Sanat şenliği "Kadıköy'ün Sazı Sözü" konseri ile sona erdi

İki ay boyunca Kalamış Yaz Festivali kapsamında birbirinden ünlü yerli ve yabancı sanatçıların sahne aldığı, filmler gösterildiğı, Tiyatro Özgürlük Parkı’nda etkinliği kapsamında da 51 tiyatro oyunu izleyiciyle buluştuğu sanat etkinlikleri, Kadıköy ile adeta bütünleşmiş sanatçıların, bestekarların hikayelerinin şarkılar eşliğinde dile getirildiği “Kadıköy’ün Sazı Sözü” konseri ile sona erdi.

15 Eylül 2023 - 00:25

Kardeş Türküler, Nilüfer, Manu Chaou, Charliye Chaplin, Erdal Beşikçioğlu, Sunay Akın, Fırat Tanış, Uğur Yücel, Zuhal Olcay, Trio La Nina, Badem, Kalben, The Ringo Jets & Ülkü Aybala Sunat, Tutuğ Aydınoğlu & Heritage Ensemble… 43 konser, 17 film, 51 oyun…

Bu isimlerle birlikte onlarca ulusal ve uluslararası sanatçı bu yaz Kalamış Atatürk Parkı ve Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda İstanbullulara ve Kadıköylülere unutulmaz bir yaz yaşattı. İki ay boyunca açıkhavada caz, rock, klasik müzik, popüler müzik dinlendi, filmler izlendi, Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda 32 oyunun keyfi yaşandı.

KALAMIŞ’TA 43 KONSER 17 FİLM

Kadıköy Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kalamış Yaz Festivali’nin film açılışı, 7 Temmuz akşamı Charlie Chaplin’in “Altına Hücum” filmi ile Orçun Orçunsel yönetimindeki Avrasya Flarmoni Orkestrası’nın melodileri eşliğinde gerçekleşti. Festivalin müzik açılışı ise bir akşam sonra Kardeş Türküler konseri ile başladı. İki ay boyunca 43 konser ve 17 filmin gösterildiği Kalamış Yaz Festivali’nde Nilüfer, Zuhal Olcay, Edip Akbayram, Özdemir Erdoğan gibi usta isimlerimiz yer alırken, Kalben, Ceza, Yüzyüzeyken Konuşuruz, The Ringo Jets, Pentagram ve Madrigal’de sahnedeydi. Kalamış Yaz Festivalinde seyirciler; Mad Max, Duvara Karşı, Şahane Hayat, Ah Güzel İstanbul ve Chico & Rita gibi sinemanın klasiklerini yıldızların altında seyretti. 

YABANCI MÜZİSYENLER DE GELDİ

Fransız dünya müziği grubu Mano Negra'nın kurucusu olan Manu Chao, 10 yıllık aradan sonra Kalamış Yaz Festivali için İstanbul’a geldi. Son yıllarda dünyanın birçok ülkesinden gelen konser tekliflerini geri çeviren ünlü sanatçı, Kalamış Yaz Festivali’nde sevenlerine unutulmaz bir gece yaşattı. Flamenko müziğinin önemli isimlerinden Miguel Flores Quirós, sahne adıyla “Capullo de Jerez” Türkiye’de ilk defa Kalamış Parkı’nda konser verirken, geleneksel Balkan ve Çingene müzikleri ile çeşitli miksler yapan Alman DJ Shantel de Kalamış Yaz Fesivali’ndeydi.

ZAFER BAYRAMI’NDA EROL EVGİN SAHNEDEYDİ

Türk pop müziğinin duayeni Erol Evgin konserinde dört neslin birlikte söylediği şarkılarını seslendirdi. Konserine başlamadan önce 30 Ağustos’un tarihinin en önemli zaferi olduğunu vurgulayan Evgin, “Büyük zaferin 101. yıldönümünde Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitler ve gaziler hepsini şükranla rahmetle minnetle anıyoruz” dedi.

SON KONSER: “KADIKÖY'ÜN SAZI SÖZÜ” 

Kalamış Yaz Festivali, Kadıköy’ün geçmişinde gezinirken burada yaşamış, bu semtle bütünleşmiş bestekârlarının, Şark Musiki Cemiyeti gibi kurumlarının, Süreyya İlmen gibi sanat koruyucularının hikâye ve hatıralarını şarkıların eşliğinde, 10 Eylül’de Kadıköy'ün Sazı Sözü konseri ile son buldu. 

YILDIZLAR ALTINDA TİYATRO 

10 Temmuz akşamı Erdal Beşikçioğlu’nun “Bir Delinin Hatıra Defteri” oyunuyla başlayan Tiyatro Özgürlük Parkı'nda ile tiyatro severler sezonda izleme fırsatı bulamadıkları oyunları yıldızlar altında izledi. Müzikal, tiyatro, belgesel ve stand up olmak üzere 51 etkinliğin gerçekleştiği Tiyatro Özgürlük Parkı'nda sahnesinde; Ali Poyrazoğlu’nun ‘Şıngır Şıngır Beyoğlu’, Sunay Akın ve İlhan Şeşen’in ‘Aşk Şarkıları ve Öyküleri’, Fırat Tanış ile Tanış Olalım, Armağan Çağlayan ile Size Anlatacaklarım var, Uğur Yücel’den Neyzen Tevfik ‘Hiç’, Nilgün Belgün’den ‘Aşk ve Komedi’ yer aldı. 

 “LOZAN 1923 OLMAK YA DA OLMAMAK” 

Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu belgesi Lozan Antlaşması’nın 100. yılı, İnönü Vakfı ile birlikte Özgürlük Parkı Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen etkinlikle kutlandı. Etkinlikte Kerime Senyücel tarafından yönetilen “Lozan 1923 Olmak ya da Olmamak” belgeselinin ilk gösterimi yapıldı. Ayrıca, Şef Kübra Şenyaylar yönetiminde Koro İstanbul’un hazırladığı, Yekta Güngör tarafından sözleri yazılan ve Gürer Aykal tarafından bestelenen Lozan Marşı’nın dünya prömiyeri yapıldı.

“Tiyatro Özgürlük Parkı'nda" 10 Eylül’de Şevket Çoruh ile Günay Karacaoğlu’nun sahnelediği Bir Baba Hamlet oyunu ile sona erdi.

 


ARŞİV