Disko Topu romanı sahneye uyarlandı

Ayça Güçlüten imzalı Disko Topu romanı sahneye taşınıyor. Oyun 30 Eylül’de Kadıköy Boa Sahne’de prömiyer yapacak

12 Eylül 2023 - 13:35

İthaki Yayınları tarafından 2018’de roman olarak basılan Ayça Güçlüten imzalı Disko Topu, Lemur Company yapımcılığında sahneye uyarlandı. Tek kişilik oyunda karakteri Nihan Doğa canlandırıyor, yönetmenliğini ise Emre Saka yapıyor. Dramaturjiyi Dilek Tekintaş'ın üstlendiği oyunda ışık tasarımını Ataberk Öğe’ye, sahne ve kostüm tasarımı Efe Arslan’a ait.

Oyun, 30 Eylül’de Kadıköy Boa Sahne’de prömiyer yapacak oyun, kasım itibariyle İstanbul dışında da sahnelenecek.

“İLK GÖVDESİ TİYATRO OYUNUYDU”

Disko Topu romanının yazarı Ayça Güçlüten, “İlginç olan şu ki, Disko Topu’nun ilk gövdesi bir tiyatro oyunuydu aslında. Fakat yol üstünde romana dönüştü. Basıldığı tarih itibarıyla da çok değerli oyuncu arkadaşım Nihan Doğa tarafından sevildi ve günün birinde sahneye uyarlanması için ikimizin de hep aklında oldu” dedi ve şöyle devam etti: “Bir kadının hikâyesi bu. Ne yaşarsa yaşasın kendi dünyasını kuran, onu sahiplenen, kendi görme biçimlerinden vazgeçmeyen bir kadının anlatımı. Bazı sürprizlerimiz de olacak seyirciye. Arkadaşlarım müthiş bir azimle çalışıyorlar. Ben de heyecanla bekliyorum.”

“HEYECAN VERİCİ OLACAK”

Yönetmen Emre Saka oyuna dair, “Öncelikle böyle güzel bir ekiple bu oyunu çıkarmak büyük bir mutluluk. Disko Topu söylemi güçlü ve alt katmanlarında her seferinde yeni anlamlar keşfedebildiğim bir hikâye ve tiyatro metni. Oyunu kurarken oyuncu kişisiyle yola çıkarak, basit olanda kalmak gerektiğine kanaat getirdik. Psikolojik derinliklerinde kaybolurken kendimizi bulduk içeride, belki de yüzleştik ya da zorlandık. Fakat nihayetinde ortaya çıkan içimize sinen oldu. İzleyecek olanların kendi iç dünyalarında nasıl bir etkileşim yaşayacakları benim için heyecan verici olacak” dedi.

“İNSANI SARSARAK UYANDIRIYOR”

Oyuncu Nihan Doğa ise Disko Topu’ndaki rolünü ve yaşadığı süreci, “Disko Topu, okuduğum ilk andan itibaren beni izahı zor bir güçle içine çekmişti. Uzun süre bu metni oynamak istememin sebebini açıklayamadım. Bunu anlamak için metin ile çok zaman geçirmem gerekti. Disko Topu, bir kadın üzerinden ‘gerçek’ dediğimiz tüm sistemin çatlaklarını anlatan, insanı sarsarak uyandırmaya çalışan bir metin” sözleri ile değerlendirdi.

TAKSİM VE BAKIRKÖY’DE DE SAHNELENECEK

7 Ekim Cumartesi, Taksim Ara Sahne www.tiyatrolar.com.tr

21 Ekim Cumartesi, Bakırköy House of Performance www.biletinial.com , www.tiyatrolar.com.tr ve www.biletix.com

OYUNUN KADROSU
Yönetmen Emre Saka
Oyuncu Nihan Doğa
Yazan Ayça Güçlüten
Dramaturji Dilek Tekintaş
Işık tasarımı Ataberk Öğe
Müzik tasarımı Orhan Enes Kuzu
Mapping ve Görsel Tasarım R. Onur Duru
Sahne ve kostüm tasarım Efe Arslan
Asistanlar Anıl Yıldırım, Doğancan Yay, Hande Bektaş
Prova fotoğrafları Serkan Işın
Prova mekânı Dan Kadıköy
Yapım Lemur Company
Özel teşekkür İthaki Yayınları, R-tech Technical, Murat Mahmutyazıcıoğlu


ARŞİV