Özelleştirmeye karşı hemşehri davası açıldı

Kadıköylüler, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirme kararının iptali için "Hemşehri Davası" açtı

14 Aralık 2017 - 16:02

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirme kararını kabul etmeyen Kadıköylüler kararın iptal edilmesi için harekete geçti. Geçtiğimiz haftalarda Kadıköy Kent Konseyi’nde bir araya gelen Kadıköylüler Kalamış için eylem planını açıklamıştı. Planda imza kampanyası düzenlenmesi, Danıştay İdare Mahkemesi’nde kararın iptali için dava açılması ve kitlesel bir basın açıklaması düzenlenmesi yer alıyordu.

Kadıköylüler eylem planlarının ilkini dava açarak gerçekleştirdi. Kadıköylü 14 “hemşerinin” 11 Aralık Pazartesi Danıştay dairesinde açtığı dava metninde; “Bu bölgenin özelleştirilmesi ve özel bir işletmenin tasarrufu altına girmesi vatandaşların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını ve kıyılardan yararlanma haklarını ihlal edecek” denildi.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun  13. Maddesi hemşeri hukukuna da değinen Kadıköylüler, kararın iptali için; projenin hayata geçirilmesiyle birlikte park alanlarının yok olacağını, bölge  nüfusunun ve trafiğinin artacağını gerekçe gösterdi. Projenin 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na aykırılık içerdiği belirtilirken söz konusu bölgenin 3. Derece Arkeolojik, 2.Derece Doğal  Sit Alanı içerisinde kalması nedeniyle yapılaşma projesinin  şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve hukuka aykırı olduğu da ifade edildi. Özelleştirme kararının iptali için açılan davanın ardından Kadıköylüler Kalamış Yat Limanı için hazırlanan imar planının da iptal edilmesi edilmesi için dava açmaya hazırlanıyor.

SIRADA EYLEM VAR

Kadıköylüler 6 Ocak Cumartesi günü saat 13.00’te Kalamış’ta bir araya gelerek Kalamış Yat Limanı’nın yapılaşmaya açılmasına tepki gösterecek. Kadıköy Kent Konseyi’nin açıklamasında “Kadıköy Rıhtım’daki dolgu alanın imara açılmasına,  bitmek bilmeyen inşaat yoğunluğu ve çevresel kirliliğe, oksijen almamamıza engel hava kirliliğine, halka sormadan masa başında alınan kararlara karşı Yaşam hakkımızı savunuyoruz, Fenerbahçe Kalamış’ta buluşuyoruz” denildi.

KAMPANYA SÜRÜYOR

Kadıköy Belediyesi’nin uluslararası imza kampanyası platformu change.org üzerinden “Fenerbahçe-Kalamış sahili imara açılıyor. Bu yanlıştan geri dönülsün!” başlığıyla açtığı kampanyaya şu ana kadar 133 bin kişi destek verdi. 


ARŞİV