Sanat Kadıköy'e yayılıyor

Anadolu yakasında kültür ve sanatının kalbi olmayı hedefleyen Kadıköy Belediyesi yeni sezona yepyeni etkinlik ve sürprizlerle giriyor. Başkan Aykurt Nuhoğlu, Kadıköylü sanatçılarla bir basın toplantıs

08 Ekim 2015 - 15:44
Anadolu yakasında kültür ve sanatının kalbi olmayı hedefleyen Kadıköy Belediyesi yeni sezona yepyeni etkinlik ve sürprizlerle giriyor. Başkan Aykurt Nuhoğlu, Kadıköylü sanatçılarla bir basın toplantısı düzenledi
 
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kültür merkezlerinin 2015-2016 sezonu programını ve belediyenin kültür- sanat politikalarını anlattığı bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya; 10. yaşını kutlayan Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahne almış sanatçı ve yazarlar Mert Fırat, Mine Kırıkkanat, Müjdat Gezen ve Zeliha Berksoy katıldı. 3 Ekim Cumartesi akşamı CKM’de gerçekleştirilen toplantıda Aykurt Nuhoğlu, kültür merkezlerinde yapacakları yeniliklerin müjdesini verdi. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın da katıldığı söyleşide Nuhoğlu, sanatçı ve yazarların önerilerini dinledi.
Kadıköy’ün sanatçı ve yazarlarıyla çok zengin bir ilçe olduğunu belirten Nuhoğlu “Bu zenginliği kültür- sanat politikalarımıza ve kültür merkezlerimize taşımaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı. Kadıköy Belediyesi’ne ait kültür merkezlerinde sanat etkinliği yapanları gözetirken genç profesyonellere de yer verdiklerinin altını çizen Nuhoğlu, özellikle gençlerin ve çocukların sanat etkinliklerine ücretsiz katılımlarını sağlamaya çalıştıklarını vurguladı.

“BOĞA SİMGE OLSUN”
Kadıköy’ün kültür- sanat politikaları ve sanatçıya verdiği destekle örnek bir belediye olduğunu belirten sanatçı ve yazarlar da, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na teşekkür etti. Toplantıda, sanat ve sanatçılar üzerinde yoğun baskıların olduğunun ifade edildiği söyleşide yerel yönetimlerin sanata her zamankinden daha çok destek vermesi gerektiği vurgulandı.
Kadıköy’ün bir kültür başkenti olması gerektiğini söyleyen Müjdat Gezen “Bunu dediğimiz anda, hepimize büyük görevler düşüyor. Ayrıca ben Boğa heykelinin Kadıköy Belediyesi’nin simgesi olmasını isterim’’ önerisinde bulununca, gazeteci Mine Kırıkkanat da ‘Evet destekliyorum, Boğa bir direnç sembolü’’ dedi. “Hayatımda ilk kez bir belediye başkanını seviyorum’’ diyerek Aykurt Nuhoğlu’nun çalışmalarını çok beğendiği vurgulayan Kırıkkanat, şu önerilerde bulundu; “Gençleri hem sanatla hem de doğa ile buluşturacak etkinlikler düzenlenmeli. Ayrıca 17 milyonluk İstanbul’un tek operası Kadıköy’de. Bunu bilmeyen insanlar var hala. Bunun duyurusu daha çok yapılmalı.’’

SANAT KADIKÖY’E SIĞINDI
Ünlü opera sanatçısı Semiha Berksoy’un kızı olan, tiyatro ve sinema oyuncusu Prof. Dr. Zeliha Berksoy da Atatürk Kültür Merkezi’nin kapanmasıyla İstanbul’un sanat alanında ‘küme düştüğünü’ vurguladı. Berksoy, ‘‘O nedenle tüm sanatçılar adeta Kadıköy’e sığınmış durumdalar. Aykurt Bey Kadıköy Belediyesi sizinle birlikte şans kazandı. Siz sanatçılara kol kanat geriyorsunuz. Kadıköy’de opera, tiyatro, konser gibi etkinliklerin birarada olacağı bir kültür kompleksine ihtiyaç var’’ diye konuştu. Başkan Nuhoğlu da böyle bir kompleks için Kadıköy’de yer sorunu olduğunu söyledi. Bu sırada söz alan Müjdat Gezen ise ‘‘Opera kimin elinde? Kültür Bakanlığı’nın. Bakanlık kimin elinde? Hükümetin. Sizce AKP operayı seviyor mu? Hayır. Zaten seviyor olsaydı, AKM şu an bir ‘polis teşkilatı’ görünümünde olmazdı’’ dedi.
 
