Kurul onay verirse, Koru millet bahçesi olacak

Validebağ Korusu’nun da millet bahçesi haline getirilmesine karar verildi. Mahalle sakinleri projenin iptali için imza kampanyası başlattı

06 Eylül 2018 - 09:14

Validebağ Korusu, 354 dönüm büyüklüğüyle Anadolu yakasının en önemli yeşil alanlarından biri. 1999’dan bu yana I. derece doğal ve tarihi SİT alanı olan Validebağ Korusu millet bahçesine dönüştürülecek. İlk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilçe belediye başkanlarıyla temmuz ayında yaptığı toplantıda gündeme gelen Validebağ Korusu’nun millet bahçesine dönüştürülme projesi, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmen açıklandı.

KORUDA NELER YAPILACAK?

Yetkililer proje hakkında detayları paylaşmadı ancak Sözcü’den Özlem Güvemli’nin aktardığına göre kurula sunulan “Validebağ Korusu Millet Bahçesi Projesi” ile büyük oranda tahrip olan mevcut sert zemin basit onarım kapsamında rehabilite edilecek. Bu kapsamda 354 dönüm olan Validebağ Korusu’nun 35 dönümünde basit onarım yapılması planlanıyor. Koruda yürüyüş-koşu, bisiklet parkuru, çocuk oyun alanları ve fitness alanları planlanıyor. Çalışmalarda granit doğal taş zemin kaplaması, dişli kum, çim taşı, ahşap travers ve granit bordür malzemesi kullanılacak.

KURULUN KARARI BEKLENİYOR

Çalışmaların başlayabilmesi için kurul onayı gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 1.Derece Doğal Sit alanı olan Validebağ Korusu’nda “peyzaj projeleri”  yapmak için koruma kuruluna başvurdu. 10 Ağustos tarihinde yapılan izin başvurusu İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 17 Ağustos’ta gerçekleştirdiği toplantıda görüşüldü. Validebağ Gönüllüleri üyelerinin de katıldığı toplantıda henüz resmi bir karar çıkmadı. Kurulun önümüzdeki günlerde kararını açıklaması bekleniyor.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR

Validebağ Gönüllüleri kararın geri çekilmesi ve alanın koru olarak kalması için imza kampanyası başlattı. Toplanacak ıslak imzalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne iletilecek. Validebağ Gönülleri’nin açıklaması ise şu şekilde: “Validebağ Korusu üzerinde uzun zamandır rant heveslilerinin gözleri var, biliyoruz. Kimisi Koru’yu “kent ormanı” yapacağını, kimisi “İstanbul’un Hyde Park’ı” yapacağını söyledi bugüne kadar. Birisi içine hastane yapmaya kalkışır, bir başkası gölet, amfitiyatro, kuş gözlem kulesi, yürüyüş yolu, çocuk oyun alanı yapmak ister. Bazısı restoran-kafe açmaya kalkar, bir başkası atletizm şampiyonası düzenler, toplu piknik için binlerce insanı otobüslerle uzaklardan taşır.

1998’den bu yana, tüm bu rant girişimlerine karşı mücadele ettik ve etmeye devam ediyoruz. Validebağ Korusu bahçe değildir, park değildir, korudur. Üstelik I. derece doğal SİT alanıdır. İçinde bulunan Adile Sultan Kasrı ve Abdülaziz Av Köşkü son yıllardaki hoyratça kullanımlara rağmen, tarihi değere sahiptirler ve I derecede koruma altındadırlar.

Öyle bir izlenim yaratılmaya çalışılıyor ki, sanki Validebağ Korusu kapalı, yasak bir bölge, insanlar giremiyor. Böyle bir şey yok. Validebağ Korusu her gün, kimisi yürüyen, kimisi koşan binlerce insanı misafir etmektedir. İsteyenler için çok sayıda yeme içme mekanları da bulunmaktadır. Gerçek bu iken ve herkes memnun iken, hala Validebağ Korusu’nu değişik biçimlere dönüştürmeye çalışmaya gerek yoktur. Çünkü biliyoruz ki, bu girişimler mutlaka bir inşaat çalışması gerektirecek ve Koru’daki doğal ekosistemi tahrip edecektir. Gelecek nesillere bu koruyu doğal, yeşil ve bir bütün olarak bırakma borcumuz vardır. Koru’ya dokunmayın. Validebağ Korusu için illa bir şeyler yapmak isteyenlerin, Koru’nun çöpten kurtulmasını sağlamaları yeterlidir.”


ARŞİV