Davetiyelerle zamanda yolculuk

Ferda Çağlayan’ın 28 yıl önce biriktirmeye başladığı ve çok sayıda sanatçının imzasının olduğu sergi davetiyeleri, TESAK'ta sergileniyor

14 Kasım 2018 - 09:31

Fotoğraf sanatçısı ve eğitmeni Ferda Çağlayan’ın 1990 yılından beri biriktirdiği sergi davetiyeleri “Sergimize Davetlisiniz” adını taşıyan sergiyle Kadıköy Belediyesi Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde meraklılarıyla buluştu. İçinde ya da üstünde; “Sergimize davetlisiniz”, “Sergimizin açılışını onurlandırmanızı dileriz”, “Açılış kokteylinde sizleri de görmekten mutluluk duyacağız”, “Tertiplediğim resim sergisine eşinizle teşrifinizi rica ederim” gibi ifadelerin yer aldığı sergi davetiyeleri, renk biçim açısından sanatçısının kimliğini, döneminin özelliklerini yansıtıyor.

RESİM, HEYKEL, FOTOĞRAF...

Her biri tasarım ürünü olan, kimi zaman yalnızca tipografik tasarımla çözümlenmiş, genellikle de sanatçısının en beğendiği yapıtını kullanarak çekici hale getirdiği bu davetiyeler arasında; Fikret Mualla, Hüseyin Avni Lifij, Cemal Tollu, İbrahim Çallı, Eren Eyüboğlu, Aliye Berger, Mahmut Cüda, Sabri Berkel, Nuri İyem, Nurullah Berk, Cevat Dereli, Avni Arbaş, Adnan Varınca, Erol Akyavaş, Yüksel Arslan Ömer Uluç, Ferruh Başağa, İbrahim Balaban, Adnan Çoker, Nur Koçak, Turgut Atalay, Nedim Günsur, Neşe Erdok, Turan Erol, Özdemir Altan, Balkan Naci İslimyeli gibi ressamlar yer alıyor. Farklı dönemlerin ressamlarının davetiyelerinin yanı sıra, heykel, seramik ve fotoğraf sanatçılarının çok sayıda davetiyesini görmek mümkün.

150 DAVETİYE SERGİLENİYOR

Ferda Çağlayan’ın koleksiyonunda 500 adet davetiye var ancak TESAK’ta bunların sadece 150 adeti sergileniyor. Sergi hakkında konuştuğumuz Çağlayan, “Resim, heykel, seramik ve fotoğraf tarihiyle ilgili yaptığım araştırmalarda davetiyeler de benim için önemli bir arşiv malzemesi niteliğinde. Çünkü bu konuda kaynaklar oldukça sınırlı. Özellikle 1950’lerden 1980’lere kadar gerçekleştirilen sergilerin katalogları maddi külfet nedeniyle çok sınırlı basılabiliyordu. Bir sergi için mutlaka gerekli görülerek hazırlanan davetiyeler bastırılarak ilgili kişilere iletilirdi. O nedenle davetiyeler sergiye dair bir iz bir belge niteliğinde” diye konuştu.

28 YILLIK BİRİKİM

1990’dan beri izlediği sergilerin davetiyelerini biriktirdiğini söyleyen Çağlayan, “2002 yılından itibaren ise geriye dönük önceki yıllara ait davetiyeleri toplamayı sürdürüyorum. Genellikle sahaflar ve efemera türü belgeleri küçük müzayedelerden temin ediyorum.” dedi.

Ferda Çağlayan’ın sergisi 15 Aralık Cumartesi’ye kadar görülebilecek.


ARŞİV