Kadına şiddet bitmek bilmiyor!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde de dünya genelinde kadınların yaşadığı şiddetin vahim boyutuna dikkat çekiliyor, düzenlenen etkinliklerde kadınların..

30 Kasım 2010 - 14:12

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde de dünya genelinde kadınların yaşadığı şiddetin vahim boyutuna dikkat çekiliyor, düzenlenen etkinliklerde kadınların sorunları gündeme getiriliyor. Kadıköy Belediyesi de bu özel günde bir dizi etkinlik düzenledi.

Gazetelerin üçüncü sayfalarından tutun da tv haberlerinin önemli bir bölümünde bulmak mümkün şiddet içerikli haberleri. Hemen hemen her gün pek çok olay yaşanıyor ülkemizde ve dünyada. Tüyler ürperten pek çok haberi medyadan takip etsek de bu haberler buzdağının görünen yüzü. Yani basına yansıyan bölümü. Uzmanlar şiddeti, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümü olarak tanımlıyor. Şiddet kimi zaman kişinin eşine, çocuklarına, anne babasına, kardeşlerine veya yakın akrabalarına yönelik uyguladığı her türlü saldırgan davranış olarak ortaya çıkabiliyor. Tehdit etmek, ekonomik özgürlüğünü kısıtlamak ve zorla evlendirmek de şiddetin başka bir türü olarak kabul ediliyor. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde de dünya genelinde kadınların yaşadığı şiddetin vahim boyutuna dikkat çekiliyor, düzenlenen etkinliklerde kadınların sorunları gündeme getiriliyor.
Toplumda yaşanan şiddet vakaları, boyutları, nedenleri ve yapılması gerekenler, 26 Kasım Perşembe günü Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta tartışıldı. S. Serap Ören’in hazırladığı ve Binnazlı Saka tarafından düzenlenen “Aile İçi Şiddet” konulu panelde şiddet gören kişinin kendisine olan saygısını, kendisine ve çevresine olan güvenini azaltan, korku duymasına sebep olan pek çok davranışın da şiddet kavramı içinde yer aldığı vurgulandı. Önemli bilgilerin paylaşıldığı “Aile İçi Şiddet” konulu konferansta “kadınların yaşadığı şiddet”in toplumda ne kadar önemli boyutlarda olduğu vurgulandı.
NAUTİLUS’TA ETKİNLİK
Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Tepe Nautilius Alışveriş Merkezinde stand kurarak günün önemi konusunda farkındalık yaratmaya yönelik bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik kapsamında Alışveriş Merkezi içinde yer alan bütün plazma ekranlarda Kadına Şiddete Son görüntüleri gün boyunca yayınlandı, ayrıca Alışveriş Merkezini ziyaret eden yurttaşlara şiddete son temalı bilgilendirici broşürler dağıtıldı.
ÜNİVERSİTELİ KADINLAR, PROJE HAZIRLADI

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin ülke çapında 21 Şubesi ile birlikte, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Uluslararası Gününde “Aile İçi Şiddetin Önlenmesi” projesini uygulamaya koydu.
25 Kasım 2010-25 Kasım 2011 arasında bir yıl süresince uygulanacak TÜKD projesinde, gelecek nesillerin bu sorunu yaşamamaları için, çocukların erken yaşta şiddetin olumsuz etkileri konusunda bilgilendirilmelerine öncelik verilecek. Okul öncesi eğitim ve ilköğretim rehberlik bölümleri aracılığı ile sürdürülmesi planlanan projenin yaşama geçirilmesinde, şubeler her ilde Milli Eğitim İl veya İlçe Müdürlükleri ile işbirliği yapacak.
Bilindiği gibi, son yıllarda, aile içi şiddet olayları toplumumuzu sarsan boyutlara ulaştı. Her geçen gün ailede yaşanan dayak gibi fiziksel şiddet veya ekonomik, ruhsal ve cinsel şiddet olayları gazetelerde ve televizyonlarda yer almaktadır. Aile içi şiddet, en çok kadınları ve çocukları mağdur etmekte, fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine ve acı çekmesine yol açmakta, temel hak ve özgürlüklerini kullanmalarını engellemekte, onurunu zedelemektedir. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir.


 


ARŞİV