Tarihi çeşme restore edildi

Ayrılık Çeşme Sokağı’na adını veren tarihi Ayrılık Çeşmesi’nin restorasyon  uygulama projeleri tamamladı

17 Nisan 2018 - 15:38

Kadıköy Belediyesi Ayrılık Çeşme Sokağı’na adını da veren tarihi Ayrılık Çeşmesi’nin restorasyon  uygulama projelerini tamamladı. Birinci Grup Tarihi Eser olan Ayrılık Çeşmesi için Kadıköy Belediyesi 2010 yılında çeşmenin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırlamıştı. Projelerle eş zamanlı olarak çeşmenin çevresinde arkeolojik kazı yapıldı. Yapılan kazılar sonrasında namazgâhın taş duvar kalıntılarına ulaşıldı, toprak altında kalan üç yalak gün ışığına çıkarıldı. Mart 2011’de İstanbul 5 numaralı Koruma Bölge Kurulu rölöveyi onayladı. Restitüsyon ve restorasyon projeleri için İstanbul Arkeoloji Müzesi ve üniversitelerin sanat tarihi bölümlerinden görüş istenmişti. Koruma Kurulu’nun restorasyon projesini onaylaması ile birlikte Kadıköy Belediyesi yenileme çalışmalarına başlamıştı.

YAZIT PARÇALARI BULUNDU

Kazı çalışmaları sırasında 4 adet Osmanlı mezar taşı parçası, 1 adet Grekçe yazıtlı mezar steli parçası ve 1 adet de Grekçe yazıt parçası bulundu. Osmanlı mezar taşlarının kazı alanının hemen yanında bulunan Osmanlı Mezarlığından gelmiş olma ihtimali çok yüksek olduğundan, Kadıköy Belediyesi tarafından koruma altına alındı.1 adet Grekçe yazıtlı mezar steli parçası ve 1 adet de Grekçe yazıt parçası ise 2863 Sayılı Yasa kapsamında olmaları nedeniyle İstanbul Arkeolji Müzesi tarafından koruma altına alındı.Sağ yalağın vaktiyle kırıldığı ve onarım gördüğü üzerinde bulunan metal onarım parçaları ile anlaşıldı. Borunun ucunun da burada bulunan ve çeşmenin arka tarafına doğru yönelen bir elektrik hattı tarafından kesildiği ortaya çıktı. Çeşmenin arka kısmında yapılan çalışmalarda çeşmeye suyun giriş yaptığı kısım bulundu.

AYRILIKLARIN MEKÂNI

Ayrılık Çeşmesi, 1600 yılında dönemin padişahı 4. Murat tarafından yaptırılmış. 1638 yılından itibaren ‘Ayrılık Çeşmesi’ adını almıştır. Ayrılık Çeşmesi, Kadıköy çeşmeleri arasında bir özelliğiyle diğerlerinden ayrılan ve ünlenen çeşmedir. İstanbul’dan giden kervanların son uğurlandığı yer olması nedeniyle “Ayrılık Çeşmesi” olarak anıldığı biliniyor. Çeşme, Ahmet Ağa Çeşmesi ve Söğütlü Çeşme isimleriyle de tanınır.

GEÇİRDİĞİ ONARIMLAR

Gazanfer Ağa tarafından Yeldeğirmeni’nde yaptırılan Ayrılık Çeşmesi, 1741 yılında Kapuağası Ahmet Ağa tarafından yenilenir. Kitabesinden öğrenilen bilgiye göre; 1922 yılında Sultan Reşad’ın oğlu Şehzade Ziyaeddin Efendi’nin kızı Dürriye Sultan tarafından ikinci kez onarıma tabi tutulur.


ARŞİV