İranlı kadınlar, İstanbul'da tiyatro sahnesinde

İranlı ve Türkiyeli sanatçıların birlikte sahneye koyduğu ve dört kadının uğradığı şiddeti monologlarla anlatan “Kadınlar Bölümü.IR”, Kadıköy’de prömiyer yapıyor

15 Aralık 2022 - 15:51

İran’ın farklı bölgelerinden dört kadının uğradığı şiddeti konu alan tiyatro oyunu “Kadınlar Bölümü.IR”, İranlı ve Türkiyeli sanatçılar tarafından Farsça olarak sahneye konacak. Oyun, 17 Aralık'ta Kadıköy BOA sahnede prömiyer yapacak.

“Kadınlar Bölümü.IR”, İran'ın farklı bölgelerinde şiddete gören ve farklı şekillerde ölen dört kadının ruhlarının, kendilerine ayrılan bilinmez bir yerde bitmeyen bir döngüde hesap verdikleri bir oyun olarak seyirciyle buluşuyor. Leyla, Azin, Arzu ve Ayda’nın hikâyelerini dinlerken, iktidarın sistematik ve hedefli ayrımcılığı, kadınların sesini nasıl susturduğu ve ataerkil yasalarla hayatlarını nasıl kontrol altında tuttuğu farklı bir bakışla anlatılıyor.

Bir süredir Türkiye’de yaşayan İranlı Baharak Salehnia’nın metnini yazdığı ve Afsaneh Sarfehjoo ile beraber yönettiği, “Kadınlar bölümü.IR” isimli oyun 17 Aralık Cumartesi günü Kadıköy BOA’daki prömiyerinin ardından 21 ve 22 Aralık’ta Kadıköy Emek Tiyatrosu’nda, 23 Aralık’ta Klan Sahne’de ve 26 Aralık’ta da Bahçe Galata’da izleyiciyle buluşacak.

Farsça olan oyun, Türkçe üst yazıyla sahneleniyor.

İRANLI VE TÜRKİYELİ SANATÇILAR BİRLİKTE

Dört monologdan oluşan oyunda, İranlı oyuncular Baharak Salehnia, Afsaneh Sarfehjoo ve Rose Nouri’ye Türkiye’den İlkay Bilgiç eşlik ediyor. Yapımcılığı Persis Film tarafından gerçekleştirilen oyuna, 2018'den beri İranlı ve Türkiyeli sanatçılarla iş birliği projeleri üreten mezopArt sanatçı inisiyatifi de destek oluyor. 

Sanatları aracılığıyla toplumsal konulara dair söz söylemeyi önemseyen İranlı ve Türkiyeli sanatçılardan oluşan bu grup, kadınların acılarını temsil ederek, üstü kapatılmaya çalışılan şiddetin ve baskının derinliğinin kavranması yönünde küçük de olsa bir adım atmayı hedefliyor.


ARŞİV