“Kurbağalıdere'nin ıslahı durdu”

Beş yıldır devam eden ve 2019’un sonunda bitirilmesi planlanan Kurbağalıdere ıslah projesinin durdurulduğu iddia ediliyor

17 Ekim 2018 - 13:13

Ağustos ayında haberini yaptığımız ve yetkililerin 2019 yılının sonunda bitirileceğini söylediği Kurbağalıdere ıslah projesinde yeni gelişmeler yaşandı. Son 8 aydır Yoğurtçu Parkı ve Dere Ağzı Tesisleri paralelinde yürütülen kıyı düzenleme ve dere ıslah çalışmaları edindiğimiz bilgilere göre 1 aydır  devam etmiyor. Şu ana kadar  çelik ve betonarme kazıklarla derenin kıyı kısımlarında güçlendirme çalışması yapıldı. Bunun için hem deniz kısmında hem de karada ağır iş makineleri çalışıyordu. Ancak şimdi şantiye alanında bulunan iş makineleri sessizce bekliyor. Alanda bulunan çalışanlardan edindiğimiz bilgiye göre yaklaşık 1 aydır çalışmaların büyük bir kısmı durduruldu ve sadece bir taşeron firması çalışmaya devam ediyor.

“TAŞERON FİRMA ÖDENEK ALAMIYOR”

Kadıköy Belediyesi’nin CHP'li İBB meclis üyeleri geçtiğimiz hafta konuyu İBB Meclisi’ne taşıdı. İBB Meclis Başkanlığı’na sunulan yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verildi: “Oluşan yoğun kamuoyu baskısı sayesinde son 1 yıldır ıslah çalışmaları hızlı bir şekilde devam ederken, birden bire Kurbağalıdere ıslah çalışması durduruldu, şantiye alanındaki makineler kaldırıldı. 600 tane çakılması gereken kazıklar artık çakılmıyor. Şu anda mevcut şekilde çalışılmaya devam edilse bile en erken 1.5 yıl sürecek ıslah çalışmasının tekrar durdurulması Kadıköy halkını tedirgin ediyor. Yaptığımız araştırmalar sonucu tıpkı Kabataş martı projesinde olduğu gibi taşeron firmanın İBB’den ödenek alamadığı için çalışmayı durdurduğu söyleniyor.”

iBB’DEN YANIT BEKLENİYOR

CHP’li meclis üyelerinin  11 Ekim Perşembe günü yazılı olarak sunduğu önergesinde şunlar soruldu.

-İBB Kurbağalıdere projesini resmen durdurdu mu?

- İBB’den ihale alan firmaların hak ediş ödemeleri yapıldı mı?

-Kurbağalıdere ıslah projesi ne zaman bitecek?

-Taşeron firmaların iBB’den ödeme alamadıkları için projeden çekildikleri ve projeleri yarım bıraktığı doğru mu?

-İBB ödemelerde kriz mi yaşıyor?

İBB ise henüz sorulara yanıt vermedi.

2019’UN SONUNDA BİTECEKTİ

Kurbağalıdere ıslah projesinin son etabını  dereye sürekli temiz su pompalayacak terfi merkezinin kurulması oluşturuyor. Moda sahile kurulan bu pompa merkezi aracılığıyla denizden alınan temiz suyun Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi kısmından yeniden dereye verilmesi planlanıyor. 2019 yılı sonunda bitirilmesi planlanan ıslah projesinin bu nedenler yüzünden ne zaman bitirileceği şimdilik belirsiz.


ARŞİV