Taşerona kadro nöbeti

Devrimci Sağlık-İş’e bağlı işçiler taşeronda çalışan işçilerin kadroya alınması talebiyle Kadıköy İskele Meydanı’nda nöbet tutuyor

10 Kasım 2016 - 16:33
Alper Kaan YURDAKUL
DİSK’e bağlı Devrimci-Sağlık-İş’in taşeron işçilere kadro verilmesi talebiyle 22 Ekim’de başlattığı nöbet, üçüncü haftasında 5 Kasım Cumartesi günü Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleşti. Üç haftadır nöbete devam eden taşeron işçiler, hükümetin seçimden önce verdiği kadro sözünü tutmasını istedi. Nöbete DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve İspanya UGT Konfederasyonu adına Najim Tami de katıldı.

“İHALEYLE ÇALIŞTIRILAMAZ”
Oturma eylemi sırasında açıklama yapan taşeron işçi Serhat Semiz “Taşeron çalıştırma, işverenlerin yasal yükümlülüklerden kurtulmak için başvurdukları en tipik çalıştırma biçimidir. İşverenlerin işçilere karşı yasal yükümlülüklerinden kurtulması, işçiler açısından da başta iş güvencesi olmak üzere kazanılmış tüm hakların ortadan kaldırılmasıdır” diyerek taşeron sisteminin işçiler üzerinde yarattığı mağduriyetten söz etti. “İnsan ihaleyle çalıştırmaz” diyerek 10 yılı aşkın süredir fiili ve hukuksal mücadele yürüttüklerini belirten Semiz, “Taşeron işçiler olarak verdiğimiz mücadele, taşeron çalıştırmanın insan onuruna aykırı bir çalıştırma biçimi ve açıkça bir emek hırsızlığı olduğunu herkese gösterdi. Artık yeter! İşçilere yalan söylemeyin. İşçileri kandırmayın. Söz verdiniz, sözünüzü tutun. Taşeron işçilerin umutlarını ve hayatlarını seçim malzemesi yapmaktan vazgeçin.” dedi.

İSPANYA’DAN DESTEK
İspanya’nın köklü sendikalarından UGT(Genel İşçi Birliği) Konfedarasyonu da eyleme destek verdi. UGT adına konuşan Najim Tami “Burada olduğumuz için mutluyuz. UGT Konfederasyonu ve İspanyol emekçiler olarak sizinleyiz. Biz de İspanya’da güvencesiz çalışma ile ilgili benzer çalışmalar yürütüyoruz. Yan yana durabilmemiz birlikte mücadele vermemiz çok önemli” diye konuştu.

“ÜLKENİN SAHİBİ EMEKÇİLER”
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da nöbete destek verenler arasındaydı. Sözlerine UGT temsilcisi Najim Tami’ye ve diğer katılımcılara teşekkür ederek başlayan Çerkezoğlu şöyle devam etti: “Her şeyin baskı altına alınmaya çalışıldığı, sokağa çıkan itiraz eden herkesin susturulmaya çalışıldığı, Türkiye’nin bu karanlık günlerinde taşerona kadro nöbetimizi her şeye rağmen sürdürüyoruz ve sürdürmekte de kararlıyız. Çünkü emekçiler olarak bu ülkenin sahipleri bizleriz. Bu işyerleri, bu fabrikalar bizim. Eşit bir şekilde, kardeşçe ve insanca yaşayacağımız bir ülke işçi ve emekçilerin elleriyle kurulacaktır.”
Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından oturma eylemine devam eden işçiler, bir süre sonra sloganlar eşliğinde dağıldı.

ARŞİV