Yetişin, Barış Manço Vapuru kalkıyooor!

14 yıl önce soğuk bir 1 Şubat günü kaybettiğimiz, 7’den 77’ye herkesin sevgilisi Barış Manço, ölüm yıldönümünde yine çocuk cıvıltılarıyla ve şarkılarla anılacak.

23 Ocak 2013 - 13:35
 
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Murat M. AYDIN
2 Ocak’ta 70. yaş gününü kutladığımız Barış Manço, 1 Şubat 1999’da henüz 56 yaşındayken geçirdiği kalp krizi sonucu Moda’daki evinde yaşamını yitirmişti. 14 yıldır bedensel olarak aramızda olmayan Manço, hâlâ dillerde ve gönüllerde. Geçmiş kuşaklar tarafından hiçbir şekilde unutulmadığı gibi yeni kuşaklar da tanıyor onu çünkü müzikleriyle, imajıyla, televizyon programlarıyla hepimizin toprağında suyu olan bu isim, kuşaktan kuşağa aktarılmaya devam ediyor. Barış Manço’nun bu kadar sevilmesinde ve sahip çıkılmasında eşi Lale Manço ile oğulları Doğukan ve Batıkan’ın da büyük payı bulunuyor. Manço adına birçok etkinliğe imza atan aile, Barış Manço imajının korunması için tüm gücüyle çalışıyor.
 
31 OCAK’TA SANATÇILAR DA MÜZE EV’DE OLACAK
Manço’nun 70. Yaş gününü bütün yıla yayılan etkinliklerle kutlamaya hazırlanan aile, 31 Ocak Perşembe günü, müzisyenin ölüm yıldönümünde startı verecek. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kadıköy Belediyesi tarafından müze eve dönüştürülen Barış Manço’nun 81300 Moda adresindeki evi gece yarısına kadar açık olacak ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Müze evde buluşup sohbet ettiğimiz Barış Manço’nun eşi Lale Manço, artık geleneksel hale gelen buluşmada geçen yıllardan farklı etkinliklerin de yapılacağı bilgisini verdi. Kurtalan Express’in akustik bir konser verebileceğini söyleyen Manço, Barış Manço’nın “Müsadenizle Çocuklar” klibinde yer alan sanatçıların da davet edildiğini ve hepsinin daveti kabul ederek o gün Müze Ev’de, Barış Manço severlerle biraraya geleceklerini belirtti. Böylece 90’lı yılların popüler müzisyenlerinden Burak Kut, Jale, Hakan Peker, Mine, Soner Arıca, Tayfun, Grup Vitamin gibi isimler o gün Barış Manço şarkıları söyleyerek katılacak anmaya. Lale Manço, bir Barış Manço heykelinin sergileneceği müjdesini de veriyor: “Barış Manço’nun yeğeni Emel Manço Vardar dünya çapında bir heykeltıraş oldu. Emel, Barış Manço’nun çok güzel bir bronz heykelini yaptı. 31 Ocak günü heykelin açılışı da olacak ve bu heykel bir ay boyunca Müze Ev’de sergilenecek.”
 
BARIŞ MANÇO VAPURU 3 ŞUBAT’TA DEMİR ALIYOR
Geleneksel hale gelen Barış Manço Vapuru bu yıl da Manço şarkılarıyla denize açılacak. Vapur 3 Şubat Pazar günü saat 10.30’da Moda İskelesi’nden kalkacak. Barış Manço Vapuru da herkese açık ve ücretsiz! Bu vapura binmek için vakitlice Moda İskelesi’nde olmanız yeterli. Ama isterseniz, 10.50’de Kadıköy Beşiktaş İskelesi’nden ya da 11.20’de Kabataş İskelesi’nden de vapura binebilirsiniz. Barış Manço Vapuru’nun son durağı, müzisyenin kabristanının bulunduğu Kanlıca olacak. İETT’nin tahsis ettiği iki otobüsle tepedeki mezarlığa çıkacak kitle buradaki anmanın ardından tekrar vapura binerek dönüş yoluna geçecek.
8 yıldır geleneksel şekilde her yıl Şubat ayının ilk Pazar günü gerçekleşen etkinlikle ilgili Lale Manço şunları söylüyor: “Her yıl İDO, vapuru bize tahsis ediyor, İETT de iki otobüs verdi. Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi vapur gezimiz boyunca Doğukan DJ’lik yapacak ve hep bir ağızdan Barış Manço şarkıları söyleyeceğiz. Bu geziden biz çok keyif alıyoruz. Artık gelenekselleşmesini istiyoruz. Yani diyoruz ki artık duyurmadan da herkes bilsin ki; Şubat ayının ilk Pazar günü Barış Manço vapurunda buluşuyoruz.”
 
