Özge Kandemir davası: Şoförün 15 yıl hapsi istendi

Üniversite öğrencisi Özge Kandemir’in ölümüne neden olan kazanın davasında, sanık kamyon şoförünün 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi

29 Mart 2018 - 11:55

Özge Kandemir’e çarparak ölümüne neden olan şoför Aydın Yanık’ın yargılanmasına devam edildi. 27 Mart Salı günü İstanbul Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya tutuksuz sanık Aydın Yanık katılırken, tarafların avukatları mazeret bildirerek duruşmaya katılmadılar. 

DÖRT DEFA RAPOR HAZIRLANDI

Daha önce 3 bilirkişi raporunun geldiği dava dosyasına, bu raporlardaki çelişkinin giderilmesi için mahkeme tarafından bir önceki celse talep edilen ek bilirkişi raporu, dava dosyasına konuldu. İlk bilirkişi raporunda sürücünün ‘asli’, Özge Kandemir’in ise ‘tali’ kusurlu olduğu belirtilmişti. Yargılamayı yapan Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi’nden de rapor aldı. İkinci raporda ise kamyon sürücüsünün ‘asli ve tam kusurlu’ olduğu kaydedilirken, Özge Kandemir ‘kusursuz’ bulunmuştu. Mahkeme heyeti iki rapor arasındaki çelişkiyi gidermek için İstanbul Teknik Üniversitesi trafik kürsüsünden de rapor talep etmişti.  Üçüncü raporda; kamyon şoförü  Aydın Yanık ve hayatını kaybeden Özge Kandemir eşit şekilde kusurlu bulunmuştu. Bunun üzerine İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından ek bir rapor daha düzenlendi. Son rapora göre kazanın oluşumunda sürücü Aydın Yanık birinci derecede, maktul Özge Kandemir ve müşteki Büşra Özsayın ikinci dereceden kusurlu bulundu.  

15 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

Ek raporun dava dosyasına konulmasıyla birlikte  duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını sundu. Savcı, şoför Aydın Yanık’ın gerekli özen ve göstermeyerek kazanın oluşumuna sebebiyet verdiğini belirterek, sanığın, “Taksirle bir kişinin ölümüne bir kişinin de yaralanmasına” neden olmak suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Aydın Yanık ise olayda kusurunun bulunmadığını belirterek, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını yapmak için süre istedi.

Mahkeme, Aydın Yanık’a esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını yapmak üzere süre vererek duruşmayı 2 Mayıs Çarşamba gününe erteledi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 7 Ekim 2016 tarihinde Özge Kandemir ve arkadaşı Büşra Özsayın’ın Caferağa Mahallesi Mühürdar Sokak ile Tuğlacı Eminbey Sokağı arasında yaya vaziyette yürüdükleri, Özge Kandemir’in çantasının bu sırada sola dönüş yapan Aydın Yanık’ın yönetimindeki kamyonun kasasına takıldığı, Kandemir’in kamyonun tekerleğinin altına doğru sürüklendiği anlatılıyor. Etrafta bulunan vatandaşların sürücüyü uyardıkları belirtilen iddianamede, Kandemir’i kurtarmak amacıyla tekrar hareket eden sürücünün ikinci defa Kandemir’in üzerinden geçtiği, bu nedenle hayatını kaybetmesine sebep olduğu belirtiliyor.

İddianamede aynı olayda Büşra Özsayın’ın da yaralandığı kaydedilerek sanığın, "Taksirle bir kişinin ölümüne ve bir kişinin de yaralanmasına neden olmak" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.


ARŞİV