Haftanın pusulası

Haftanın kitap, dizi ve albümlerinden seçtiklerimiz

07 Mayıs 2024 - 15:21

KİTAP

Hayali 

Hem çocuklar hem de yetişkinler için kitaplar yazıp gösteriler sahneleyen İngiliz şair ve yazar A. F. Harrold’un “Hayali” adlı kitabı, okurla buluştu. “Fakat bazen yavaş da yeterince hızlıdır” diyerek minik okurlarını selamlayan 232 sayfalık, toplamda 14 bölümden oluşan resimli kitabın çizimlerini  Wolves kitabıyla illüstrasyon dalında Macmillan Ödülü’nü kazanan İngiliz resimli çocuk kitaplarının yazarı ve illüstratörü Emily Gravett yaptı. Kitanın konusu şöyle: “Hayali”nin konusuna gelince: Rudger, Amanda Shuffleup’ın en iyi arkadaşıdır; en iyi ama hayali arkadaşı... Onu Amanda’dan başka kimse göremez, ta ki kötü niyetli Bay Kirazkuşu kapıyı çalana kadar… Bir gün Rudger, Amanda’sından ayrı düştüğünde, hayali hayatını korumak, silinmekten ya da yutulmaktan kurtulmak için tek başına mücadele etmek zorundadır. Ama gerçek olmayan bir çocuk, onu hayal edecek arkadaşı yokken nasıl hayatta kalır? (İthaki Çocuk/ 232 Syf)

Kitapyurdu.com. sitesine göre haftanın en çok satan kitapları şunlar oldu:

 Rezonans Kanunu / Pierre Franckh /  Koridor Yayıncılık

Söyleme Bilmesinler/ Şermin Yaşar/Doğan Kitap

Atomik Alışkanlıklar / James Clear  / Pegasus Yayınları

ALBÜM

Benim Şehrim Benim Sesim

Ankara’dan Üsküp’e, Saraybosna’ya ve Mostar’a uzanan kent ve kadın hikayelerinin kesişiminde yazılmış 12 müzisyen kadının özgün şarkıları tüm dijital platformlarda yayında. Söz, müzik, düzenleme ve prodüksiyonu tamamen kadınlar tarafından gerçekleşen Benim Şehrim Benim Sesim albümü, kentin seslerini indie rock tınılarıyla harmanlayarak elektronik altyapıda birleştiriyor. Ankara ve Belgrad'da stüdyo kayıtları gerçekleşen albümün prodüktörlüğünü Beril Sarıaltun üstlenirken indie rock'tan deneysel elektronik müziğe uzanan parçaların söz, müzik ve düzenlemesi tamamen kadınlar tarafından gerçekleşti. Ankara'nın ruhunu ortaya koyan şarkıları yer yer avant-garde öğeler zenginleştirirken Balkan şarkılarında geleneksel ile moderni bir araya getiren tınılar, kent sokaklarını tanımlayan seslerle buluşuyor. 

 

Ruhu doyuran şarkılar:

Handel / Sarabende

MFÖ / Ali Desidero 

Bahar Çalışkan / Ne Yapmalı

 

DİZİ

Baby Reindeer

Baby Reindeer (Bebek Ren Geyiği), Richard Gadd’ın yarattığı ve başrolünde oynadığı İskoç kara mizah drama - gerilim dizisi. Gadd'ın aynı adlı otobiyografik tek kişilik gösterisinin uyarlaması olan 7 bölümlük mini dizi, Gadd'ın yirmili yaşlarında takip edildiği ve cinsel saldırıya uğradığı gerçek yaşam deneyimine dayanıyor. Dizide kendini canlandıran Gadd’a  oyuncular Jessica Gunning (Martha) ve Nava Mau (Teri) eşlik ediyor. 11 Nisan’da Netflix’te yayınlanmaya başlayan dizi hızla ABD ve İngiltere’de platformun en çok izlenen dizisi oldu. 2024'ün 'en rahatsız edici, izlemesi en zor ' yapımlarından biri olan bu dizi, Türkiye’de de en çok izlenen diziler arasında ilk sırada yer alıyor.

 



 


ARŞİV