Mahkeme otel inşaatına onay verdi!

Taşyapı’nın Koşuyolu’ndaki otel inşaatının 11. İdare Mahkemesi tarafından durdurulmasına ilişkin karar, istinaf mahkemesinde bozuldu

01 Ağustos 2018 - 10:01

Koşuyolu’nda bulunan eski Darüşşafaka arazisine Taşyapı tarafından yapılmak istenen otel inşaatı, İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nin 8 Kasım 2017’de oybirliğiyle aldığı kararla iptal edilmişti. Kararda “araziye yapılmak istenen otelin nazım ve imar planları arasında uyumsuzluklar bulunduğu, arazi yakınındaki birinci derecede SİT alanının dikkate alınmadığı, gerekli imar planı yapılmadan imar durumu düzenlemesi yapılmasının olumsuz örnek oluşturacağı” belirtilmişti.

“DAVACILARIN MENFAATLERİ YOK”

Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taşyapı ve Selçuklu İnşaat firmaları kararın iptali için İstinaf Mahkemesine başvurdu. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü Dava Dairesi, 11. İdare Mahkemesinin kararını bozdu. Mahkeme heyeti, davacıların doğrudan meşru ve güncel menfaatlerinin bulunmadığını belirterek, mahalle sakinlerinin dava açma ehliyetinin bulunmadığı sonucuna vardı. Mahkeme “Dava konusu parselin etrafının yollarla çevreli olduğunu, doğrudan bağlantılı olduğu bir site bulunmadığını ve uydu görüntülerinde davacı site yönetiminin dava konusu parselin kuzeyinde ancak doğrudan komşuluğunda bulunmadığını” ifade etti. Sitenin manzarasının etkilenmesi ya da inşaat yapımlarında zarar görmesi halinde ise dava yolunun açık olduğu belirtildi. Mahkeme başkanı ise istinaf sistemine konu edinen mahkeme kararının usul ve hukuka uygun olduğuna dikkat çekerek karara şerh düştü.

“TEMYİZE TAŞIYACAĞIZ”

Koşuyolu sakinleri ise mahallelerinde dikey yapılaşma ve yüksek bina istemediklerini belirterek kararı temyize taşıyacaklarını ifade ediyorlar. Gazete Kadıköy’e açıklama yapan Koşuyolu Çevre Gönülleri’nin avukatı İlknur Aksu, başkanın muhalefet şerhine rağmen 2 üyenin çoğunluğuyla alınan bir karar olduğunu ifade ederek, 30 gün içinde temyiz başvurusunda bulunacaklarını söyledi. Aksu, “Aslında şimdi İstinaf gerekçelerini kabul eden hâkimlerin daha önce yürütmeyi durdurma kararına yapılan aynı gerekçeli itirazları bu gerekçeler hukuka uygun değildir diye reddetmiş olması ise ilginçtir. İstinaf mahkemesi kararı mahkeme başkanının muhalefet gerekçesinde söylediği gibi hukuka aykırı olup Danıştay’dan bozulacağına inancımız tamdır. Zira bu boyutta bir yapılaşma Koşuyolu’nun temiz havasını, trafiğini, leyleklerin göç yolunu, Karacaahmet Mezarlığı’nı tahrip edecek ve Koşuyolu halkının yaşamını geriye dönüşü olmayacak bir şekilde bozacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

“KOŞUYOLU’NUN DOKUSU BOZULUR”

Mahalle sakinlerinden Semih Bilgin de “Ben hukukçu değilim; ancak bir mühendis olarak hukukun da ‘matematik’ bazlı olduğu olgusundan hareketle, 4. İdare Dava Dairesi’nin 20.06.2018 tarihli kararının matematik bilimine aykırı olduğunu, dolayısıyla da hukuka aykırı olduğunu görüyorum.” dedi.

Bilirkişi raporlarında mahalle yaşamının olumsuz anlamda etkileneceğinin açık şekilde ifade edildiğini söyleyen Bilgin, şöyle devam etti: “Avrasya tüneli dolayısıyla kısıtlanan E 5 ulaşımı dikkate alındığında, Koşuyolu trafiği ve nüfusunu artıracak bu otel projesi, mevcut trafik kaosuna bir o kadar daha yük getirecektir.

Çamlıca havzasından Koşuyolu üzerinden denize ulaşan hava koridoru bloke olacak ve mevcut hava kirliliği daha da artacak. Bu binanın yapımına ‘göz yumulması’, izin verilmesi, ileride benzer yapılara emsal olacak ve Koşuyolu Mahallesi artık bahçeli evlerimizde yaşadığımız ‘hafif yoğunluklu konut alanı’ olmaktan çıkacak. Ayrıca, Koşuyolu Mahallesinin tarihi Haydarpaşa silueti bu yapının etkisinde kalacak.”


ARŞİV