Caz, Yeldeğirmeni’nde dinlenir

Eski bir kilisenin muhteşem akustiğinde caz, opera ve klasik müzik tınıları dinlemek istiyorsanız Yeldeğirmeni Sanat’a buyurun…

25 Ekim 2017 - 15:26

Kadıköy Belediyesi’nin tematik kültür merkezlerinden Yeldeğirmeni Sanat, 1 Ekim’de başlayıp 31 Mayıs’ta sona erecek olan yeni sezonda ziyaretçilerini başta caz olmak üzere klasik müzik ve opera tınılarıyla karşılıyor.

Kadıköy bölgesindeki ‘’kurumsal caz konserleri yapılan mekan’’ açığını kapatmak için Mart 2014’te hizmete sokulan merkez, o günden bu yana yüzlerce sanatçıyı binlerce seyirciyle buluşturdu. Alanında isim yapmış ünlü caz sanatçıları kadar kariyerinin başındaki genç cazcılara da sahnesini açan merkezin geleceğe yönelik hedef ise Uluslararası bir Caz Festivali düzenlemek. Bunun için dünyadaki caz festivalleri şimdiden sıkı takip ediliyor. Festival için gönüllerden geçen tarih ise gelecek senenin sonbaharı yani Eylül 2018.

Kasım’da kadın cazcılar

6 Ekim’de caz dünyasının bilinen isimlerinden Melis Sökmen ile başlayıp, Şenay Lambaoğlu Quarter Caz, Emin Fındıkoğlu Caz Orkestrası ile Cuma akşamları caz konseri serisi kapsamında konserlerden bazıları şöyle; Ülkem Özsezen Synesthesia Quartet Caz (27 Ekim), Flapper Swing (3 Kasım), Sibel Köse (10 Kasım), Lara Di Lara (17 Kasım), Şirin Soysal (24 Kasım), Su İdil (1 Aralık), Son De Küba Orkestrası (8 Aralık), Esra Kayıkçı (15 Aralık), Onur Ataman (22 Aralık)

Haftada 2 kere klasikler

Yeldeğirmeni Sanat’ta haftanın 2 günü (Çarşamba ve cumartesi) klasik müzik konserleri oluyor ki bunlar genellikle İstanbul Devlet Opera ve Balesi ile işbirliği halinde gerçekleştiriliyor. Yaylı ve üfleme çalgılar, oda müziği gibi pek çok alanda yapılacak konserlerden bazıları şöyle; Fideris Duo (1 Kasım), İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Yıldızları (4 Kasım), Quartz Trio (15 Kasım), Gitarın Tellerinde Lied (Richardo Moyano -Ece İdil Duo (18 Kasım), Ludus  Trio (25 Kasım), Jülide Gündüz  Barok Konseri (6 Aralık), Golden Horn Brass (13 Aralık), Mesut İkdu lied konseri (3 Şubat), Önder Cebeci Piyano Resitali (21 Mart)

Müziği anlatıyorlar

Yeldeğirmeni Sanat’ta caz, opera ve klasik müzik konserlerinin yanı sıra bir de bu konserlerin anlatıldığı ücretsiz seminerler yapılıyor. Yani, ‘elit sanat’ olarak nitelenen caz ve klasik müziğin kökeni, tarihçesi gibi konular, uzmanlarca dinleyicilere aktarılıyor. Böylelikle bu müzik konserlerine gelmeye çekinen, mesafeli duranlar yakınlaşıyor, profesyonel dinleyici de bilgi ve görgüsünü arttırıyor. Durağan seminer yöntemi yerine interaktif bir anlayışın benimsendiği bu seminerlerde; ilgili şarkılar dinleniyor, ilgili enstrüman yahut kostüm salona getiriliyor.

