Kadıköy’üz Biz, Cumhuriyetiz Biz

Kadıköy Belediyesi’nin her yıl düzenlediği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yürüyüşüne yine yüz binler akın etti. Vals gösterisi ile başlayan yürüyüş boyunca coşku hiç eksilmezken, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı yaptığı konuşmada “Kadıköy’üz biz, Cumhuriyetiz biz” dedi.

29 Ekim 2019 - 23:02

Kadıköy’ün bir geleneği haline gelen, her 29 Ekim Cumhuriyet kutlamalarında yüz binlerce Kadıköylünün ve İstanbullunun katıldığı meşaleli yürüyüş bu sene de coşkuluydu. Türk bayrağı ve Mustafa Kemal Atatürk bayrakları taşınan, coşkulu yürüyüş 19.00’da Suadiye ışıklardan başladı.

CHP Milletvekilleri Gürsel Tekin, Onursal Adıgüzel, Akif Hamzaçebi, Kadıköy eski belediye başkanları Selami Öztürk, Aykurt Nuhoğlu, CHP eski milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ve CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin’in katıldığı yürüyüş Kadıköy Belediyesi Gençlik ve Sanat Merkezi’nden gençlerin vals gösterisi ile başladı.

Etkinliğin öncesinde dans gösterileri ve DJ performanslar için hazırlanan Bağdat Caddesi üzerindeki sahnelerden de canlı verilen yürüyüş boyunca heyecan hiç düşmedi. Bu sene ki sloganı “Coşkuyla, Umutla, Hep Birlikte Yürüyoruz” olan Cumhuriyet’in 96. yıl dönümünü kutlama yürüyüşü Caddebostan İskele Sokak’ta sonlandı.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, yürüyüş sonunda yaptığı konuşmaya “Bir gün olsun gözlerini cumhuriyet ışığından ayırmayanlar, hak hukuk adalet deyince elde bayrak caddeyi dolduranlar, dillerinden cumhuriyet şarkısını düşürmeyenler her yıl olduğu gibi cumhuriyetimizin 96. yılında Bağdat Caddesi’ni bayram yerine çeviren dostlarım, komşularım, cumhuriyet ve Atatürk sevdalıları hoş geldiniz” diyerek başlarken, etkinlik organizasyonu için tüm Kadıköy Belediyesi çalışanlarına, Kadıköy Emniyet Müdürlüğü ve Kaymakamlığa teşekkür etti. 

“Şimdi daha çok, daha çok Kadıköy diyoruz”

Seçim sürecinde ‘Daha çok Kadıköy’ diyerek yola çıktığını hatırlatan Odabaşı, “Şimdi daha çok, daha çok Kadıköy diyoruz. O zaman ulaşabildiğim kadar komşuma ulaşmaya çalışmıştım ancak elbette herkese erişmek mümkün olmamıştı. Şimdi bu fırsat yeniden elime geçti, Kadıköy’ün değerlerini yaratan çağdaş, Kadıköy’ün değerlerini yaratan çağdaş, Atatürkçü, özgürlükçü, cumhuriyet değerlerine bağlı, aydınlık yüzlü yüz binlerce komşum hemen yanı başımda” dedi.

Kadıköy’ü değerlerine tutunmuş, yeni nesillere aktardığı Atatürk ilkeleriyle her zaman örnek bir ilçe yapmaya söz veren Odabaşı, “Kadıköy, Cumhuriyetin ve özgürlüklerin kalesi olmaya devam edecek. Birlikte devam ettireceğiz. Cumhuriyet, bizim için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi, toplumsal ve siyasal değişim projesidir. Demokrasiyi her düzeyde geliştirmek, hepimizin ortak sorumluluğudur. Şüpheniz olmasın, Kadıköy olarak bu sorumluluğun bilincindeyiz” diye konuştu.

“Kadıköy özgürlüktür, gençtir, kadındır…”

Odabaşı, Kadıköy’ün canlı, demokratik bir model olduğunun altını çizerken “Biz Kadıköy’üz, Cumhuriyetiz Biz” dedi: “Özgürlüktür Kadıköy, Gençtir. Kadındır Kadıköy. Fikirtepe’den Moda’ya emektir, iştir. Kadını erkeğiyle, her alanda eşitliktir. Tarihtir Kadıköy, Bostancı’dan Anadolu’ya açılan kapıdır. Kadıköy, en kıymetlimizdir; Haydarpaşa’dır.”

“Evet, biz Cumhuriyetiz. ‘Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz' diyen Atatürk’ün çocuklarıyız. Onun emanetçileriyiz. Biz, 27 Ağustos 1976’da, Cumhuriyet Halk Partisi kurultayında, ‘İktidarda ya da muhalefette, savaşta ya da barışta, beraber yaşayacağız’ diyen İsmet Paşa’nın yol arkadaşlarıyız” ifadelerini kullanan Odabaşı, şöyle devam etti: 

“Nazım’ın kardeşleriyiz, Yörük Ali’yiz, Halide Edip’iz”

“Biz, ‘Dörtnala gelip Uzak Asya'dan…’ diye başlayan Davet şiirinde ‘Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim’ diyen Nazım’ın kardeşleriyiz. Biz, Cumhuriyetiz. Kıymet bileniz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yazılan kurtuluş destanının onurunu, heyecanını ve bu destanın varış noktası olan Cumhuriyet'in ilanını, ilk günkü gibi coşkuyla yaşayanlarız. Çiğiltepe’de gururuyla şehit düşen Albay Reşat, Kastamonu’da bedenini cephaneye siper eden Şerife Bacı, İzmir’de dokuz dağın efesi Yörük Ali’yiz. İnançlıyız. Cumhuriyet kuruldu diye minarelerden kandil yakanız biz. Azimliyiz. Yağmurlu ve fırtınalı bir günde, işgale karşı, Kadıköy ‘de on binlere seslenen Halide Edip’iz biz. Genciz. Kurbağalıdere’den mavnalarla Anadolu’ya silah kaçıranlarız. İnatçıyız. Kuvayi Milliye’nin koludur diye kapısına kilit vurulan Fenerbahçeyiz. Şehrini ve yeşilini savunmak için yan yana gelen, Galatasarayız, Beşiktaşız. Gururluyuz. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu cumhuriyetin kalesi, aydınlık yüzlü insanların kenti Kadıköy’üz.”

Odabaşı, konuşmasını yürüyüşe katılan yüz binlerce Kadıköylünün bayramını kutlayarak sonlandırdı. 10 yaşındaki bir ilkokul öğrencisinin, Cumhuriyete bağlılık andını okutmasının ardından yürüyüş sona erdi.


ARŞİV