Kurbağalıdere nihayet ıslah edilecek!

Bir işçinin canını alan Kurbağalıdere nihayet ıslah edilecek. Ancak Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, ‘Büyükşehir, derenin ıslah edilmeyen Devlet Malzeme Ofisi’nden Göztepe’ye kadar olan bölüm için çalışma yapmayı düşünüyor. Oysa dere başlı başına ele alınmalı’' diyor

30 Aralık 2010 - 13:01

Bir işçinin canını alan Kurbağalıdere nihayet ıslah edilecek. Ancak Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, ‘Büyükşehir, derenin ıslah edilmeyen Devlet Malzeme Ofisi’nden Göztepe’ye kadar olan bölüm için çalışma yapmayı düşünüyor. Oysa dere başlı başına ele alınmalı’' diyor.

 
İstanbul'da 8 Haziran 2010’da yağan yoğun yağmurda taşarak, Ataşehir Belediyesi işçisi Mevlüt Macit'in hayatını kaybetmesine neden olan Kurbağalıdere nihayet ıslah edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), aralarında Kurbağalıdere'nin de olduğu 7 derenin ıslah çalışması için toplu temel atma töreni düzenledi. Dere yatakları, açık kutu kesit (U şeklinde) olarak ortalama 8 ila 24 metre genişlikte ve 3.50 ila 4.40 m arasında değişen derinlikte inşa edilecek. Dere yataklarındaki çalışmaların tamamının 2011 yılı sonu itibariyle bitirilmesi hedefleniyor. İhalesi yapılan ve çalışmaları devam eden toplam 16.970 metre uzunluğa sahip söz konusu 7 derenin toplam maliyetinin 76 milyon 400 bin TL olması öngörülüyor. Çekmeköy’de gerçekleştirilen temel atma töreninde konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, “İstanbul’daki derelerin toplam uzunluğu 1855 km ve şehrin içindeki derelerin bir kilometrenin ıslahı 5 milyon TL’ye mal oluyor. Şehir içinde tam 500 km dere var. Maliyetini siz hesap edin. Bugüne kadar sadece dere ıslahlarına 1 milyar 200 milyon TL harcadık. Bugün temeli atılan dereler ıslah edildiğinde bu bölgeler çok daha farklı gelişecek ve sel baskını tehdidi son bulacak. Yaptığımız dere ıslahlarında geçmişe göre çok daha bilimsel çok daha hızlı çalışmalar gerçekleştiriyoruz.


ÖZTÜRK: ‘KISMİ ISLAH YETERLİ DEĞİL’

Kadıköy Belediyesi, her şiddetli yağmurda yurttaşların can ve mal güvenliği için ciddi tehdit oluşturan Kurbağalıdere sorununun çözümü için 1995’ten bu yana İBB, İSKİ ve DSİ’nin de aralarında bulunduğu kurumlara defalarca uyarı yazısı yazmıştı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de her konuşmasında, Kurbağalıdere’nin mevcut dere yatağının yağmurla gelen suya yeterli olmadığını belirterek, özetle şu görüşleri dile getiriyor: “Çünkü 30 km’lik Kurbağalıdere sadece Kadıköy’ün değil, Ataşehir’in, Ümraniye’nin tüm yağmur sularını toplayıp Kadıköy’de denize getiriyor. Artık her yer beton olduğu için toprağın suyu çekeceği alan yok. Bu nedenle su büyük birikmeyle dere yatağını aşarak, köprülerin üzerinden geçerek ve çevresine zarar vererek Kadıköy’e geliyor. Yapılacak iki şey var. Birincisi dere yatağının genişletilmesi, ikincisi ise yanlardaki koruma bantlarının yükseltilmesi. Yaptığımız incelemelerde ve daha önceki taşkınlarda nedenleri ortaya koyduk. 1995 yılından itibaren tespitlerimizi ve çözüm önerilerimizi Devlet Su İşleri’ne, Çevre Bakanlığı’na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve İSKİ’ye rapor halinde yazıp bir an önce harekete geçilmesini istedik. Uyarılarımızı, 2000 yılında, 2002, 2005, 2008 yıllarında defalarda değişik tarihlerde tekrarladık. Adeta Kadıköy’den feryat ettik, Kurbağalıdere’yi ıslah edin, çözün diye uyardık. Ancak her seferinde derenin ıslah edilmeyen bölümlerinin yeniden ıslah edileceğini, bu konunun Kadıköy Belediyesi’nin değil, İSKİ’nin görevi olduğu şeklinde uyarı yazıları aldık. Büyükşehir Belediyesi derenin ıslah edilmeyen Devlet Malzeme Ofisi’nden Göztepe’ye kadar olan bölüm için çalışma yapmayı düşünüyor. Oysa dere başlı başına ele alınmalı.”

