Barış Manço'ya özlem...

Barış Manço, ölümünün 18. yıldönümünde, 81300 Moda’daki müze evi ziyaretçi akınına uğrarken, Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte ise şarkılarla anıldı

02 Şubat 2017 - 16:34

Sesi Kadıköy Moda’dan dünyaya yayılan Türkiye’nin unutulmaz sanatçısı Barış Manço, 18. ölüm yıldönümünde Kadıköy Belediyesi tarafından bir dizi etkinlikle anıldı. Barış Manço için düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında, Kadıköy Belediyesi’nin sekiz yıl önce ziyarete açtığı Yusuf Kamil Paşa Sokak 81300 Moda adresindeki evi, 31 Ocak Salı günü gece saat 24.00’e kadar ziyaretçilere açıldı. Manço’nun ailesi ve hayranları bu yıl da Barış Manço Evi’nde buluştular. Ziyaretçi akınına uğrayan müze evde hüzün ve özlem dolu anlar yaşandı. Manço’nun sanat hayatı ve kişisel yaşamına dair eşya ve objeleri görmenin mümkün olduğu evde, ziyaretçiler bol bol hatıra fotoğrafı çekildi.

“ÇOK KIYMETLİ”

Gazete Kadıköy olarak duayen sanatçının oğlu Doğukan Manço ve ziyaretçiler ile konuştuk. “Babamı kaybedişimizin üzerinden 18 koca yıl geçti.” diyen Manço, şöyle devam etti:  “18 yıl öncesinin bir önceki gününe baktığımda ise çok mutluyum. Çünkü babamla birlikteydim ve güzel vakit geçiriyorduk. İnsan hayatı da aynı bu şekilde ilerliyor. Bir anda tüm her şey değişebiliyor. Barış Manço’yu unutmayanlarla bugün babamı anıyoruz. Hatırasının unutulmadığını görmek bizim için çok kıymetli. Babam adına oluşturulan müze evini canlı yayınlarla gelemeyen, imkânı olmayan, uzakta kalan tüm Manço hayranlarına göstermeye çalıştık. Bugün bir yandan mutlu oluyoruz bir yandan da üzülüyoruz.” 

“BÜYÜK DEĞER”

 “Kadıköylüler olarak onu her sene özlemle anıyoruz.” diyen Levent Hacıbektaşoğlu, müze evinin kendisi için fazlasıyla özel olduğunu belirtti. Manço’nun adının anıldığı her yerde sevgi olduğunu vurgulayan Hacıbektaşoğlu, “Buraya her geldiğimde tüylerim diken diken oluyor fakat bugün sanki burada başka bir büyü var. Herhalde insan zaman geçtikçe çocukluğunu birlikte geçirdiği isimleri daha bir başka özlüyor. Buram buram Barış Manço kokan bir evde yürürken duygulanmamak elde değil. Sanatçımız hem ülkemiz için hem de dünyamız için büyük değer. Onun büyüklüğü de,  bugün müze evini dolduran insan sayısından anlayabiliyoruz.” dedi.

“HATIRALARIM CANLADI”

Müze evde attığı her adımda Barış Manço’yu hissettiğini söyleyen Hande Yalçın, “Onun yaşadığı bu evde yürüyüp, hatıraları canlanmayan bir tek insan bile olamaz. Benim de çocuklarım hatıralarım canlandı. Onu farklı yapan, bugün unutulmamasını sağlayan ise yüzünden eksik olmayan gülümsemesi ve halkla iç içe olmasıydı. Çocuk, büyük demeden herkese arkadaş olmuştu. Bunu yapabildiği için gerçek bir sanatçıydı ve biz de bugün onu anıyoruz. Şu anda Gülpembe çalıyor. Benim en dokunaklı bulduğum parçasıdır. Bu özel duyguları yaşattığı için Barış Manço’ya teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“KEŞKE GÖREBİLSEYDİM”

Barış Manço ile tanışmayı çok istediğini belirten İlkokul öğrencisi Deniz Yalın, “Barış ağabeyi keşke ben de görebilseydim. Bu ev çok güzel yapılmış. İçinden hiç çıkmak istemiyorum. Batıkan’ın odasında film seyrettim ve çok sevdim. Barış Manço’nun en çok Arkadaşım Eşek şarkısını seviyorum. Çünkü çok eğlenceli bir müziği var. Barış Manço’yu tanısaydım eğer çok iyi birer arkadaş olacağımıza eminim.” dedi.

“OKULUMU GEZDİRİRDİM”

Bir diğer ilkokul öğrencisi Ödül Melek Tolun ise Barış Manço’nun erken ölümüne çok üzüldüğünü belirterek, “Ben onun hayatta olmamasına çok üzülüyorum. Onun müziklerini dinlediğimde mutlu oluyorum. Keşke hayatta olsaydı ve benim okuluma gelseydi. Onu tüm arkadaşlarımla tanıştırır, okulumu gezdirirdim. Domates Biber Patlıcan şarkısını çok seviyorum. Hep bu şarkıda dans ediyorum. Barış ağabeyi çok seviyorum. Müze evinden de hiç çıkmak istemiyorum.” şeklinde konuştu.

ŞARKILAR MANÇO İÇİN

Barış Manço için düzenlenen etkinliklerden bir diğeri de, 1 Şubat Çarşamba günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen anma gecesiydi. Manço’nun hayranlarının tıklım tıklım doldurduğu gecede, salona sığmayanlar, dışarıda kalanlar da oldu. Usta sanatçının oğulları Batıkan ve Doğukan Manço da anmaya katılanlar arasındaydı. Manço’nun unutulmaz şarkıları, enstrüman olarak sadece insan sesini kullanan “SesVerSus” grubu tarafından hayat buldu. SesVerSus’un büyük alkış alan performansının ardından Doğukan Manço da babasının parçalarından oluşturduğu müzikleri dinleyicilerle buluşturdu. Anma gecesi, Manço’nun klasikleşen şarkısı Kara Sevda’nın hep bir ağızdan söylenmesi ile son buldu. 


ARŞİV