Özelleştirme Yüksek Kurulu tüm itirazları reddetti

Özelleştirme Yüksek Kurulu, aralık ayında onaylanan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı imar planlarına yapılan tüm itirazları reddetti. Limanda bulunan balıkçıların da barınağı terk etmesi istendi

15 Mart 2018 - 11:31

Yedi yıl önce  özelleştirme kapsamına alınan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı hakkında Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı değişikliği, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararıyla onaylanmış,  söz konusu karar 10.11.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Özelleştirme Yüksek Kurulunun 2017 yılındaki yeni kararıyla özelleştirilen alan 42 bin 833 metrekare arttırılmış oldu. Liman 36 yıl süreyle işletilmek üzere ihaleye çıkarıldı.

Bütün bu kararlardan sonra hem mahalle sakinleri hem de  Kadıköy Kent Konseyi’ne bağlı STK temsilcileri kararın iptali için Özelleştirme Yüksek Kurulu’na itirazlarda bulundu. Kadıköy Belediyesi de karara itiraz etmiş ve imza kampanyası düzenlenmişti. Change.org’da başlatılan imza kampanyasına şimdiye kadar 140 bin kişi destek verdi.

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

Özelleştirme Yüksek Kurulu, itirazlara ilişkin kararını açıkladı. 5 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yapılan itirazların hepsi reddedildi. Resmi Gazete’deki ilanda şu ifadelere yer verildi: “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 24 Ocak 2018 tarihli ve 16 sayılı yazısına istinaden, İstanbul ili, Kadıköy ilçesi, Zühtüpaşa Mahallesi sınırları içinde; Kalamış-Fener Caddesi programındaki Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye ait 274 ada, 1 nolu parsel ile devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlara yönelik ‘Yat Limanı’ kullanım kararı getirilen kurulumuzun 6 Kasım 2017 tarihli kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı değişikliğine askı sürecinde yapılan itirazların reddine karar verilmiştir.”

Kadıköy Kent Konseyi’nin 11 Aralık 2017’de Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ile ilgili kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile açtığı Hemşehri davası ise Danıştay’da sürüyor.

BALIKÇILAR LİMANDAN ÇIKARTILIYOR

Öte yandan uzun yıllardır limanda barınan Fenerbahçeli balıkçılara da  barınağı boşaltmaları tebliğ edildi. Fenerbahçe Su Ürünleri Kooperatifi’nin verdiği bilgilere göre, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun ret kararının ardından, Fenerbahçe barınağında bulunan ruhsatlı balıkçı tekne sahiplerine limanı boşaltmaları için İstanbul Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından tebligat gönderildi. Tebligatta balıkçıların 1 ay içinde limanı terk etmeleri ve Bostancı, Salacak ve Küçükyalı’da bulunan kooperatiflerin bünyelerine geçmeleri istendi.


ARŞİV