"Bu oyun maden işçilerine vefa borcumdur"

Sibel Göydağ Çakmak tarafından kaleme alınan ve ağır koşullarda çalışan maden işçilerini konu alan Zindan adlı oyunun ilk gösterimi 15 Eylül Cuma akşamı saat 20:30’da Kadıköy Altkat Sahne’de gerçekleşecek

08 Eylül 2023 - 22:35

Çocukluğunu Zonguldak’ta geçiren ve babası kömür madeni işçisi olan Sibel Göydağ Çakmak, babasıyla yaptığı uzun maden sohbetleri sonrasında  yazdığı Zindan adlı oyunun ilk gösterimi 15 Eylül Cuma akşamı saat 20:30’da Kadıköy Altkat Sahne’de gerçekleşecek.

2006 yılından bu yana belgesel, metin, senaryo ve şarkı sözü yazarlığı yapan Çakmak, “Yazdığım metinleri Ezber Bozan Genç Dino adlı podcast çalışmasında seslendiriyorum. 2017 yılında yazın hayatıma tiyatro oyunlarını ve skeçleri de dahil ettim. “Hayalden Sahneye” adlı tiyatro kitabının yazarıyım. Kitabımda iki çocuk oyunu ve üç yetişkin oyunu yer alıyor. “Oyuncaklar Bizi Bekler” adlı oyunumu Antalya’ya yerleştirilen depremzede çocuklar için sahneledim ve oyunda yer aldım. Tiyatro ve seslendirme çalışmalarımın yanında senaryo yazmaya da devam ediyorum. Şimdilerde çekimleri devam etmekte olan bir dizide senaryo yazıyorum. Aynı zamanda, “Tolstoy’un Mektubu” adlı dergide köşe yazarıyım” dedi.

“DUYGUSAL ANLAMDA EN ÇOK YORULDUĞUM OYUN”

Çakmak, kaleme almış olduğu Zindan adlı oyun hakkında şunları söyledi: “Çocukluğum Zonguldak’ta geçti. Babam kömür madeninde işçiydi. Kömür, yıllarca bizim ekmeğimiz, aşımız, geleceğimiz oldu. Bu oyun benim babama ve babam gibi yıllarını madende geçiren işçi arkadaşlarına bir vefa borcumdur. Babamla yaptığımız uzun maden sohbetleri sonrasında çıktı bu oyun. Yazarken duygusal anlamda en çok yorulduğum oyundur Zindan. Maden ocağında, geceyi güne bağlayan, güneşi doğuran ve bu uğurda canlarından olan madencilerin son anlarına tanıklık eder Zindan oyunu. Karanlığın içinde güzel günler görebilmek, yarından umudunu kesmemek için vurur kazmasını madenci. Bitmeyen hayat mücadelesinin ardında bırakacağı tek şey ise kömürü elmasa dönüştürecek olan ve belki de hiç göremeyeceği yarınlar, çocuklardır. Gözlerini kömürde açmış ve yine kömürde kapatacaktır.”

Yazdığı tiyatro kitabı sayesinde Ozan Fırat ile yolları kesişen Çakmak, “Zindan tek kişilik bir oyun. Oyundaki Hasan karakterine sevgili arkadaşım Ozan Fırat hayat verecek ve Zindan için yazdığım şarkıyı da seslendirecek. Ozan ile tiyatro kitabım sayesinde yollarımız kesişti. Kitabımı okuduktan sonra sosyal medyadan bana ulaştı ve sonrasında benim İstanbul’da iş görüşmelerim, Ozan’ın oyun turneleri bizi buluşturdu. Ozan’ın tiyatro aşkı ve benim yıllardır bir madenci hikâyesi yazma isteğim Zindan adlı oyunun hayata geçmesine vesile oldu. Zindan’ın ilk gösterimi 15 Eylül Cuma akşamı saat 20:30’da Kadıköy Altkat Sahne’de gerçekleşecek. Sonrasında oyun turneye çıkacak. Kesinleşen oyun tarihlerini sosyal medyadan duyurmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“SANAT, HAYATI İYİLEŞTİRİR”

İçinde bulunduğumuz dönemde sanatın ve sanatçının birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını ifade eden Çakmak, “Maalesef ki ülkemizde sanata ve sanatçıya hak ettiği değer verilmiyor. Sizin gecenizi gündüzünüze katarak yazdığınız ve en iyi şekilde sahneye koymaya çalıştığınız oyunlar, internette dolaşan sabit bir video kadar bile izlenmiyor. Bu anlamda yeni oyunlara sahnesinde yer verenlere ve tiyatroyu hayatlarının belirli bir köşesine yerleştirenlere teşekkür etmek isterim. Sahne ve izleyici olmadan yazdıklarınızın hiçbir kıymeti yok. Umarım ki bir gün, emek veren tüm sanatçıların yazdıkları ve söyledikleri hiçbir engele takılmadan sanatseverlere ulaşır. Sanat, hayatı iyileştirir” şeklinde konuştu.


ARŞİV