Koru “millet bahçesi” mi yapılacak?

Validebağ Korusu’nun millet bahçesi olarak tasarlandığı tartışılıyor. Peki, 1. Derece Doğal Sit Alanı olan korunun park şeklinde düzenlenmesi mümkün mü?

01 Ağustos 2018 - 10:04

Uzun yıllardır yapılaşma tehlikesiyle sürekli gündeme gelen Validebağ Korusu’nun şimdi de millet bahçesi olması tartışılıyor. Geçtiğimiz günlerde basına yansıyan haberlerde İstanbul’da Validebağ, Zeytinburnu Beştelsiz, Ayazma’nın da aralarında olduğu 11 millet bahçesi planlandığı ifade edilmişti. Millet bahçelerinde restoran, cafe, tesis tarzı binalar ile mangal yapılacak alanlar düşünülmüyor. Çok sayıda bitki türünün yer alacağı iddia edilen bu bahçelerde yürüyüş, koşu yolları olacak ve park şeklinde dizayn edilecek. Bahçelerde tuvaletler ile büfe tarzı küçük ticari alanların bulunabileceği de belirtiliyor.

“STADYUMLARDAN FARKLI”

1999 yılında 1.Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen 354 dönümlük Validebağ Korusu’nu her gün onlarca kişi ziyaret ediyor. Koru hem dinlence hem de spor alanı olarak kullanılıyor. Koruda aynı zamanda çeşitli bitki türleri ve kuş türleri de yaşıyor. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, Validebağ Korusu’nun Anadolu yakasının en önemli yeşil alanlarından biri olduğunu ifade ederek, “Koru üzerine böyle bir planlama anlamsız çünkü koru zaten herkese açık bir doğal yaşam alanı. Doğal olanı bozup yapay alanlar oluşturmak, peyzaj projeleri geliştirmek bilime aykırı.” değerlendirmesinde bulundu.

Validebağ Korusu’nun millet bahçesi yapılmasına ilişkin resmi bir açıklamanın yapılmadığını söyleyen Akçelik, şöyle konuştu: “Yapılaşmaya açılmayacak denilirse koruya yapılacak proje meşrulaşabilir. Altını ısrarla çizmekte fayda var. Burası I.derece doğal ve tarihi sit alanı. Millet bahçesi tasarlanan Atatürk Havalimanı veya eski stadyum alanlarından farklı. Zaten doğal bir alan. Korunun yapılaşmaya açmayacak, korunmasına yönelik projelerin tasarlanması gerekiyor.”

Millet bahçesi olabilmesi için Validebağ Korusu’nun statüsünün değiştirilmesinin gündeme geleceğini belirten Akçelik, “Statü değiştirildikten sonra ileride koruya başka projeler bile geliştirilebilir. 1998 yılından beri zaten koru üzerinde hayata geçirmek istedikleri planlar var. Şimdi millet bahçesi altında bunları hayata geçireceklerdir.” şeklinde konuştu.

Millet Bahçesi projeleri hakkında da bilgi veren Akçelik, “Projelerin içeriği belirsiz, Atatürk Havalimanı hariç diğer millet bahçesi tasarlanan yerlere ilişkin bir proje açıklanmadı. Atatürk Havalimanı projesine baktığımız zaman 11.700.000 metrekarelik alanda yürüyüş parkurları, kongre alanı, müze, sergi salonları, yapay göletler, botanik park, yeşil alanları, organik tarım alanları gibi çeşitli çalışmalar görülüyor. İstanbul’da Başakşehir, Pendik, Maslak, Ataköy, Yeşilköy, Esenler ve Üsküdar’da millet bahçesi yapılması tasarlanıyor.” dedi.

“KORU ZATEN HERKESE AÇIK”

Konuya ilişkin Validebağ Gönülleri de bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Öyle bir izlenim yaratılmaya çalışılıyor ki, sanki Validebağ Korusu kapalı, yasak bir bölge, insanlar giremiyor. Böyle bir şey yok. Validebağ Korusu her gün, kimisi yürüyen, kimisi koşan binlerce insanı misafir etmektedir. İsteyenler için çok sayıda yeme içme mekanları da bulunuyor. Gerçek bu iken ve herkes memnun iken, hala Validebağ Korusu’nu değişik biçimlere dönüştürmeye çalışmaya gerek yoktur. Çünkü biliyoruz ki, bu girişimler mutlaka bir inşaat çalışması gerektirecek ve Koru’daki doğal ekosistemi tahrip edecektir.

Özet olarak, Validebağ Korusu I. derece doğal ve tarihi SİT alanıdır. Gelecek nesillere bu koruyu doğal, yeşil ve bir bütün olarak bırakma borcumuz vardır. Koru’ya dokunmayın. Validebağ Korusu için illa bir şeyler yapmak isteyenlerin, Koru’nun çöpten kurtulmasını sağlamaları yeterlidir.”


ARŞİV