Nükleere karşı Kadıköy'de yürüyüş

İstanbul Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, Hiroşima katliamının yıldönümü dolayısıyla yürüyüş yaptı. Çevreciler, Akkuyu ve Sinop’a kurulacak nükleer santralleri de protesto etti.

15 Ağustos 2013 - 16:54

İstanbul Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, Hiroşima katliamının yıldönümü dolayısıyla yürüyüş yaptı. Çevreciler, Akkuyu ve Sinop’a kurulacak nükleer santralleri de protesto etti.

Fotoğraflar: Tugay KARTAL

İstanbul Nükleer Karşıtı Platform, 6 Ağustos 1945 yılında yaşanan Hiroşima felakenin yıldönümü dolayısıyla Kadıköy’de yürüyüş yaptı. 4 Ağustos Pazar günü yapılan eylemde, Mersin Akkuyu ve Sinop’a yapılacak nükleer santraller protesto edildi.
Kadıköy Boğa Heykeli’nin önünde bir araya gelen nükleer karşıtları, “Nükleere inat yaşasın hayat”, “Direne direne kazanacağız”, “Nükleer santral istemiyoruz” sloganlarıyla Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü. Eyleme, çevrede bulunanlar alkışlarla destek verdi.
Kadıköy Meydanı’nda Nükleer Karşıtları Platformu Dönem Sözcüsü Nurcan Yayla bir açıklama yaptı. Yayla, ABD’nin nükleer bombayla Hiroşima’da 120 bin, Nagazaki’de ise 75 bin kişiyi öldürdüğünü belirterek, “Dünyaya kimin patron olduğunu göstermek için gösteri büyük olmalıydı” dedi.
Nagazaki ve Hiroşima’ya atılan nükleer bombaların kullanılmasa da, halen üretildiğine dikkat çeken Yayla, nükleer denemelerin genellikle yoksul halkların yaşadıkları bölgelerde yapıldığını söyledi.
İktidarın da nükleer silahlanma yarışına dâhil olabilmek için nükleer enerji yalanlarıyla halkı kandırdığını ifade eden Yayla, “Hükümetin Akkuyu’da yapılması planlanan santrale ilişkin düşleri bizi korkutmaktadır. Kirli enerjiye bel bağlanması hükümet düşlerinin de kirli olduğunu göstermektedir. Bu kir giderek tüm alanlara yayılmakta insan yaşamını yok sayan bir düzeye ulaşmaktadır” dedi.
Yayla, AKP’nin halkın taleplerine kulaklarını tıkadığını söyleyerek Gezi direnişinde yaşanan ölümlere dikkat çekti.


ARŞİV