Kadıköy'ün köklü okullarında değişim

Kadıköy’ün köklü okullarından Marmara Üniversitesi ve Kadıköy Anadolu Lisesi buruk bir yıl dönümü geçiriyor

03 Kasım 2016 - 13:32

Kaan DERTÜRK
Kadıköy, birçok köklü eğitim kurumuna ev sahipliği yapıyor. Marmara Üniversitesi (MÜ) ve Kadıköy Anadolu Lisesi (KAL), tarihi geçmişleri ve mezunları ile Kadıköy’ün akla ilk gelen eğitim kurumlarından. 15 Ekim 1897 tarihinde Maârif Nezâreti’ne bağlı olarak açılan, 6 Kasım 1903’te eğitime başlayan ve bugüne kadar kesintisiz olarak eğitim faaliyetlerini sürdüren Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü’nün neredeyse 120 yıllık bir geçmişi var. Kadıköy Anadolu Lisesi ise 4 Kasım 1955 yılında, bundan tam 61 yıl önce yüzlerce gence kapılarını açtı.
Kadıköy’ün bu iki köklü okulunda ise yıl dönümü coşkusunun yerine hüzün vardı. Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü, 15 Nisan 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanan Torba Yasa’ya göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı yeni kurulan Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne tahsis edildi. Hukuk Fakültesi’nin bulunduğu kampüste eğitimlerin devam etmesine rağmen “Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi” yazılı tabela indirilerek, ‘Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ tabelası asıldı. Üstelik tabelanın altına, sanki 100 yıl önce Sağlık Bilimleri Üniversitesi olmuş gibi 1903 tarihi yazıldı. Kadıköy Anadolu Lisesi ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen 19 Eylül tarihli genelgeyle, ‘proje okul’ kapsamına alınmasıyla, 8 yıl ve üzeri görev yapan 52 öğretmenine geçtiğimiz hafta veda etti.

ANAYASA MAHKEMESİ’NE TAŞINDI
Haydarpaşa Kampüsü’nü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne tahsis eden 6639 Sayılı Kanun’un iptaline ilişkin dava, ilk incelemenin yaklaşık 18 ay önce yapılmasının ardından 2 Kasım Çarşamba günü esastan görüldü. CHP Milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Levent Gök ile birlikte 121 milletvekili tarafından açılan davada, binlerce öğrencinin hem eğitim hayatını hem de geleceğini etkileyecek karar bekleniyor.

İLK MODERN TIP OKULU
Bugün Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü olarak hizmet veren binanın mimari tasarımı dönemin önde gelen mimarlarından Alexandre Vallury ile Raimondo D’Aronco’ya ait. Okulun duvarlarında Hereke ve Bilecik ocaklarından özel olarak getirilmiş renkli granitler kullanılmış, harçlar için ise Marsilya’dan su kireci getirilmiş. Metal kısımlar Belçika’dan alınmış, metal çerçeveli pencereler ise Viyana’da hazırlatılıp getirilmiş. Mekteb-i Tıbbiye’nin yeni binası, II. Abdülhamit’in doğum günü olan 6 Kasım 1903’te eğitime başladı.  
Türkiye’deki modern tıp eğitimin tarihi içerisinde önemli yer tutan bina, Kurtuluş Savaşı ve yakın dönem tıp tarihimizin önemli olaylarına tanıklık etti. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ve sonraki ismiyle Haydarpaşa Tıp Fakültesi’nden 1912-1922 yılları arasında yetişen hekimler, askeri hekimlik ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele sahalarında başarıyla hizmet verdiler. 1933 yılındaki Üniversite Reformu’nda tıp fakültesi Avrupa yakasına taşınınca, Mekteb-i Tıbbiye binası Milli Eğitim Bakanlığı’na bırakılara Haydarpaşa Lisesi’nin kullanımına geçti. Okulun klinik pavyonları ise günümüzde halen Haydarpaşa Numune Hastanesi olarak hizmet veriyor. 1933-1983 arasındaki 50 yıllık süre boyunca Haydarpaşa Lisesi olarak kullanılan Tıbbiye binası ise 1983’te Marmara Üniversitesi’ne devredildi.

ÖĞRETMENLERE HÜZÜNLÜ VEDA
Proje okul kapsamına alınan Kadıköy Anadolu Lisesi’nde geçtiğimiz hafta hüzünlü bir veda yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı, proje okullarda 8 yıl ve üzeri görev yapan öğretmenlere atama yazılarını göndermesi üzerine Kadıköy Anadolu Lisesi’ndeki 89 öğretmenden 52’si başka okullarda görevlendirildi. Öğrenciler, zorunlu tayin edilen 52 öğretmen için okul bahçesinde veda töreni düzenlendi. Öğretmenlere alkışlar eşliğinde veda edildi.
Kadıköy Anadolu Lisesi mezunları, eski öğretmenlerinin zorunlu tayin edilmesi üzerine 25 Ekim Salı günü okul yönetimine dilekçe verdi. “Proje okul uygulaması ile öğretmenlerimiz sürgün ediliyor. Okulumuzun ruhu yok ediliyor.” diyen mezunlar, öğretmenlerini geri istedikleri dilekçelerini idareye teslim etti.

60 YILLIK KÜLTÜR
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1955’te ortaya konan Maarif Kolejleri projesi kapsamında hayat bulan Kadıköy Anadolu Lisesi, 61 yıllık bir kültüre sahip. Mezun olan gençlerin bilim ve sanatla buluşma şansı yakaladığı okulda, kimisi kendi ülkesinde mesleğinde zirve yaptı, kimisiyse okuldan öğrendiği İngilizce sayesinde dünyaya uzandı. Maarif Koleji’nin sıralarından; Can Gürzap, Altan Erkekli, Müge İplikçi, Tarık Günersel, Nihat Odabaşı, Solmaz Kamuran, Önder Focan ve daha isimler geçti.
Geçen 61 yılda binlerce mezun veren okulun adı, her ne kadar 1976 yılında “Kadıköy Anadolu Lisesi” olarak değiştirilse de; akıllarda, hep “Kadıköy Maarif” olarak kaldı. Kadıköy Maarif Koleji mezunu binlerce kişi, eskiden olduğu gibi bugün de tek çatı altında. İlk mezunlardan son mezunlara kadar herkes, dernek faaliyetleriyle okullarına olan bağlılıklarını sürdürüyor.



 

ARŞİV