Fikirtepe’nin dönüşümünü heykellerle anlattılar

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitim bölümü öğrencilerinin, Fikirtepe’deki kentsel dönüşümü anlattıkları ‘Fikirtepe (Kamusal Alanda Heykel)’ sergisi Tasarım Atölyesi Kadıköy’de sergilendi

20 Haziran 2017 - 11:34

İstanbul’un ilk yerleşim yeri olarak bilinen Fikirtepe, yaşadığı kentsel dönüşüm süreciyle heykel sergisine konu oldu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü son sınıf heykel atölyesi öğrencileri ile Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) işbirliğinde gerçekleşen Fikirtepe (Kamusal Alanda Heykel) projesinde üretilen heykeller; TAK’ta sergilendi.  13 Haziran Cumartesi günü açılan serginin küratörlüğünü Elçin Şener yaptı. 10 heykel öğrencisinin çalışmalarını içeren sergi 20 Haziran Salı günü son buldu. Serginin odak noktası Fikirtepe’de yaşanan dönüşümle birlikte gözden kaçanlar, arda kalanlar oldu.

Sergideki eser sahipleri ise şöyle; Abdurrahman Ateş, Aslıhan Özçelik, Beste Doğankal, Ergin Özmuş, Fatmanur Atik, Saniye Özbek, Serkan Aydın, Sümeyye Feyat, Zahide Kuzkaya, Zozan Çelik.

“DURMAKSIZIN YÜKSELEN FİKİRTEPE…”

Fikirtepe’nin belleğindeki izlerin heykellere taşındığı sergiyle ile yapılan ortak açıklamada ise şu satırlar yer alıyor; “Fikirtepe, Osmanlı zamanında entellektüellerin buluşma noktası “Fikirtepesi” olarak anılıyordu. Bu bölgenin kentsel dönüşüme açılması yeni bir fikre ilham verdi ve böylece Fikirtepe bölgesinin, son üç ayda hızla değişen yaşantısına odaklanmamızı sağladı.

Yıkılan binaların kırık camlı pencerelerinden, kadınların gözlerindeki keskin bakışlarından, gün geçtikçe daha da çok sıkışarak göğe yükselen binalarından, betonun içinde izole edilen yaşamların gerçekliğinden, beştaşını yıkıntıların arasında merdivenlerde bırakıp giden ve bir daha seslerini duyamayacağımız sokaklarda özgürce koşarak top oynayan çocuklarından, anılarda kalan küçük çatılı şirin evlerinden kısacası şehrin ortasında koca bir yıkıntıdan geçtik.

Fikirtepe’deki dönüşümü merkezimize aldığımız çalışmada; farklı bakış açılarıyla ortak bir amaçta birleşerek günümüzde durmaksızın yükselen Fikirtepe’yi kavram olarak ele alarak fikirlerimizi inşa ettik.


ARŞİV