'Sinematek Yaşıyor!'

Geçen sezon Caddebostan Kültür Merkezi ve Mithat Alam Film Merkezi’nde yapılan “Sinematek Yaşıyor!” etkinliği, bu sezon Pera Müzesi’nin de katılımıyla 27 Eylül’de başlıyor

22 Eylül 2016 - 15:12
Kadıköy Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi ve Pera Film iş birliğiyle 27 Eylül 2016- 13 Ocak 2017 tarihleri arasında “Sinematek Yaşıyor! 50. Yılda, 50 film, 50 sunum” adlı uzun soluklu bir film programı sunuyor. Program kapsamında Sergey Ayzenştayn, Fritz Lang, Alain Resnais, Ingmar Bergman, Jean-Luc Godard, Luchino Visconti, Francesco Rosi ve Andrey Tarkovski gibi usta yönetmenlerin filmlerinden derlenen seçki, 1920’lerden 70’lere çarpıcı yapıtları bir araya getiriyor.
Program kapsamında Pera Müzesi, Caddebostan Kültür Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi mekânlarında gösterime giren filmler, aralarında yetkin sanatçıların, aydınların, öğretim üyelerinin ve basın mensuplarının bulunduğu önemli isimler tarafından sunuluyor. Sunumlar sırasında usta yönetmenler anılırken, başyapıtların sinemaya etkisi ve katkısı bir kez daha tartışmaya açılıyor.

 
“PERDE AÇILIYOR”
Onat Kutlar anısına düzenlenen Sinematek Yaşıyor! 50. Yılda, 50 film, 50 sunum programı kapsamında ilk film 27 Eylül Salı günü Mithat Alam Film Merkezi’nde gösterilecek “Yağmurdan Sonra Bulanık Ayın Öyküleri” filmiyle başlıyor. Sunumu ise Yrd.Doç.Dr. Janet Barış gerçekleştirecek.
Pera Müzesi’ndeki ilk gösterim, Jean-Luc Godard’ın “Nefret” filmi 28 Eylül Çarşamba günü saat 19.00’da Sevin Okyay’ın sunumu ile gerçekleştiriliyor. 28 Aralık’a kadar her çarşamba yapılacak film gösterimleri Genco Erkal, Doç. Dr. Okan Ormanlı, Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu, Fırat Yücel, Haydar Ergülen, Prof. Dr. Oğuz Makal, Prof. Dr. Zafer Toprak, Ece Temelkuran, Füruzan, Doç. Dr. Ahmet Kuyaş ve Özcan Alper tarafından sunulacak.
Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki ilk gösterim ise 7 Ekim Cuma, Joseph L. Mankiewicz’in “All About Eve / Perde Açılıyor” filmiyle yapılacak. Tiyatro sanatçısı Aslı Öngören’in sunumuyla perdeye yansıyacak bu filmin ardından CKM’de her cuma sunumlu film gösterimleri olacak. Doğan Hızlan’dan Aydın Engin’e, Zeliha Berksoy’dan Emin Alper’e pek çok isim bu sunumları gerçekleştirecek.

CKM  Gösterim Programı
7 Ekim Cuma
All About Eve / Perde Açılıyor /
Joseph L. Mankiewicz
Sunum: Aslı Öngören

 
14 Ekim Cuma
Monsieur Verdoux / Mösyö Verdoux / Charlie Chaplin
Sunum: Doğan Hızlan

 
21 Ekim Cuma
2001:A Space Odyssey /
2001:Uzay Yolu Macerası /
Stanley Kubrick
Sunum: Prof. Dr. Ali Alpar

 
4 Kasım Cuma
Hakkâri’de Bir Mevsim / Erden Kıral
Sunum: Aydın Engin

 
11 Kasım Cuma
Una giornata particolare / Özel Bir Gün / Ettore Scola
Sunum: Hülya Uçansu

 
18 Kasım Cuma
Tristina / Tristina / Luis Buñuel
Sunum: Prof. Dr. Zeliha Berksoy

 
25 Kasım Cuma
The Servant / Uşak / Joseph Losey
Sunum: Murat Gülsoy

 
2 Aralık Cuma
Yol / Şerif Gören
Sunum: Zahit Atam

 
9 Aralık Cuma
Close-up / Yakın Plan /Abbas Kiyarüstemi
Sunum: Emin Alper

16 Aralık Cuma
Rashomon / Rashomon /Akira Kurosawa
Sunum: Prof. Dr. Sevil Atasoy

 
23 Aralık Cuma
In The Mood For Love /Aşk Zamanı / Wong Kar-wai
Sunum:Yazgülü Aldoğan

 
6 Ocak Cuma
Some Like It Hot / Bazıları Sıcak Sever / Billy Wilder
Sunum: Nebil Özgentürk

 
13 Ocak Cuma
Taxi Driver / Taksi Şöförü  /
Martin Scorsese
Sunum: Ahmet Ümit


 

ARŞİV