Paradoks Sine-Felsefe Seminerleri Başlıyor

Metin Gönen ile Sine-Felsefe Seminerleri, 26 Mayıs Pazar günü İstanbul Kadıköy Lisesi’nde başlıyor.

24 Mayıs 2013 - 11:00
 
Metin Gönen ile Sine-Felsefe Seminerleri, 26 Mayıs Pazar günü İstanbul Kadıköy Lisesi’nde başlıyor.
 
2007 yılından beri Metin Gönen tarafından düzenli olarak yapılan “Sine-Felsefe Seminerleri”, bu yıl yaz döneminde klasiklere ağırlık verecek. Sinema tarihinin başyapıtlarıyla günümüzün yakıcı konularını ele alan seminerler bu hafta başlıyor. 26 Mayıs Pazar günü saat 15.00-18.00 arası İstanbul Kadıköy Lisesi’nde yapılacak ilk seminerde, usta yönetmen Fritz Lang’ın, sinemanın tüm tarihini ve Hollywood’u etkilemiş, bilim-kurgu ve fantastik film türlerinin geleceğini belirlemiş sıra dışı filmi olan “Metropolis” (1927) ele alınacak. Filmin kendi sine-fikirleri özgünlüğünde düşündüğü konular saptanıp değerlendirilecek ve bu konular belli felsefe metinlerinin kavramsal ışığında derinleştirilecek.
Sine-Felsefe Seminerleri’inde bir gelenek haline geldiği gibi,  her hafta yeni bir film ile yeni bir konu işlenecek. İsteyen istediği hafta, istediği film ve felsefi konuya tek tek katılabilir. Her hafta üzerinde çalışılacak yeni filmler önceden Paradoks Akademi veParadoks SineFelsefe Dergi sitelerinden öğrenilebilir. Sine-Felsefe Seminerleri geleneksel çalışma tarzında olduğu gibi, yine seminer öncesi film gösterimi yapılmayacak, doğrudan film üzerinde somut ve fikirsel bir bütünlük içinde eğitmen tarafından çalışılacak. Bu nedenle, her hafta üzerinde çalışılacak filmin önceden seyredilmiş olması gerekiyor.
 
FELSEFE İLE SİNEMA BİRARADA
Metin Gönen’in hazırlayıp sunduğu Sine-Felsefe Seminerleri, sinemayı hem bir sanat olarak ele alıp filmleri kendi özgün sinematografik operasyonları içinde nasıl yapıldığını inceliyor; hem de bu film analizlerini “eserlerle birlikte düşünme" çalışması olarak felsefenin aydınlatıcı kavramsallığıyla yapıyor. Sinemanın duyarlılığına felsefenin mantıksal kesinliğini, felsefenin akılcılığına da filmlerin heyecanını katıyor. Sine-Felsefe, Platon, Aristoteles, Rousseau, Kant, Schiller, Hegel, Nietzsche, Marx, Freud, Lacan, Deleuze, Foucault, Ranciere, Badiou… gibi önemli filozofları, filmler ve yazılı metinlerle ele alıp “birlikte düşünmeyi”, argümanlı fikir geliştirmeyi öğretiyor.
İstanbul Kadıköy Lisesi’nde yapılan ve herkesin katılımına açık olan Sine-Felsefe Semineri’yle ilgili ayrıntılı bilgiye www.paradoksakademi.com ve www.paradoksdergi.com adreslerinden ulaşılabilir. Tel: 0216 347 35 50
 

ARŞİV