BARIŞ MANÇO DERNEĞİ İSTANBUL’DA! 
Lale Manço, geleneksel hale gelen bu etkinlikler dışında tüm yıla yayılan farklı birçok projeyle Barış Manço’ya yakışır bir doğum günü kutlaması yapmaya hazırlanıyor: “Bu yıl bizim için çok önemli herhangi bir ölüm yıldönümü etkinliği değil. Barış Manço 70 yaşında diye geniş bir şemsiyemiz var. Bu şemsiyeyi açtık ve altına projelerimizi koyduk. Bu projelerden en önemlisi derneğimizi İstanbul’da faaliyete geçirmemiz. 14 yıl sonra Barış Manço’nun kişiliğini daha kurumsal ve sürekli bir hale getireceğiz. Barış Manço 7’den 77’ye Dolu Dizgin Barış ve Sevgi Derneği, kısaca Barış Manço Derneği Ankara’da kurulmuştu, İstanbul’da gayrı resmi olarak çalışmalarımızı sürdürüyorduk ama artık resmi hale geliyoruz.”
 
BARIŞ ÇOCUKLARI PROJESİ
Barış Manço Derneği’nin bu yıl Eylül ayında gerçekleştirilmesi planlanan en önemli projesinin “Barış Çocukları Projesi” olduğunu belirten Lale Manço, heyecanını gizlemeden anlatıyor:“Bu projekaynağını Barış Manço’nun 50. yaş gününden alıyor. Barış 50 yaşına basarken yani 1993 yılında dedi ki; ‘Doğum günümü tüm Türkiye’deki kimsesiz çocuklarla kutlayacağım.’ Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde çocuk yuvalarında Barış Manço günü yaptık, şarkılarını söyledik, pasta kestik. Azerbaycan’dan Bosna’dan savaşın çocuklarını İstanbul’a getirttik, uçakla havadan şehir gezisi yaptık. Güzel bir restoranda yemek yedik. Ankara Keçiören Çocuk Yuvası’ndaki kutlamaya Süleyman Demirel ile Nazmiye Hanım da katıldı. İstanbul’daki kutlamaya da Turgut Özal ile eşi Semra Hanım gelmişti. Harika bir doğum günü kutlaması oldu. Bundan yola çıkarak Barış’ın 70. Yaş gününü de böyle özel bir etkinlikle kutlayalım istedik. Bu sefer temamız Barış ve Barış çocukları. Yakın coğrafyadaki savaştan etkilenmiş 7 ülkeden 77 çocuk seçeceğiz ve İstanbul’a getireceğiz. Filistin, Irak, Somali, Karabağ ve Türkiye’den çocuklar olacak bunlar. Bu çocuklara barış mesajları verdirteceğiz, Barış Manço şarkıları söyleteceğiz. Çocukları Cumhurbaşkanı’nı ziyarete götürmek, Anıtkabir’i ve Köşkü gezdirmek istiyoruz. İstanbul’da da Başbakan’la çocukları buluşturan bir gezi düşünüyoruz. Bu makamları geçmişte olduğu gibi bu projede de görmek istiyoruz. Bu programı Eylül başında gerçekleştireceğiz. Finalini de 7 Eylül’de Harbiye Açıkhava Sahnesi’nde, Barış Manço Söylüyor albümünde yer alan sanatçı dostlarımızın katıldığı büyük bir konserle yapacağız.”
  
‘EN MÜKEMMEL ŞAHIS MÜZESİ’
Lale Manço, Kadıköy Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen Barış Manço Evi’yle ilgili ise şunları söylüyor: “Müze bana kalırsa en mükemmel şahıs müzesi. Eşi var mı bilmiyorum ama olduğunu sanmıyorum. Buraya gösterilen özen, verilen değer bambaşka! Çok güzel işletiliyor, hiçbir şey gözden kaçmıyor. Birkaç yıl önce açılmasına rağmen sürekli eşyaların bakımı yapılıyor, Belediye çok titizleniyor. Bu da bizi çok sevindiriyor. Her gün okullar ziyaret ediyor, İstanbul’da gezilecek yerler arasına girdi bile! Çok gurur verici. Kadıköy Belediyesi, kendine ait olmadığı halde buraya çok büyük yatırım yaptı. Selami Bey çok cesurca davrandı. Böyle bir şeyin altına girmek çok ciddi bir yükümlülük. O yüzden Selami beyin emeğini ve cesaretini asla kalbimizden silemeyiz.” 

ARŞİV