'Bizim Çocuklar'a Almanya'dan misafir geldi

Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’nin “Bizim Çocuklar” tiyatro ekibine Almanya’dan misafir tiyatro ekibi geldi. İki ekip cumartesi günü Kırmızı Başlıklı Kız oyununu sahneleyecek

06 Nisan 2023 - 13:08

Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’nin (HÇKM) tiyatro ekibi olan Bizim Çocuklar ile, Kadıköy’ün kardeş ilçesi Kreuzberg’in çocuk tiyatro ekibi birlikte bir oyun sahneleyecekler. HÇKM yöneticisi Hülya Demirci, projenin Almanya’ya yerleşen tiyatrocu Kemal Kocatürk vasıtasıyla gerçekleştiğini belirterek, Almanya’dan gelen ekibin orada yaşayan 12 ila 14 yaş arasındaki altı Türk kız çocuğu olduğunu kaydetti. Bizim Çocuklar tiyatro ekibinin 12 ila 15 yaş arasındaki karma bir topluluk olduğunu ifade eden Demirci, iki ekibin iki gün boyunca oyun provalarını izleyeceklerini ve birbirleri hakkında yorumlarda bulunacaklarını vurguladı. Ardından kendi ekiplerinin 19 Haziran tarihinde Kreuzberg’e gideceklerini belirten Demirci, orada çocukların bir hafta boyunca beraber çalışacaklarını ve bu sefer iki ekibin ortak bir şekilde Kırmızı Başlıklı Kızı sahneye koyacaklarını açıkladı. 

TESADÜF ESERİ AYNI OYUN

Almanya’dan gelen ekibin tiyatro eğitmeni Kemal Kocatürk ise, daha önce iki belediye arasında gençlerin müzik alanında bir çalışma yaptığını ama tiyatro için böyle bir çalışmanın yapılmadığını söyledi. Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’yle iletişim kurduklarında, tesadüf eseri onlarla aynı oyunu ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ı çalıştıklarını öğrendiklerini ifade eden Kocatürk, “Biz, iki gençlik grubunun yarattığı iki hikâyeyi, karşılıklı bir şekilde yer değiştirerek, gençler birbirini tanısın ortak bir proje haline dönüşsün ve hem birbirlerinden bilgi, görgü hem de bir kentin dokusunu havasını hep birlikte solusunlar, yaşasınlar dedik” şeklinde konuştu. Almanya’daki çocukların iki dil konuştuğunu kaydeden Kocatürk, çalışmalarının daha çok Türkçe olduğunun altını çizdi. Kocatürk, “Almanya’daki çocuklar Türkiye Türkçesi’nin ne kadar düzgün ve berrak olduğunu bizzat yaşayarak görsünler ve arkadaşlarıyla birlikte yaptıkları bu çalışmada birbirlerini geliştirsinler istedim” dedi.

BÜYÜKANNE DOLABA SAKLANIYOR

Bizim Çocuklar tiyatro ekibinin eğitmenleri Can Yılmaz ve Uğur Cabiroğlu ise, dünyada ilk defa radyo tiyatrosunu pandemi sürecinde yapmaya başladıklarını ve bu masallardan bir tanesinin de Kırmızı Başlıklı Kız olduğunu dile getirdi. Sınıfın mevcuduna göre oyuna yeni roller eklediklerini belirten Cabiroğlu, pedagojik altyapı ile hikâyeyi tekrar yorumladıklarını belirtti. Hikâyede kurdun büyükanneyi yemediğini, büyükannenin dolaba saklandığını, kurdun karnının yarılmadığını, oyunlarında şiddete yer olmadığı açıklayan Cabiroğlu, kurdun doğası gereği böyle kabul edildiğini ve onun doğal yaşam alanına yakın bir alana geri bırakıldığını dile getirdi. 

“BÜTÜN SORUMLULUĞU ÇOCUKLARA VERİYORUZ”

Cabiroğlu, Almanya’daki kardeş belediyenin, Grimm Kardeşler tarafından yazılan hikâyede birlikte çalışmak istediklerini öğrendikleri zaman, hikayenin çok fazla yorumu olduğu için normalin dışında çalışmak istediklerini aktardı. Sahnede ekibin, ultraviyole ve neon ışıklarla ve özel makyajlarla birlikte seyirci karşısına çıkacağını söyleyen Cabiroğlu, “Bu süreçte biz bütün sorumluluğu çocuklara veriyoruz, kostümü de onlar ayarlıyorlar, tabi bize danışarak yapıyorlar ama kostümü ve makyaj malzemelerini almaya kendileri gidiyor, bütün aksesuarları kendileri buluyorlar, bize seçenek olarak sunuyorlar, biz aralarından seçiyoruz.” şeklinde konuştu. 

Kırmızı Başlıklı Kız oyunu, 8 Nisan saat 14.00'te Almanya ekibi, ardından 15.30'da da Bizim Çocuklar ekibi tarafından sahnelenecek.

 

ARŞİV