Cam altı resimleri Gençlik Sanat Merkezi'nde

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü ve Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar ve Resim Bölümü öğrencilerinin çalışmalarının yer aldığı “Ters Cam’’ sergisi, 3 Şubat'a kadar Gençlik Sanat Merkezi'nde ziyaret edilebilir

30 Aralık 2022 - 09:59

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü ve Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar ve Resim Bölümü öğrencilerinin çalışmalarının yer aldığı “Ters Cam’’ sergisi, 22 Aralık Perşembe günü Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi'nde açıldı. 17 genç sanatçının cam altı resim tekniğini kullanarak yaptığı çalışmalardan oluşan sergi, 3 Şubat’a kadar açık olacak.

“ÖZGÜN BİR TEKNİK”

“Halk sanatlarımızdan, kendine özgü karakteristiği ile ilgi çeken cam altı resimleri, toplumun kendi öz değerlerinden beslenen, çoklu öğeleri içinde barındıran, pratik, yaratıcı kimliği ortaya koyan özgün bir tekniktir” diyen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi ve serginin küratörü Devabil Kara, şöyle devam etti: “Kullanılan boyanın hava ile temasını önlemek ve aynı zamanda camın kalıcı parlaklığını kullanmak amacıyla resim camın ters tarafına yapılır. Camın şeffaflığı ve pürüzsüz yüzeyi sanatçının renk bloklarını istediği canlılıkta kullanmasına olanak verir. Bir zamanlar bereket ve zenginliğin uğur getiren sembolü olarak gençlerin çeyizlerinde bulundurduğu ‘Şahmeran’ cam altı resimleri, zamanla unutulmaya başladı. Ancak halk sanatları müzelerinde, koleksiyonlarında kendilerine yer buluyor.

Cam altı resminin günümüz sanatçıları için ilginç ve heyecan verici bir anlatım aracı olarak gündeme gelmesinin başlıca nedeni ise sürprizleri içinde barındıran oluşturma sürecidir. Resim uygulandığı yüzeyin tersinden görüleceği için geleneksel resmin aksine en üstte görülmesi istenen renk ve desenden başlayarak en arka fonla resmi bitirmek gerekliliğidir. Asıl gösterilmek istenen resim bittiğinde cam ters çevrildiğinde görünendir.”

“UMUT VAR OLSUN”

Sergide “Gelecekte Bir Gün” çalışması ile yer alan Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü doktora öğrencisi Ali Cantürk, “Her sanatçı kendi istediği konuyu çalıştı. Anadolunun halk kültürünü temsil eden bir resim tekniği. Geleneksel halk sanatını çağdaş bakış açısıyla yorumladık. Gelecek ile ilgili kaygı duyuyorum. 20 parçadan oluşan hikaye o kaygıyı  anlatıyor. Mavi, yeşil, kırmızı gibi duyguları hareketlerinden renklere yer verdim. Kırmızı sevgiyi, yeşil doğayı, mavi özgürlüğü anlatıyor. Umudun var olması için bu renkleri kullandım.” ifadelerini kullandı. 

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Bölümü doktora öğrencisi Nazlı Büberoğlu da şunları söyledi: “Devabil hocamız cam altı tekniği ile işler yapmamızı istedi. Öğrencileri olarak çok mutlu olduk. Çok eski bir teknik. O yüzden cam altı işler çok değerli. Bu işlerin izleyenlerle buluşmasını istedik. Sergide ‘Bulutlu Günler’ isimli 6 işim var. Pandemi dönemindeki ruh halimi anlatıyor. Uzun süre evde kalmak, yalnızlık...günleri hep bulutlu gibi hissettim. Duygu durumumu anlatıyorlar. Bir tanesinde bulut dağılıyor, çiçek açıyor. O da umudu yansıtıyor.”

 


ARŞİV