arkaoda’dan gelen Haydarpaşa sesleri!

Müzik insanları, yıllardır ‘sessiz’ bırakılan Haydarpaşa Garı’na ithafla hazırladıkları besteleri çalacaklar

20 Şubat 2019 - 13:15

Günlük kent yaşamına işitsel bir perspektiften bakan ve şehrin akustik ekolojisiyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlayan kolektif bir proje olan “Istanbul Soundscape Project”,  İstanbul'un hızla değişen kent atmosferi karşısında STK ve derneklerle işbirliği yapıyor, şehrin akustik ekolojisini korumak için İstanbul'u dinliyor, kaydediyor ve arşivliyor.

İlk etkinliğini kentsel dönüşümdeki Beyoğu/Tarlabaşı üzerine yapan ISP, daha sonra odağına Haydarpaşa Garı’nı aldı. Garın sessel çehresiyle kayıtlar alan ekip, ilk etkinliği de “Haydarpaşa'da Bir Gar” altbaşlığıyla geçen sene mayısında gerçekleştirdi. ‘Barlar Sokağı’ndaki arkaoda’da yapılan etkinlikte, Haydarpaşa’yla  anılabilecek 'ayrılık', 'kavuşma', 'başlangıç', 'bitiş', 'yolculuk' ve 'İstanbul' gibi bağlamlarla üretilen eserler ve Haydarpaşa’nın akustik çehresini dinlendi. Böylelikle senelerdir duyulmayan tren düdükleri, gar etrafındaki doğal hayat sesleri gibi sesler yeniden canlandırıldı.

İşte bu etkinliğin ikincisi yeniden Kadıköy’de gerçekleştirilecek. Yine arkaoda’nın evsahipliğinde, 24 Şubat Pazar gecesi saat 21.00’de yapılacak etkinlikte, yine her bağlamda ‘Haydarpaşa sesleri’ duyulacak. 

Projenin yürütücülerinden, müzisyen-ses mühendisi Özcan Ertek, “İki Alman mimar tarafından tasarlanmış bu yaşayan binayla duygusal bağı olan, tren yolculuklarını seven ve şehrin raylar üstündeki akustik ekolojisini merak eden herkesi bekliyoruz.” çağrısını yapıyor.

(arkaoda’da (Kadife Sokak No:18)

https://soundcloud.com/istanbulsoundscape


ARŞİV