Kadıköy'de bir dünya rekoru

2009’da dünyanın sualtında en fazla kalan insan rekorunu elde ederek Guinnes Rekorlar Kitabı'na giren Cem Karabay, rekorunu 135 saat 2 dakika 19 saniyeye çıkardı...

02 Kasım 2011 - 10:28

2009’da dünyanın sualtında en fazla kalan insan rekorunu elde ederek Guinnes Rekorlar Kitabı'na giren Cem Karabay, rekorunu 135 saat 2 dakika 19 saniyeye çıkardı. Karabay, yeni rekorunu Kadıköy Caddebostan Sahili'nde kurulan 8 metre uzunluğunda, 3 metre derinliğindeki 80 tonluk akvaryumda elde etti.

Dünyanın sualtında en fazla kalan insanı unvanını 2009 yılında 135 saat 2 dakika 19 saniye ile elde ederek Guinnes Rekorlar Kitabı'na giren Cem Karabay, rekorunu Caddebostan Sahili’nde kurulan akvaryumda 192 saat, 19 dakika ve 19 saniyeye çıkardı. Karabay kendi rekorunu kırmak için 80 tonluk akvaryumda 1 haftadan fazla bir süre yaşadı. Karabay’a, el ve ayaklarının uyuşmaması için 36 bebek bakım kremi ve losyonunun karışımından yapılan bir merhem sürüldü. Özel bir sistem ile sualtından internete bile girerek sosyal mesajlar veren Karabay’a, Milliyet Muhabiri Gökhan Karakaş 94. saatinde eşlik etti.
Soluduğumuz hava ile doldurulan tüpleri kullanarak sualtında 193 saat kalmak için 21 Ekim akşamı akvaryuma giren Cem Karabay rekora ulaştı. Aynı şekilde 2009’da elde ettiği 135 saat ile Guinnes Rekorlar Kitabı'na giren Karabay, tüm ihtiyaçlarını sualtında giderirken düzenli şekilde uyumaya da devam etti. Caddebostan Sahili'nde kurulan 8 metre uzunluğunda, 3 metre derinliğindeki 80 tonluk akvaryumda Karabay, normal bir insanın yiyebildiği her şeyi kolaylıkla yiyebildi. Yemek sırasında nefes almasını sağlayan ağzındaki cihazı (regülatörü) çıkartan Karabay çiğnedikten sonra tekrar hava cihazını aldı. Vücut fonksiyonlarının bozulmaması için gün içinde mutlaka belirli egzersizler yapmak zorunda olan sporcu, kendisi için indirilen bisiklete bindi. Günde 8-12 saate kadar uyuyan Karabay’a nöbetleşe akvaryuma giren 2 dalgıç eşlik etti. Dalgıçlar 3-4 saatlik süreler içinde akvaryumda Karabay’la birlikte kaldıktan sonra nöbeti sonrakilere teslim etti. Böylece Karabay, yalnızlık hissinden tamamen uzaklaşırken güvenliği de sağlanmış oldu.
BEBEK KREM VE LOSYONLARI HASARI AZALTIYOR
Eylül 2009’da ABD’li Jerry Hall'a ait 120 saat 1 dakika 9 saniyelik rekoru 135 saat 2 dakika 19 saniyeye çıkartan Karabay’ın el ve ayaklarında doku kayıpları ve bozulmalar meydana gelmişti. Sudan çıktıktan sonra uzun süre el ve ayaklarındaki hasarların giderilmesi için tedavi olan Karabay bu kez, çok daha iyi durumda. Çünkü, el ve ayaklarına 36 çeşit bebek bakım ürününden (krem, losyon ve tahriş önleyici jel) oluşan bir karışım sunuluyor. Bebek ciltleri losyonu ve kremleri karıştırılarak Karabay’ın özellikle parmaklarına ve avuç içlerine sürülüyor. Eldiveninin ve ayağındaki patiğin içine de sürülen karışım Karabay’ın suyun oluşturduğu hasarı en azla atlatmasını sağlıyor.
MİLLİYET MUHABİRİ 94. SAATTE EŞLİK ETTİ
Rekor denemesini Güneydoğu’da şehit olan asker ve polislere armağan edeceğini söyleyen Karabay, Van’da yaşanan depremin ardından da sosyal mesajlar verdi. Facebook ve sponsoru yenicarsim.com üzerinden herkesi Van’da yardıma ihtiyacı olanlara yardım yapmaya çağırdı. Akvaryumunda kendisini izleyenleri Türk bayrağının arkasından selamlayan Karabay, yazdığı yazılarla birlik mesajları verdi. Rekor denemesini yarıladığı 94. saatte yanına inen Milliyet Muhabiri Gökhan Karakaş’la tam yüz maske ve telsiz bağlantısı ile konuşan Karabay, kendisini çok iyi hissettiğini ve hiçbir sorunla karşılaşmadığını söyledi. Karabay, 4. günün beklediğinden daha hızlı geçtiğini bir önceki denemesine göre vücudunda büyük hasarların meydana gelmeyeceğini vurguladı. Karabay, “Şehitlerimizin acısıyla sarsılırken yaşanan deprem felaketi bizi derinden yaraladı. Gelişmeleri internetten takip ediyorum. Van’da insanlarımızın yardıma ihtiyacı var. Birlik beraberlik olursa bugünleri daha kolay atlatırız” dedi. Karabay, Gökhan Karakaş’a 193-194 saate çıkartacağı rekoru Cumhuriyetimizin 88. yılının kutlandığı 29 Ekim akşamı elde edeceğini de vurguladı. Yenicarsim.com’un genel koordinatörü Elif Bakiler de, ülkemizin cesur ve yetenekli pek çok sporcu barındırdığını söyleyerek Karabay’a destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.
RAKAMLARLA REKOR DENEMESİ
Karabay, 21 Ekim 18.30’da girdiği akvaryumdan 8 gün sonra 29 Ekim akşamı çıkma planını gerçeğe dönüştürdü. 135 saat ile Karabay’ın elinde bulunan rekor 193-194 saati ile kırılması zor bir seviyeye ilerleyecek. Karabay’a sürekli 1 sualtı hekimi, 1 uzman hekim ve bir acil durum ekibi eşlik etti. Karabay’ın akvaryumunda suyun sıcaklığı 30 dereceye kadar çıkartıldı. 8 tonluk su her gün temizlenerek yenilendi. Akvaryumda 4 kamera ile 24 saat canlı yayın yapıldı. Karabay’a 8 kişiden oluşan dalgıç ekibi 24 saat eşlik etti. Karabay 15 litrelik sıkıştırılmış hava barındıran 65-70 tüp kullandı. Sualtı ekibi ise rekor boyunca 250 kez tüp değiştirdi. Kullanılan akvaryum ise rekor denemesi için mimar Bengiz Özdereli tarafından özel olarak tasarlandı. Guinnes kurallarına göre rekorun 4 kamera ile 24 saat görüntülenmesi ve her açıdan Karabay’ın gözlemlenmesi gerekiyor. Bunun için havuzun içindeki sabit 4 kameranın yanında 2 sualtı kameramanı da rekortmeni görüntüledi.
Gökhan KARAKAŞ
(Milliyet Muhabiri)
 

ARŞİV