Vakıf üniversitesi akademisyenlerinden "Eşit ücret" eylemi

Yasal olarak devlet üniversitelerinde çalışan meslektaşları ile eşit ücret almaları gereken vakıf üniversitelerinde görevli akademisyenler, yasaya rağmen daha düşük ücrete çalıştırıldıklarını gerekçe göstererek eylem yaptı

09 Ekim 2023 - 15:43

Vakıf üniversitelerinde görevli akademisyenleri, 2020 yılında çıkarılan ve vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin devlet üniversitelerinde çalışan akademisyenlerden daha düşük ücret alamayacağını düzenleyen yasaya uyulmadığı gerekçesi ile eylem yaptı.

7 Ekim’de Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası önünde bir araya gelen akademisyenler, ücret eşitsizliğine, mobbinge ve işten atmalara dikkat çekti, yasanın uygulanarak ücretlerin eşitlenmesini istedi.

“HUKUKSUZLUK DEVAM EDİYOR”

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası bünyesinde örgütlenen Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi'ne (VÜDAM) bağlı akademisyenler, “Hepimizin bildiği gibi 17 Nisan 2020 tarihinde Yükseköğretim Kanunu'nda bir değişiklik yapılmış ve ilgili madde ‘vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez’ şeklinde düzenlenmiştir. Bu açık ifadeye rağmen aradan geçen üç buçuk yılda bir iki istisna dışında vakıf üniversitelerinin tümü bu kararı yok saymıştır. Bugün de aynı hukuksuzluk devam ediyor.” dedi.

“YÖK GÖRMEZDEN GELİYOR”

Vakıf üniversitesi yönetimlerine tepki gösteren akademisyenler, “Öğrenim ücretlerine her sene rekor zamlar yapan ve kârlarına kâr katan vakıf üniversiteleri patronları, konu çalışanların ücretlerine ve haklarına geldiğinde ortadan kayboluyorlar. Aynı üniversite patronlarının bir yandan yeni birimler, fakülteler açarken, kontenjanları arttırırken ‘batıyoruz’ bahanesiyle çalışanlarının ücretlerini aylarca ödemediğini örnekleriye biliyoruz. Yasaya rağmen ücretleri eşitlemeyen üniversite yönetimleri yemek, yol, barınma gibi en temel sosyal hakları bile sağlamaktan imtina ediyor. Sonuçta vakıf üniversitelerinde çalışan tüm emekçiler yoksulluğa mecbur bırakılıyor. Tüm bu sorunların muhatabı ve sürecin denetleyicisi olması gereken Yükseköğretim Kurumu ise vakıf üniversitelerinde yaşananları ve bizlerin taleplerini görmezden gelmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

“NİTELİKLİ EĞİTİM GERÇEKLEŞEMİYOR”

Ücretlerin eşitlenmesini isteyen akademisyenler, ayrıca çalışma koşullarının da iyileştirilmesini istediler.

9 ÜNİVERSİTEYE YÖK İNCELEMESİ

17 Nisan 2020 tarihinde YÖK Kanunu’nda yapılan değişiklikle vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin ücretlerinin, devlet üniversitelerindeki emsallerinin ücretlerinden daha az olmayacağı hükme bağlanmıştı. Yasaya rağmen ücretlerin eşitlenmediğine yönelik şikayet alan YÖK, 22 Temmuz 2022 tarihinde kamuoyuna yaptığı açıklamada ücretleri eşitlemeyen 9 vakıf üniversitesi hakkında inceleme başlattığını duyurmuştu.


ARŞİV