Filmekimi başlıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22’nci kez düzenlenecek Filmekimi’nin programı belli oldu. Kadıköy Belediyesi Sinematek-Sinema Evi ve Kadıköy Sineması bu yıl da festivale ev sahipliği yapacak

06 Ekim 2023 - 07:57

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22. kez düzenlenen Filmekimi 13-22  Ekim tarihlerinde İstanbul’da sinemaseverlerle buluşacak. Bu yılki Filmekimi’nde Cannes’den Venedik’e Locarno’dan Toronto’ya uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmler yer alıyor.

Filmekimi’nde gösterilecek filmler İstanbul’un iki yakasında yer alan sinema salonlarında izlenebilecek. Avrupa yakasında Beyoğlu’nda Atlas 1948 Sineması, Şişli'de City's Nişantaşı – CINEWAM Premium, Kadıköy’de ise Kadıköy Belediyesi Sinematek-Sinema Evi ve Kadıköy Sineması festivale ev sahipliği yapacak. Festival biletleri, 7 Ekim’de genel satışa açılacak.

AÇILIŞ FİLMİ “PRISCILLA"

Marie Antoinette'te masalsı dünyalarda geçen karakter merkezli gerçek hayat hikâyelerini başarıyla sinemaya aktardığını gösteren Sofia Coppola yine gözler önünde olan ikonik bir karakteri ele alıyor. Eylülde Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan için yarışan Priscilla, Priscilla Presley'nin 1985 tarihli Elvis ve Ben adlı anı kitabından esinleniyor. Presley aynı zamanda filmin idari yapımcılarından. Filmin senaryosunu yazan, yapımcılığını ve yönetmenliğini de üstlenen Coppola "Böyle abartılı, yüksek bir ortamda genç kadınlığını geçirdi Priscilla, biraz Marie Antoinette gibi" diyor.

POOR THİNGS İLE KAPANACAK

Altın Aslan'ı kazanan Yorgos Lanthimos The Favourite / Sarayın Gözdesi'nden beş yıl sonra yine bir dönem filmiyle yeniden Filmekimi'nde. Emma Stone bu kez Victoria döneminde, ölüyken diriltilen Bella Baxter rolünü üstleniyor. Sıradışı yöntemleriyle dikkat çeken dahi doktor Godwin Baxter, ölen Bella'yı tıpkı Dr. Frankenstein gibi diriltir. Dünyayı kendi gözleriyle görmeye aç Bella, havalı bir avukatla kaçıp birlikte kıtaları aştıkları bir maceraya atılır; döneminin önyargılarından ve baskıcı kafasından azade yeniden doğduğu için eşitlik ve özgürlüğün savunucusu olur. Yıldız dolu oyuncu kadrosuyla da öne çıkan Poor Things, Sarayın Gözdesi ve Cruella'nın da senaryolarını yazan Tony McNamara tarafından Alasdair Gray'in 1992 tarihli romanından sinemaya uyarlandı.

HAYAT'IN PRÖMİYERİ FİLMEKİMİ'NDE

Zeki Demirkubuz’un yeni filmi "Hayat"ın İstanbul prömiyeri de Filmekimi’nde yapılacak. Demirkubuz’un 2016 tarihli Kor’un ardından yönettiği ilk film olan Hayat’ın gösterimlerine film ekibi de katılacak.

Demirkubuz son filmi için “Hayat 34 yıl sonra (bir) anıdan, sonrasında yaşadığım, tanık olduğum, dinlediğim benzer hikâyeler ve gözlemlerden yola çıkarak yazdığım; bir grup insan arasında geçen bir gençlik ve aile draması gibi görünse de temelde insanın yazgısı ve bu yazgı karşısındaki çaresizliği ile ilgilenen, ne yapılırsa yapılsın bir türlü geçmeyen ve geçmeyecek olan ‘imkansızlık duygusuna’ dair eski bir hikayedir.” diyor.

SARARMIŞ YAPRAKLAR

Usta yönetmen Aki Kaurismäki'nin Cannes’da jüri ödülünü kazandığı ve  herkesin yüreğini ısıtan son filmi, dünyanın halini dert edinen tatlı ve hüzünlü bir romantik komedi. Finlandiya'nın Oscar adayı olan film, trajediyle komediyi ustalıkla biraraya getiriyor. Sararmış Yapraklar, Kaurismäki'ye has sessiz kopukluklar, Nordik mizah, melankoli ve şarkılarla dolu. 

Filmekimi’nde usta yönetmenlerin son filmleri de izleyiciyle buluşacak. Cannes’da En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi, Hirokazu Kore-eda imzalı "Canavar" (Kaibutsu) ve En İyi Erkek Oyuncu (Kôji Yakusho) ödülüne layık görülen, Wim Wenders’in yönettiği "Mükemmel Günler" (Perfect Days) de izleyicisini bekliyor.

Filmekimi’nin detaylı programına filmekimi.iksv.org adresinden ulaşabilirsiniz.

 

 


ARŞİV