Gençlere ve çocuklara sanat

1998’de kurulan yani genç bir yaşta olan Barış Manço Kültür Merkezi, kapılarını gençlere açıp imkanlarını seferber ediyor

24 Ekim 2017 - 13:50

Kadıköy’ün en merkezi konumda bulunan sanat yuvası Kadıköy Belediyesi Barış Manço Eğitim Kültür Merkezi (BMKM), adına uygun olarak eğitime önem veren Manço’nun o çok sevdiği ‘adam olacak çocuk’lara kucak açıyor. Sergiler ve kısa filmlere odaklanan bir sanat anlayışıyla 2017-2018 sezonunu karşılayan merkezin etkinliklerinden bir derleme yaptık.

GENÇLER TİYATRO YAPIYOR

BMKM’nin sosyal sorumluluk projelerinin başında gelen “Forum Tiyatro” bu sene de sürüyor. Kadıköylü okullarla gerçekleştirilen bu çalışmada hedef, öğrencilerin okul hayatında yaşadıkları sorunları tiyatro yoluyla çözebilmek. Örneğin son etkinliğin teması (öğrencilerin kavga için birbirlerine sıkça söyledikleri) ‘Çıkışa gel!” idi. Önce çalışmaya katılan öğrencilerin sorunları ele alındı, sonra bunlar bir oyun haline getirilerek, okul idarecileri, öğretmenler ve velilere sahneleniyor. Oyunun en sorunlu noktasında ise kesilerek seyircilere “Siz olsanız bu durumda ne yapıp, bu sorunu nasıl çözerdiniz” diye soruluyor. Sahneye çıkan seyirciler de empati yaparak konuyu çözmeye çalışıyor. Sonunda ise bir uzman sözü alarak konunun aslında nasıl çözülmesi gerektiğini anlatıyor. 

Öte yandan “BMKM Tiyatro Evi” adı altında sürdürülen sosyal sorumluluk projesinde lise ve yetişkin gruplar olmak üzere iki ayrı gruba ücretsiz tiyatro eğitimi veriliyor ve hazırlanan oyun sene sonunda BMKM sahnesinde izleyicilerle buluşuyor.

ÇOCUKLAR SATRANÇ OYNUYOR

Geçen sezon Türkiye Satranç Federasyonu’nun BMKM’de düzenlediği “23 Nisan Çocuk Bayramı Ulusal Egemenlik Kupası Satranç Turnuvası” bu sene de gerçekleşecek. Buna ek olarak TSF ile birlikte Barış Manço anısına ithafen “Adam Olacak Çocuk Satranç Turnuvası” da yapılacak. 6-7 Ocak’ta gerçekleşecek turnuva, birinci gelen çocuk ile Türkiye’nin en iyi satranç ustalarından birinin maçı ile sonlanacak.

KISADAN UZUNA FİLMLER

Kısa film dünyasının merkezlerinden biri olan BMKM’de 3 yıldır devam eden ücretsiz film gösterimleri bu sezon da sürüyor. Her salı günü yapılan bu gösterimlerin bu yılki teması “Kısadan Uzuna”... Yani Çağan Irmak gibi, kariyerine kısa filmlerle başlayıp uzun metrajlıya geçmiş olan yönetmenlerin filmleri seyirciyle buluşacak. BMKM bu sezonda Kısa Film Kolektifi ve İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) ile ortaklaşa etkinlikler yürütüyor olacak. Mesela Kısa Film Kolektifi Film Festivali 1-4 Mart arası yapılacak. Haziran ayında da geleneksel “İfsak Kısa Film Festivali” olacak. Ayrıca İFSAK burada fotoğraf dersleri de vermeye başladı.

GENÇLERİN KIŞ BULUŞMASI 

İlki geçen sene BMKM’de yapılan Türkiye Gençlik Akademisi’nin “Kış Sanat Festivali” bu yıl da 10-11 Şubat’ta yapılacak. Festivale geçen yıl bilet yerine kitapla giriş yapılmıştı. Toplanan kitaplarla Adana’da bir okula kütüphane inşa edildi. Bu sene de yine benzer bir sosyal sorumluk projesiyle birleşecek olan festival kapsamında konser, tiyatro, sergi gibi pek çok etkinlik olacak.

