllü kraliçesi Angélique Kidjo, pop müzikteki yetkinliğini caza taşıdığı “İhtimaller” projesiyle Kenan Doğulu, Ennio Morricone’ye adadığı albümü “Morriconne Stories”den parçalarla Avrupa cazının önde gelen alto saksofonistlerinden Stefano Di Battista, Hollandalı müzisyen ve prodüktör Niels Broos ile festivale özel projesiyle Mabel Matiz, bu topraklardan şarkılarla dünyaya gerdan kırdıran ve geçen yıl Grammy’ye aday gösterilen Altın Gün, ilham kaynağı olan Atlantic Records’ın kurucusu Ahmet Ertegün’ün hikâyesini şarkılar eşliğinde sahneye taşıyan Karsu, BBC Yılın Sanatçısı Ödülü’nü kazanan ve Glastonbury ve Latitude festivalleri gibi önemli müzik sahnelerinde yer alan Arlo Parks ve daha nice isim var.

ŞAHİN, GÖZTEPE’DE

Peş peşe yayınladığı “Deli Kan”, “Sevmek Suçsa Suçluyum”, “Tutuşmuş Beraber”, “Geri Ver” gibi teklileriyle kısa zamanda yerli sahnede sağlam bir dinleyici kitlesine ulaşan müzisyen ve söz yazarı Melike Şahin, ilhamını her şeye rağmen hayatta ve ayakta kalabilme niyetinden alan albümü “Merhem"in festivaldeki ilk konseri için 8 Eylül Çarşamba Göztepe Özgürlük Parkı’nda sahnede olacak.

5 PARK 5 CAZ

Festivalin yeşille cazı bir araya getiren Parklarda Caz konserleri her yaştan takipçisini İstanbul’un farklı parklarına davet edecek. Beş güne yayılarak İstanbul’un beş farklı parkında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek konserlerde yerli sahneden isimlerle Genç Caz gruplarının performanslarının yanı sıra Viyana esintilerini parklara taşıyacak Fainscmitz ile Amerikalı şarkıcı ve müzisyen Lucy Woodward sahnede olacak. Parklarda Caz konserleri 1 Eylül’de Maçka Demokrasi Parkı’nda, 3 Eylül’de Habitat Parkı’nda (Şişli), 4 Eylül’de Fenerbahçe Parkı’nda (Kadıköy), 18 Eylül’de Beylikdüzü Yaşam Vadisi’nde ve 19 Eylül’de de Sanatçılar Parkı’nda (Beşiktaş) düzenlenecek.

 “FESTİVALDE #İSTANBULBİRSAHNE”

Festivale bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür A.Ş.’nin katkılarıyla yeni bir ücretsiz etkinlikler serisi daha ekleniyor. İBB tarafından pandemi sebebiyle zor günler yaşayan müzisyenlere destek sağlamak ve İstanbulluların günlük yaşamlarıyla kesişecek, konserlerle tekrar buluşması amacıyla hayata geçirilen #İstanbulBirSahne'ye başvuranlar arasından seçilen 15 farklı topluluk, festival süresince açıklanacak tarihlerde Maçka Demokrasi Parkı’nda, Festivalde #İstanbulBirSahne etkinlikleri kapsamında İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Parkta kurulacak sabit sahnede düzenlenecek konserlere söyleşiler, ücretsiz çocuk etkinlikleri, plak ve kitap pazarları gibi faaliyetler de eşlik edecek. Burada yer alacak sanatçılar arasında Ayşe Tütüncü Dörtlüsü, Batu Şallıel “The Way”, Bîdar, Burak Dursun Quintet, Cazzip Project, Cemre Necefbaş Quartet, Ceyda Özbaşarel Band, Deniz Taşar & Adem Gülşen, Erkan Zeki Ar Quartet, Sibel Demir Quintet, Şenay Lambaoğlu ve The Kites gibi isimler yer alıyor.

 DENİZE KARŞI TÜRLER ARASI BULUŞMA

Festivalde geçtiğimiz yıllarda Kadıköy’ün birbirinden güzel mekânlarında “festival içinde festival” havası yaratan Gece Gezmesi, farklı sahnelerle Beykoz Kundura’da hayat bulacak. Projeye verdiği destekle +1 de caz severlerin keyfine artı bir katacak. Geceye Türkiye’den “caz ve ötesi”nin en başarılı isimlerden Alp Ersönmez ve Çağrı Sertel; Dilan Balkay ve Kâzım gibi bağımsız sahnenin yeni ve ilginç isimleri konuk olacak.

.


ARŞİV