Üretim arttı, satışlar geriledi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin raporuna göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi Temmuz 2023'te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,8 artış gösterirken yeni konut satışları bir önceki yılın Ağustos ayına göre yüzde 9,5 geriledi

13 Ekim 2023 - 12:45

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Eylül 2023 sonuçları açıklandı. Sektör raporuna göre, bu yılın Temmuz ayında inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 29,8 arttı. Buna karşın yeni konut satışları bir önceki yıla göre geriledi.

Temmuz ayında üretim geçen yılın aynı dönemine göre alt sektörlerin 19’unda yükselirken, 3’ünde geriledi. Mevcut işler seviyesi de yaz aylarındaki dalgalanmaların bitmesiyle birlikte eylül ayında bir önceki aya göre 2,3 puanlık bir artış kaydetti. Bu dönemler itibarıyla üretimde en yüksek artış yüzde 46,2 ile metal yapı ve yapı parçalarında gerçekleşti.

YENİ KONUT SATIŞLARI AZALDI

Raporda, 2023 Ağustos ayında toplam 35 bin 310 adet yeni konut satışının gerçekleştirildiğine değinildi. Bu rakam, yılın en yüksek aylık yeni konut satışı olarak kayıtlara geçti. Ancak yeni konut satışları bir önceki yılın Ağustos ayına göre yüzde 9,5 geriledi. Yılın ilk sekiz ayında ilk el konut satışları, 238 bin 109 adetle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 azaldı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KANUNU ÇIKARILMALI

Raporda, 2024-2026 yılı Orta Vadeli Programı’nın eylül ayında açıklandığı, programın içinde afet ve risk yönetiminin 10 başlıkta toplanan yapısal reformların içinde yer aldığı hatırlatıldı. Raporda, özellikle deprem afeti yaşanan bölgeler ile İstanbul başta olmak üzere risk taşıyan bölgelerde kentsel dönüşüm faaliyetlerinin öne çıktığı belirtilerek, gerekli reformların yapılabilmesi için Kentsel Dönüşüm Kanunu’nun çıkarılması, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya Bakanlığı’nın gerektiği belirtildi.


ARŞİV