GENÇ MÜZİSYENLER SAHNEDE

Üniversiteli gençlerin buluşma ve çalışma yeri olarak tercih ettikleri bir mekân haline gelen BMKM’yi her hafta ortalama 150 üniversiteli genç ziyaret ediyor. Üniversiteli gençlerin tiyatro, dans gibi kulüp çalışmalarını yaptıkları BMKM’de 29 Nisan Dünya Dans Günü’nde Marmara Üniversitesi Tango Kulübü’nün ve Marmara Üniversitesi Dans Kulübünün ortak çalışmasıyla öğrenciler sahne alacak. Özel gün kutlamalarına da ev sahipliği yapan merkezde, mesela mart ayında Dünya Kukla Günü etkinliği olacak. O haftaki (18-23 Mart) çocuk oyunları kukla oyunlarından seçilecek ve bir de kukla sergisi açılacak.

Müzik eğitimi alan üniversitelilere de destek olan ve onlara mezun olmadan evvel sahneye çıkma fırsatı sunan BMKM’de bu sezonda da İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın ücretsiz öğrenci konserleri ayda bir pazar günü yapılmaya devam edilecek.

Ayrıca 15 Aralık'ta 21 kişilik vokal grubundan oluşan Ychorus 'un gösterisi olacak.  Gruba Mart ayında da yer verilecek.

AYDA BİR KEZ BİLİM GÜNÜ

Büyük ilgi gören ve kapasite yetmediği için salona giremeyen izleyicilerin takibi için internetten canlı yayın yapılan Fizikist Bilim Seminerleri bu sezon da sürüyor. Bilimin eğlenceli bir dille anlatıldığı bu seminerler, her ayın 2. Pazar günü ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

SERGİYE ANLATIMLI TUR!

İlgi çekici sergiler düzenleyen BMKM’de, ilginç bir de uygulama var; rehberlik. Sergileri ziyarete gelenlere önce çay ikram eden BKMK Yöneticisi Kadriye Zihni Erdem, daha sonra ziyaretçilere sergiyi anlatıyor.

BMKM’de yeni sezonda şu sergiler olacak;

  • İFSAK Arşivini Aralıyor / 15 Kasım-8 Aralık
  • Eti Behram ile “Kibele’den Sinderalla’ya” heykel sergisi / 16 Aralık-5 Ocak
  • • Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) ile Mübadele Sergisi / 6 Ocak - 2 Şubat. (26 Ocak'ta da LMV Korosu’nun konseri olacak)
  • Dünya Kukla Günü’nde Kukla Sergisi / 17-23 Mart
  • Kısa Film Kolektifi Film Festivali kapsamında Görüntü Yönetmenleri Sergisi / 1-16 Mart

STK BULUŞMALARI

Türkiye Yazarlar Sendikası Kadıköy Temsilciliği’nin ofisine de ev sahipliği yapan BMKM’deki STK atölyeleri sürüyor. Geçen sezon 26 sabit grup ve 10 bin 518 katılımcıyla gerçekleştirilen bu çalışmalar yeni sezonda artacak. Kadıköy Belediyesi’nin senarist Mehmet Aydın yönetiminde hazırladığı “Yaratıcı Yazarlık ve Senaryo” atölyesi, STK’ların ve Caferağa Muhtarlığı’nın çalışmaları, Edebiyat Sohbetleri, katılımcı yoğunluğu nedeni ile artık ayda bir atölyeden sahneye taşınan Us Atölyesi Felsefe Seminerleri, Fotoğrafmetre’nin söyleşileri, Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri’nin etkinlik ve konserleri, Marmara Üniversitesi Kariyer Günleri gibi etkinlikler de sürüyor olacak. Merkez yeni sezonda Kadıköy Tüketim Kooperatifi, Türkiye Öğretim Elemanları Derneği, Bilişim Derneği, Cumhuriyetçi Birlik Platformu gibi STK’ların buluşmalarına da mekan sağlayacak.

SAHNE HEP DOLU

BMKM’nin 143 seyircilik tek sahnesi hiç boş kalmıyor. Burada sabah 10’dan gece 10’a dek etkinlikler oluyor; kah bir tiyatro ekibi prova alıyor, kah bir seminer düzenleniyor, kah bir oyun sahneleniyor. Aslında, deposu da dahil olmak üzere (tiyatro ekipleri dekorları için burayı kullanabiliyor) BMKM’de her bir alan değerlendiriliyor. Örneğin sergi salonu boş ise orada küçük seminerler veriliyor. Dersliklerde dersler yapılırken, fuayede başka bir etkinlik düzenleniyor, aynı azmanda da salonda oyun sahneleniyor oluyor.


ARŞİV