Türkiye geçen yıl eksildi…

Geçen senenin başında Çin’den başlayarak adım adım dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, dünya tarihinde derin yaralar açtı; milyonlarca kişi yaşamını yitirdi. 2 milyona yakın insanın enfekte olduğu Türkiye’de 20 bine yakın vatandaş ise hayatını kaybetti. Biz de virüsün sardığı Türkiye’nin geçen senesine bir göz attık...

28 Aralık 2020 - 13:40

Türkiye’de Covid-19 hastalığı ile mücadele için ilk adım 10 Ocak’ta atılarak, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu. 11 Mart’ta ilk korona virüsü vakasına rastlandığı açıklandı. Salgın tedbirleri kapsamında ilköğretim ve ortaöğretim okulları 16 Mart'tan itibaren 1 hafta süreyle, üniversiteler ise 3 hafta süreyle tatil edildi. 17 Mart’ta  Türkiye'de COVID-19'dan kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti. 21 Mart’ta 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirilmesinden 4 gün sonra da tüm eğitim kurumlarında eğitime 30 Nisan'a kadar ara verildi. Bu süreçte pek çok mekan önce kapatıldı, sonra tekrar açıldı.

İLK YASAK 10 NİSAN

3 Nisan’da önce 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı getirildi, bundan 1 hafta sonra ise 31 ilde 2 gün boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 17 Nisan’da COVID-19 pandemisi ile mücadele kapsamında 31 ilde ikinci defa haftasonu sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Tarihler 1 Haziran’ı gösterdiğinde ise COVID-19 pandemisi ile mücadele amacıyla getirilen yasaklar kademeli olarak kaldırıldı ve ‘yeni normalleşme süreci’ başladı. Bu kapsamda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçildi.

KASIM’DA YENİ ÖNLEMLER

Ancak dünyada ve Türkiye’de salgının yeniden yükselmesi üzerine, İçişleri Bakanlığı 5 Kasım’da yayınladığı genelge ile yeni tedbirler ilan etti. 18 Kasım’daki bir başka genelgeyle de hafta sonları 10.00 - 20.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması ve birçok yeni tedbir getirildi. 10 Aralık’ta Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de vaka sayısının toplam 1 milyon 748 bin 567 olduğunu ve 25 Aralık’ta da Çin'den aşı geleceğini açıkladı.

KORONA BİLANÇOSU

Avrupa ülkelerinin aksine emekçilere yeterince destek olunmadığı için Türkiye vatandaşları pandemi sürecini maddi manevi zorluklarla geçirdi, geçiriyor. Pek çok esnaf kepenk kapattı, binlerce insan işsiz kaldı. Türkiye’de vaka sayılarının net olarak açıklanmaması tepkiyle karşılandı, maske dağıtımı tam bir karmaşaya neden oldu.

Öte yandan tüm dünyanın yaşadığı bu sarsıcı pandemide mizah da eksik olmadı. İnsanlar yaşadıkları bu sarsıcı olaylara karşı ironi yaparak ayakta kalmaya çalıştı.

VİRÜS DIŞI GÜNDEM

15 Ocak - Anayasa Mahkemesi Wikipedia'nın erişim engelini kaldırdı.

24 Ocak – Elâzığ’da 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi, 41 kişi öldü.

4-5 Şubat - Van'daki iki çığ faciasında toplam 41 kişi öldü.

5 Şubat - Pegasus Hava Yolları'nın İzmir-İstanbul seferini yapan uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı'na indikten sonra pistten çıktı, üç kişi hayatını kaybetti, 179 kişi yaralandı.

27 Şubat - İdlib'te Türk konvoyuna saldırı sonucu 33 asker şehit oldu, 32 asker yaralandı.

1 Mart - Türkiye, Bahar Kalkanı Harekâtı'nı başlattı.

23 Nisan - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 100. yıldönümü kutlandı.

14 Haziran - Bingöl, Karlıova açıklarında 5.7 büyüklüğünde deprem oldu, 1 güvenlik korucusu şehit oldu.

3 Temmuz - Sakarya, Hendek'te havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. 6 işçi öldü,  114 işçi yaralandı.

7 Temmuz - Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığı seçimi yapıldı. Mustafa Şentop yeniden seçildi.

10 Temmuz - Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oybirliğiyle iptal etti.

21 Ağustos - Karadeniz'de yapılan sondaj faaliyetleri sonucunda 320 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiği açıklandı.

21 Ağustos- Kariye Müzesi’nin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek camii olarak ibadete açılması kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

23 Ağustos – Giresun’daki sel ve heyelan felaketlerinde 6 kişi öldü.

17 Eylül - Türkiye'nin ilk uçan arabası olarak tanıtılan Cezeri, Teknofest Gaziantep'te havalandı.

17 Ekim - Karadeniz'de 85 milyar metreküp doğal gaz bulunduğu açıklandı.

30 Ekim - Seferihisar açıklarında 6,9 büyüklüğünde deprem ve etkisiyle tsunami gerçekleşti. İzmir'in birçok ilçesinde binalarda hasar oluştu. Tamamen yıkılan binalarda ise 117 kişi hayatını kaybetti, bin 35 kişi yaralandı.

9 Kasım - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak instagram hesabından yaptığı bir duyuruyla istifa etti, yerine Lütfi Elvan atandı.

15 Kasım - Türkiye Grand Prix, 9 yılın ardından yeniden düzenlendi.

14 Aralık - Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı; Savunma Sanayii Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanı ve Başkanlık yetkililerini yaptırım listesine eklediğini açıkladı.

HAYATINI KAYBEDENLER

2020’de yaşamını yitiren ünlülerden bazıları şöyle: Rahşan Ecevit (Bülent Ecevit'in eşi, ressam-yazar-siyasetçi), Hayrettin Karaca (sanayici-çevre aktivisti), Garbis Zakaryan, (boksör-antrenör), Muzaffer İlhan Erdost (şair, yazar ve yayıncı), Suat Yalaz (çizgi romancı, film yönetmeni, senarist ve yapımcı), Taci Uslu (besteci-müzisyen), Aytaç Yalman (Kara Kuvvetleri eski komutanı), Cengiz Bektaş (yüksek mimar-mühendis), Muhterem Nur (sinema oyuncusu-şarkıcı), Nihat Akbay (millî futbolcu), Turhan Kaya (sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu), Cemil Taşcıoğlu (tıp hekimi), Feriha Öz (akademisyen-tıp hekimi), Haydar Baş (siyasetçi), Ülkü Azrak (hukukçu), Orhan Koloğlu (akademisyen-tarihçi-yazar), Nur Yerlitaş (modacı), İsmail Hakkı Karadayı (Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 22. Genelkurmay Başkanı), Oruç Aruoba (yazar-akademisyen), Ayşegül Atik (oyuncu), Adalet Ağaoğlu (yazar), Seyfi Dursunoğlu (sunucu), Üstün Asutay (oyuncu), Haldun Boysan (oyuncu), Suna Kıraç (iş insanı), Bekir Coşkun (gazeteci-yazar), Hikmet Karagöz (oyuncu), Mesut Yılmaz (eski başbakan), Burhan Kuzu (hukukçu-siyasetçi), Timur Selçuk (piyanist), Erkut Taçkın (müzisyen) ve Ayasofya’nın meşhur kedisi Gli…

(Kaynak: wikipedia)


ARŞİV