Müjdat Gezen’in 71. sanat yılı kutlandı

Kadıköy Belediyesi, usta sanatçı Müjdat Gezen’in 71. sanat yılını özel bir programla Caddebostan Kültür Merkezi’nde kutladı. Müjdat Gezen’in sanat hayatını anlatan ‘Bir Sevgi Belgeseli’nin gösterimi ve söyleşisinin gerçekleştirildiği etkinliğe usta sanatçının ailesi, arkadaşları, öğrencileri ve sevenleri katıldı

15 Mart 2024 - 20:35

10 yaşında çıktığı sahneye sayısız eserler koyan, Türk Tiyatrosu’nun büyük üstadı Müjdat Gezen’in sanat hayatındaki 71. yılı, Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle 14 Mart Perşembe akşamı Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) kutlandı. Gökmen Ulu’nun, Gezen’in sanat hayatı için yönetmenliğini yaptığı Bir Sevgi Belgeseli’nin gösteriminin yapıldığı etkinliğe Müjdat Gezen başta olmak üzere, eşi Leyla Gezen, tarihçi Prof.Dr. İlber Ortaylı, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile eşi Rojvan Odabaşı, sanatçı dostları Kandemir Konduk ile Orhan Aydın, Müjdat Gezen Kültür Merkezi eğitmenleri, öğrencileri ve sevenleri katıldı.

“PARA DEĞİL İNSAN BİRİKTİRDİ”

Belgeselin yönetmeni, Gökmen Ulu belgeselin hazırlık süreci için şöyle konuştu: “Bir gazeteci gözüyle, bu belgeseli yaparken Gezen’in mesleki niteliklerinin yanı sıra karakteristik özellikleri üzerinde durmaya çalıştım. Onun nasıl bir insan olduğu sorusuna cevap aradım, yüreğine bakmaya çalışarak bilmediğim çok şey öğrendim. Aslında onu hep beraber anlattık; arkadaşları, dostları, öğrencileriyle birlikte 48 röportaj gerçekleştirdim. Bir yerde durmam gerekiyordu, oysa konuşacağım çok kişi vardı. O zaman bitmeyen bir belgesel olacaktı. Çünkü, Müjdat Gezen, bildiğiniz gibi hayatı boyunca para değil insan biriktirdi.  Bu belgesel aydınlanma ve demokrasi mücadelemizin simgelerinden Gezen’e bir saygı duruşudur. Ona olan şükran duygumuzun tezahürüdür, temel amacı her daim her kesime rol model olmaktır. Çünkü Müjdat Gezen Türkiye’nin en değerli insan hazinelerindendir”. 

“TEŞEKKÜRÜ BİR BORÇ BİLİYORUM”

Kadıköy’ün kültür ve sanat yaşamında, belediye kadar Gezen’in de katkısı olduğunun altını çizen Kadıköy Belediye Başkanı Şedil Dara Odabaşı, “1991 yılından bu yana 100’lerce geç tiyatrocu ve yazar yetiştiren Müjdat Gezen Sanat Merkezi ve 20 yıldır Kadıköy’de Müjdat Gezen Sahne Merkezi’dir. Onun bu ülkeye kattıkları bir yana sadece Kadıköy’e yapmış olduğu katkılar için de kendisine Kadıköy Belediye Başkanı olarak teşekkürü bir borç biliyorum” şeklinde konuştu.  

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİM”

Beş yıllık görev süresinin sonuna geldiğini söyleyen, Odabaşı, “Her üç Kadıköylünün ikisinin oyuyla, yani geçerli oyların yüzde 66’sını alarak Kadıköy Belediye Başkanı seçildim. Böylesine bir müjde ile belediye başkanı seçilmenin gururunu, ömrümün sonuna dek yaşayacağım. Bu gururu bana yaşattığınız için, bana oy vermiş veya vermemiş bütün Kadıköylülere ayrıca teşekkür ederim” dedi. Odabaşı, “Görev sürem boyunca Kadıköy’ü ve Kadıköylünün hakkını her daim korumuş, kollamış bir belediye başkanıydım. Şimdi ise Kadıköy’ün ve Kadıköylünün hakkını her daim koruyacak ve kollayacak bir yurttaş ve bir avukat olarak mücadeleye devam edeceğim. Bu mücadele azmini ve motivasyonunu ise elbette çok sevdiği ülkesinde hakkın, hukukun ve adalet için doğru bildiklerini söylemekten asla çekinmeyen Müjdat ağabeyden alacağım” dedi. 

MÜJDAT GEZEN ÇOCUK YUVASI

Görev süresi boyunca yollarının Gezen ile birçok kez kesiştiğini kaydeden Odabaşı, en son Can Atalay için soğuk bir aralık akşamında Çağlayan Adliyesi önünde bir araya geldiklerini vurguladı. Odabaşı, “Yüzlerce vatandaşın adliye önündeki oturma eyleminde, kırmızı atkısıyla Müjdat Gezen vardı” şeklinde konuştu. Gezen’in sanatıyla, dik duruşuyla, doğru bildiklerinden taviz vermemesiyle yolumuzu aydınlattığını ve aydınlatmaya devam edeceğinin altını çizen Odabaşı, Kadıköy Belediyesi olarak, gelecek aylarda açılışının gerçekleşeceği bir çocuk yuvasına Müjdat Gezen’in isminin verileceğini açıkladı. Belediye Meclisi’nin mart ayı oturumunda bu kararın alındığını belirten Odabaşı, Metin Akpınar’ın adına da bir çocuk yuvasının açılacağını kaydetti. Odabaşı, “Kadıköylü çocuklarımız, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nden önce Müjdat Gezen Çocuk Yuvası’ndan mezun etme şansını yakalamış olacağız. Böylelikle Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan giden nice cumhuriyet çocuklarını beraber yetiştireceğiz” şeklinde konuştu. 

 


 


ARŞİV