YENİ SEZONDA KADIKÖY’DE NELER VAR?
2015-2016 sezonun en önemli yeniliklerinden biri Devlet Tiyatrosu oyunlarının Kadıköy Belediyesi kültür merkezlerinde sahnelenecek olması. İstanbul Devlet Tiyatroları her ayın ilk haftası Caddebostan Kültür Merkezi’nde, son haftası da Kozyatağı Kültür Merkezi’nde oyunlarını bir hafta süreyle sahneleyecek.
Çocuk ve gençlerin sanata erişimine öncelik tanıyan Kadıköy Belediyesi ilk, orta ve lise öğrencilerinin sanat etkinliklerine ücretsiz katılımlarını sağlayacak. Üniversiteli genç sanatçı adaylarına salon, sergi yeri desteği verecek olan Kadıköy Belediyesi kültürel gelişim ve sosyal sorumluluk kapsamında üniversiteler ve uzmanlarla birlikte çeşitli seminer, panel, konferans ve söyleşiler düzenleyecek. Ulusal ve uluslararası festivallere ev sahipliği yapacak olan Kadıköy Belediyesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ile yaptığı işbirlikleriyle festival filmlerini ve tiyatro oyunlarını salonlarına taşıyacak.

Çocuklara özel kültür merkezi
Çocuk Sanat Merkezi’yle hâlihazırda örnek bir yerel yönetim uygulamasının mimarı olan Kadıköy Belediyesi, eğitimin bir yanının da “izlemek” olduğunun bilinciyle Merdivenköy’deki Halis Kurtça Kültür Merkezi’ni tamamen çocuklara ayırdı. Bina, iç ve dış görünüm ve fiziksel altyapısıyla tam bir çocuk merkezi olacak. Kültür Merkezi’nin içeriği de bu bağlamda değişecek; her şey ‘çocuklar için’ yeniden düzenlenecek. Caddebostan Kültür Merkezi’nde gençlere yönelik konserlere yer verilirken Barış Manço Kültür ve Sanat Merkezi (BMKM) ise tamamen gençlere ayrılıyor.

Sertifikalı seminerler
Bir diğer yenilik ise, sertifikalı felsefe seminerleri, mitoloji ve psikoloji seminerleri. Maltepe Üniversitesi işbirliğiyle beş ay boyunca her hafta sertifikalı felsefe seminerleri, psikoloji seminerleri, mitoloji seminerleri, kültür-sanat-sağlık seminerleri gerçekleştirilecek. Kadıköy Akademi de bu sezon aktif bir şekilde Kadıköy’ün kültür dünyasına katılacak. Burada çok sayıda meslek ve eğitim kursu düzenlenecek.

Ustalar CKM’de
Uluslararası İstanbul Bağımsız Film Festivali, Akbank Caz Festivali, Uluslararası Klasik Gitar Festivali, Dans Camera İstanbul gibi izleyicileri tarafından takip edilen festivallerle sanatseverleri buluşturan CKM, 2015-2016 sezonunda birçok yenilikle sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor. CKM’de, geçen yıllarda olduğu gibi düşün-yazın ustaları, sanat yaşamında belleklerde yer etmiş şair, yazar, gazeteci, ozan, müzisyen ve sanatçılarla ilgili olarak anma ve etkinlikler gerçekleştirilecek.

Süreyya’da opera, Yeldeğirmeni’nde caz
Süreyya Operası her yıl olduğu gibi bu yıl da opera, bale, klasik müzik konserleriyle izleyicileriyle buluşacak. Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde oda müziği, şan ve caz konserleri gerçekleşecek. “Yeldeğirmeni’nde Caz” programıyla her Cuma caz ustalarını ağırlayacak. Ayrıca, Türk Halk Müziği ve Klasik Türk Sanat Müziği’nin en iyi örnekleri kültür merkezlerinde yer alacak.

10. YILINDA CKM…
Kadıköy Belediyesi’nin Anadolu Yakası’ndaki kültür ve sanat faaliyetlerinin eksikliğini ortadan kaldırmak amacıyla, 5 Aralık 2005 tarihinde yapımını başlattığı Caddebostan Kültür Merkezi (CKM); 10. Yaşını kutluyor. 19 bin metrekarelik alana inşa edilen CKM, sekiz sinema salonu, kitap evi, restoran, spor salonu, butik sanat kütüphanesi, sanat galerisi, iki adet fuaye sergi alanı, iki adet 125 kişilik ve bir adet 656 kişilik çok amaçlı salonuyla Anadolu yakasının önemli bir ihtiyacını karşılıyor. CKM, her yılın Ekim-Haziran aylarına yayılan etkinlik sezonunda yetişkin ve çocuk tiyatroları, resitaller, konserler, bale ve modern dans gösterileri, söyleşi ve seminerler, kişisel ve karma sergilerle sezonda ortalama 1 milyon ziyaretçi ile Türkiye’nin en önemli kültür merkezleri arasında yer alıyor. CKM, bugüne kadar İdil Biret’ten Fazıl Say’a, Yıldız Kenter’den Yaşar Kemal’e, Orhan Pamuk’tan Tuncel Kurtiz’e, Türkan Şoray’dan Ara Güler’e sanat ve edebiyat dünyasının usta isimlerini ağırladı.


ARŞİV