Disiplinlerarası tartışma: “Kamusalı Yapmak”

14 ülkeden 20 kurum ve 150’nin üzerinde katılımcının yer aldığı “Kamusalı Yapmak” etkinliğinin bir ayağı da Tasarım Atölyesi Kadıköy’de gerçekleşti.

25 Ekim 2018 - 09:53

Avrupa Topluluğu Horizon 2020 programı tarafından desteklenen “Kamusalı Yapmak / Public in the Making” etkinliği 18-20 Ekim tarihleri arasında yapıldı. Etkinlik, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Avrupa Kültür Derneği, AICA, Herkes İçin Mimarlık, PASAJ, Sokak Bizim Derneği, Kent ve Çocuk, Komsu Kafe Kolektifi ve Kadıköy Belediyesi TAK Tasarım işbirliğiyle düzenlendi. Program amberPlatform tarafından koordine edildi.

Kamu ve kamusal kavramına birçok disiplinden bakış getirmeyi amaçlayan etkinlik dizisinde, sanat ve tasarımdan felsefeye, mimarlıktan planlamaya 150’nin üzerinde katılımcı tartışma yürüttü. 13 panel, 3 ana tema konuşması, 2 yürüyüş, 5 atölye ve kurumsal sunumlardan olusan üç günlük programa katılan isimler arasında Asu Aksoy, Peter Klepec, Renata Salecl, Mahir Namur, Zeynep Kadirbeyoglu, Yeliz Kahya, Nafiz Akşehirli, Çiğdem Kaya, Esra Yıldız, Ezgi Tuncer, Zeynep Arda, Mustafa Avcı, Zeynep Günay yer aldı. Katılımcılar atölyelerde dijital hikaye anlatımı ile kent deneyimleri, kamusallığın görsel, metinsel ve haritalama teknikleriyle belgelenmesi, yeni kamusal alan terimleri ve günümüz veri dünyasında alternatif anlatı önerileri üzerine çalıştılar.

Tartışma ve panellerin yanı sıra herkese açık akşam yemeği programı ve mekan ziyaretleri de etkinlikler arasında yer aldı.

İlk gün İTÜ Taşkışla Kampüsü’nde başlayan etkinlik, 19 Ekim Cuma günü TAK’ta devam etti. TAK’taki etkinlikte kurum sunumları yapılırken, Herkes için Mimarlık grubunun moderatörlüğünde, ‘Şehir, Yeniden’ adıyla bir forum yapıldı. Kentin hafızasının parçası olan her şeyin tartışılmaya çalışıldığı forumda, kenti geri kazanma mücadeleleri tartışıldı.

TAK’taki etkinliğin ardından Kadıköy Yeldeğirmeni’nde bulunan Komşu Kafe’de akşam yemeği yendi, ardından da Ezgi Tuncer moderatörlüğünde yemek üzerinden kamusal pratikler paneli gerçekleştirildi.

İTÜ, Bilgi Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve TAK’ta gerçekleşen etkinlik dizisi, 20 Ekim Cumartesi akşamı Roma Bostanı’na yapılan ziyaretle son buldu.


ARŞİV