Müzeden barış mesajı

İstanbul Oyuncak Müzesi Türk ve Japon çocukları biraraya getirerek barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi Sadako Sasaki’yi andı.

14 Ağustos 2013 - 15:49
Sümeyye YAMAN
68 yıl önce Japonya’nın Hiroşima kentine atılan atom bombasının meydana getirdiği yıkımda hastalanarak hayatını kaybeden Sadako Sasaki’yi anmak için İstanbul Oyuncak Müzesi, 6 Ağustos Salı günü farklı bir etkinliğe yer verdi. Etkinlikte origami sanatı ile yaptıkları renkli turna kuşlarına barış dileklerini takan çocuklar, dünyaya barış mesajı verdi.
Çocuklar Japonya’nın geleneksel Mikado ve Kendama oyunlarını oynadı. Aynı dili konuşmasalar da oyun diliyle anlaştıklarını dile getiren müze görevlileri, çocuklara daha güzel, barış dolu, aydınlık bir dünya bırakma amacını belirtti. Etkinlik müze ziyaretçilerine ücretsiz olarak gerçekleştirildi.
Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu, ABD’li yazar Eleanor Coerr tarafından 1977 yılında yazılmış, konusu Japonya’da 1943’ten 1955’e kadar yaşamış olan küçük bir kızın gerçek hayat hikâyesine dayanan bir kitap. II. Dünya Savaşı biterken Amerika Birleşik Devletleri’nin Hava Kuvvetleri tarafından Hiroşima’ya atom bombası atıldığında küçük kız bu şehirde yaşıyordu. Atom bombasının yaydığı radyasyon sonucu Sadako Sasaki 10 yıl sonra öldü. Sadako’nun gösterdiği cesaret, onu Japon çocuklarının gözünde kahraman yaptı. Bu Sadako’nun hikâyesiydi.
1954 yılının bir Ağustos sabahı Sadako hastalandığını öğrendi. ‘Kâğıttan Bin Turna Kuşu’ efsanesi der ki: Bir insan hastalandığında, kâğıttan 1000 adet turna kuşu yaparsa, bunu gören tanrılar bu kişiyi sağlığına kavuşturacaktır. Bunu bilen Sadako, hastalığını cesaretle karşılayıp, kâğıt turnaları katlamaya başlar ve konuşur turnalarıyla: “Kanatlarınıza ‘huzur’ yazacağım. Böylece tüm dünyada uçabileceksiniz.”
Ne yazık ki bu küçük Japon kızının yaşamı 1000 turnayı katlamaya yetmeyecek ve 25 Ekim 1955 günü 644 turnayı katlarken hayata gözlerini yumacaktır. Yine de arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı katlayıp onunla birlikte gömerler. Turna kuşu, o zamandan beri barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi oldu.

ARŞİV