İHALE HAZİRAN'DA YAPILMIŞTI

Kurbağalıdere'nin ıslahı için ihale Haziran'da yapılmıştı. O zaman İBB'den yapılan açıklamaya göre toplam uzunluğu 67 bin 680 metre olan ve 10’un üzerinde küçük dere kendisinde toplanan Kurbağalıdere Islah İnşaatı İşi ihalesi, 24 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilmişti. Islah işleri İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Altyapı İşleri Müdürlüğü’nce yapılacak olan Kurbağalıdere Islah İnşaatı İşi için 11 firma teklif vermişti. Dünya Bankası kredisi ile yapılacak olan dere ıslah işleri için ayrılan 160.673.859 USD (231.313.000 TL)’nin, 7 milyon 044 bin 649, 21 TL’si, Kurbağalıdere Islahı İşi’nde kullanılacağı açıklanmıştı. Bu ihale kapsamında, Yeni Salı Pazarı ile Göztepe arasında kalan 1.200 metrelik kısımda ıslah çalışması ve Yeni Salı Pazarı ile denize kadar olan, 3000 metrelik kısımda yetersiz olan dere kesitlerinin genişletilmesi için proje çalışması yapılacağı belirtilmişti.

ISLAHIN GECİKMESİ TEPKİ TOPLUYORDU

Haziran'daki felakettin üzerinden aylar geçmesine karşın hala çalışma yapılmaması tepki topluyordu. CHP’li Kadıköy ve İBB Meclis Üyeleri, İBB Meclis Başkanlığına, “İBB, dere ıslahı için ilçe belediyeleri ile koordineli çalışsın ve artık Kurbağalıdere'de trajediler yaşanmasın” diyerek önerge vermişti. Ancak CHP'liler önergeye “'Önce projeler yapılıyor, ıslah sonra” yanıtını almıştı. CHP’li Kadıköy ve İBB Meclis Üyeleri, bu yıl ve gelecek yıllarda yaşanması olası sel felaketlerinin, can ve mal kayıplarının sorumlusunun İBB olacağına dikkat çekerek, “Kadıköy Belediyesi ve CHP’li Meclis Üyeleri olarak yetkilerimiz çerçevesinde yaşan sel felaketi öncesi ve sonrası için gerekli çalışma ve uyarıları yapmıştık ve yapmaya devem edeceğiz. Önergemize gelen cevap ile öyle gözüküyor ki dere ıslahı çalışmaları çok daha uzun sürecek. Yaşanan ve yaşanacak sorun ve ölümlerin sorumlusu İBB olacaktır. Bu cevap tatmin edici cevap değildir. CHP’liler konunun takipçisi olmaya devam edeceklerdir” görüşünü ifade etti.

Kurbağalıdere'nin sorunu

İBB'nin sitesinde Kurbağalıdere'deki sorun ve çözüm şöyle anlatılıyor:
“Kurbağalıdere’nin mevcut kesiti taşkın debisini karşılayamıyor. Halen 8,00x2,50 m. kesitinde olan dere yeni düzenleme ile 22,00x4,00 m. trapez kesitinde yapılacak. Dere güzergâhındaki köprülerin gabarileri mevcut dere yüksekliğinden daha düşük olduğundan çeşitli noktalarda birikintiler ile taşkınlar oluşuyor. Dolayısıyla mevcut köprüler projelendirilerek yapılacak''


İBB'nin ıslah edeceği dereler

-Küçükçekmece Nakkaşderesi (2.137 m.): 955 m. dere Islahı yapıldı.
-Çekmeköy Kemerderesi (2.222 m.): 880 metre dere ıslahı yapıldı.
-Beykoz (Akbaba, Elmalı) Deresi (1.130 m.)
-Beykoz (Akbaba, Dereseki) Deresi (2.550 m.) 550 m. dere ıslahı yapıldı.
-Üsküdar Bekar Deresi (970 m.)
-Beylikdüzü, Kavaklı Deresi (6.761 m.)
-Kadıköy Kurbağalıdere (1.200 m.) temel imalatlarına başlanıldı.
Ayrıca 7 derenin ıslah işi ihale aşamasında, 21 derenin ıslahı için de ihale çalışması devam ediyor.
Gökçe UYGUN


 


ARŞİV