Konservatuar eğitimi gibi

Geçen sezon başlayan ‘’Caz Dinlemek İstiyorum’’ seminerler dizisi, Caz yazarı Feridun Ertaşkan, müzik yazarı Murat Beşer ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, müzikolog, caz piyanisti Alper Maral’ın anlatıcılığında geçen sezon başladı. Yoğun ilgi gören, müdavimleri olan bu seminerlere bu yıl Ekim’de başlandı. Mayıs sonunda bitecek olan 16 programlık seride bu sezonda ‘dönemine damga vuran portreler’ yani müzisyen hikayeleri anlatılacak. Seminerler ayda iki kez salı günleri oluyor. Bu sene ‘Klasik Müzik Seminerleri’ de programa eklendi. Klasik müzik yazarı Serhan Bali,  Piyanist ve besteci Hakan Ali Toker’in verdiği bu seminerler ayda iki Salı yapılıyor. Ayrıca ayda iki kere Perşembe günleri yapılan ‘’Opera’yı Anlamak’’  seminerleri de devam ediyor. Bu ay başlayan bu seminerler 3 aylık olarak planlandı, Aralık sonunda bitmiş olacak.  İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nden opera sanatçısı Niyazi Ölmez’in yürüttüğü  seminerlere, ilk korist, ilk kadın soprano gibi konuklar da katılıyor olacak.

Her ay bir ülke!

Genellikle Avrupa yakasında bulunan konsoloslukların kültür etkinliklerini Kadıköy’e taşıyan Yeldeğirmeni Sanat, bu kapsamda her ay bir ülkeye ev sahipliği yapıyor. İstanbul’daki konsolosluk ve kültür ataşelikleriyle yürütülen işbirlikleri sayesinde her ay seçilen bir ülkeye ait konserler yapılıyor, ücretsiz film gösterimleri oluyor. Ekim’de Hollanda ile başlayan bu seri program, Kasım’da Almanya, Aralık’ta Macaristan, Ocak’ta İsveç, Şubat’ta Avusturya, Mart’ta Japonya, Nisan’da İtalya ile sürerek Mayıs’ta Fransa ile sonlanacak.

Çocuklar caz yapacak

Sezonda Yeldeğirmeni Sanat’taki bazı ilgi çekici konserler;

  • Yılbaşı öncesinde, 29 Aralık’ta Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi sahne alacak. Öğrenciler, bir caz kadın vokal ile caz şarkıları seslendirecekler.
  • Japonların ünlü çalgısı koto, Yeldeğirmeni Sanat sahnesine gelecek. 2 Aralık'taki bu ilginç konserde Ankara’da yaşayan Japon sanatçı ve İsveç'ten gelecek olan bir soprano sahne alacak.
  • Çocuk Sanat Merkezi mezunu, genç ve başarılı çellist Selin Demirel, Kadıköy konseri için ‘üstün yetenekli genç’ olarak müzik eğitimi aldığı Almanya’dan gelecek.  16 Aralık’taki konserde, Demirel ve Faruk Kalaycı viyolonsel çello resitali verecekler.
  • Yaşamını Amerika'da sürdüren piyanist Ayşegül Kuş Durakoğlu, 27 Aralık günü ‘’Piyanoda Danslar’’ adlı açıklamalı bir piyano resitali verecek.

122 yıllık binada tınılar

Yeldeğirmeni Sanat binası, 1895’te  Sainte-Euphemie Ortaokulu’nun bir parçası olan Notre Dame du Rosaire Kilisesi olarak inşa edilmişti. Rasimpaşa Mahallesi’nde Taşlıbayır ve İskele Sokaklarının kesişimindeki tarihsel mimarlık anıtı olan bu eski yapı, Kadıköy Belediyesi’nce 2013’te kamulaştırılarak restore edildi. ‘’Anadolu yakasının Aya İrini’si’’ sayılan merkezde aynı anda 202 kişi konser dinleyebiliyor. Mekanda pazartesi filmler gösteriliyor, Salı ve perşembeleri seminer veriliyor, Çarşamba ve Cumartesi klasik müzik konserleri yapılıyor, Cuma geceleri caz gecesi, Pazar günü de prova yahut kurumiçi ya da özel etkinlik yapılıyor. Sezonun bittiği Haziran ayında da okulların mezuniyet gösterileri,  Temmuz ve Ağustos’ta ise hem bir sonraki sezonun hazırlıkları kapsamında içerik üretiliyor, fiziki olarak da binanın tadilatı yapılıyor. Butik anlayışla sanat hizmeti sunan Yeldeğirmeni Sanat’ı, geçen sezon tam 21 bin 723 kişi ziyaret etti.  125’i konser, 36’sı film gösterimi, 15 ‘i seminer ve kalanı da diğer etkinlikler olmak üzere tam 198 etkinlik yapıldı.


ARŞİV