Otopark sorunu = Trafik sıkışıklığı

Günde milyonlarca insan ve buna bağlı olarak binlerce araç sirkülasyonuna tanık olan Kadıköy, bu yoğun trafiğin altından nasıl kalkacak? Yol kenarlarındaki otoparklaşma özellikle Söğütlüçeşme...

20 Ocak 2011 - 15:59

Günde milyonlarca insan ve buna bağlı olarak binlerce araç sirkülasyonuna tanık olan Kadıköy, bu yoğun trafiğin altından nasıl kalkacak? Yol kenarlarındaki otoparklaşma özellikle Söğütlüçeşme Caddesi ve Altıyol civarından Rıhtıma inen bölümde trafik akışını bozuyor ve sıkışıklığa neden oluyor.
Türkiye’nin gerek nüfus gerekse araç trafiği bakımından en büyük ve en yoğun metropolü İstanbul’da trafik sıkışıklığı en büyük sorun. İstanbul’un önemli bir geçiş noktası konumundaki en büyük kentlerinden Kadıköy ilçesi de trafik sıkışıklığının en fazla yaşandığı bölgeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Resmi rakamlar ışığında 600 binlere varan nüfusuyla Kadıköy ilçesi, gün içinde yaşadığı nüfus ve araç sirkülasyonuyla trafik sıkıntısını en uç noktasına kadar hissediyor. Gün içindeki nüfus sirkülasyonu 1 milyonu bulan Kadıköy ilçesinde buna bağlı olarak araç sirkülasyonu da artıyor. Bunun sonucunda Kadıköy’de otopark sorunu yaşanıyor. Kuralsız araçları park etmek, yasak olan yerlere araç park etmek, tek sıra park edilmesi gereken yerlere kuralsız bir şekilde ikinci bir sıranın eklenmesi gibi nedenler Kadıköy’de trafik akışını bozduğu için sıkışıklığın yaşanmasındaki en önemli nedenler olarak dikkat çekiyor.


ŞİKÂYETLER BİTMİYOR
Kadıköy’de yaşanan trafik sıkışıklığından sadece Kadıköylüler değil, Kadıköy dışından işleri nedeniyle gelen vatandaşlar da şikâyet ediyor. İlçe belediyesi olduğu için Kadıköy Belediyesi’ne sadece trafik sıkışıklığı nedeniyle günde binlerce şikâyet geliyor. Trafik sıkışıklığı, olmaması gerektiği halde yaşanan çift sıra park etme ve beraberinde trafiğin sıkışmasıyla ilgili şikâyetlerin en yoğun geldiği ana arter Söğütlüçeşme Camii’nden Rıhtıma kadar olan bölge. Bilindiği üzere yolun sağ tarafı, bir süredir İSPARK tarafından otopark olarak kullanılıyor. Yolun sağ tarafının İSPARK’a ayrılmasının yanı sıra bir de yasak olmasına rağmen park için bekleme yapan araçların ikinci sırayı oluşturması, Kadıköy Söğütlüçeşme Caddesi trafiğini iyice içinden çıkılmaz hale getiriyor.
Özellikle Altıyol Işıklar’dan sonra tramvay yolunun da yapılmasıyla yolun iyice daralması sıkıntıyı daha da arttırıyor. Özellikle sabah ve akşam mesai saatleri başlama ve bitiş saatlerinde bu yoğunluk yüzünden Söğütlüçeşme’den Rıhtım’a kadar arabayla gitmek en az 10-15 dakikayı buluyor. Yaşanan trafik sorunu nedeniyle pek çok vatandaş bu konuda yetkili kurumun kim olduğunu bilmeden Kadıköy Belediyesi’ni eleştiriyor. Vatandaşlardan en fazla, “Kadıköy Belediyesi neden soruna bir çözüm bulmuyor!” şeklinde suçlayıcı sorular geliyor. Ancak bahsedilen bölgede resmi otopark yetkisi İSPARK’ın.
İSPARK’tan yapılan açıklamada; bu uygulamayla caddede gün boyu yatan araçların kaldırıldığı, caddenin tüm araç sahibi vatandaşların kullanımına açıldığı, ikinci sıra park eden araçlarla ilgili olarak görevlilerin uyarıda bulunduğu, ancak İSPARK personelinin ceza kesme veya araç çektirme yetkisi olmadığı için ikinci sıra parklara müdahalesinin sınırlı kaldığı, polis müdahalesi ile bu sorunun en aza indirilmeye çalışıldığı belirtiyor.
Ancak Kadıköy Belediyesi Mavi Masa Birimi’ne gelen şikâyetlerdeki artış, sıkıntının çözülemediğini, şikâyetlerin de artarak devam ettiğini, mevcut uygulamanın da Kadıköy’deki trafik sorununu gidermediğini gösteriyor. Vatandaşlar Kadıköy trafiğini, dolayısıyla Avrupa Yakası’na geçiş güzergâhı üzerinde stratejik konumda olan sözkonusu bölgedeki ana arterlerin tamamen otoparka yasaklanmasını istiyor. Cadde kenarına park ederek trafik sorununa neden olmak yerine mevcut otoparkları kullanmak yerinde bir uygulama olarak gösteriliyor.


OTOPARK YETERLİ OLACAK MI?
İSPARK Kadıköy Söğütlüçeşme Caddesi ve civarındaki mevcut trafik sıkıntısını fark ederek, parklaşmayı daha çok katlı ve açık otoparklara yönlendirmeye çalışıyor.
Bu amaçla Kadıköy İDO İskelesi’nin önünde bin araçlık açık otopark İSPARK tarafından hizmete açıldı. Diğer taraftan Söğütlüçeşme Caddesi’ne yakın bir noktada bulunan 1200 araç kapasiteli Kadıköy Eski Salı Pazarı Otoparkı da yol kenarı parklaşmaları en aza indirmek için faaliyete geçirildi. Tüm bunlara rağmen özellikle hafta sonları Kadıköylülerin otopark sorunu devam ediyor.


Mustafa SÜRMELİ
 


ARŞİV