Kadıköy'ün ilk Şehremini Osman Hamdi Bey anıldı

Kadıköy’ün ilk belediye başkanı olan Osman Hamdi Bey ölümünün 100. Yılında, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde saygıyla anıldı.

15 Aralık 2010 - 09:29

Kadıköy’ün ilk belediye başkanı olan Osman Hamdi Bey ölümünün 100. Yılında, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde saygıyla anıldı.


Kadıköy Belediyesi, Kadıköy'ün ilk şehremini olan ressam, arkeolog Osman Hamdi Bey'i ölümünün 100. yılında özel bir gece ile andı.
Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından 2010 yılının Osman Hamdi Bey'i anma yılı olarak ilan edilmesiyle çeşitli kurumlar tarafından özel etkinliklerle anılan Kadıköy'ün ilk şehremini (belediye başkanı), İstanbul Arkeoloji Müzesi Kurucusu ve ünü yurt dışına taşan Kaplumbağa Terbiyecisi adlı tablosuyla belleklere yerleşen ressamımız Osman Hamdi Bey için 2010 yılının son anma etkinliğini Kadıköy Belediyesi düzenledi.
Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Osman Hamdi Bey gecesinde, Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi öğrencileri mini konser verdiler.
Geceye ev sahipliği yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk açılış konuşmasında, Kadıköy’ün ilk şehremini olan Osman Hamdi Beyi ölümünün 100. yılında saygıyla andıklarını belirterek şunları söyledi:
“Osman Hamdi Bey, bilimin gücüne inanan, kültür ve sanat yaşamını hep ön planda tutmuş, sorgulayan insan profili ile hep dikkat çeken bir kişilik, Kadıköy’ün bugünkü fotoğrafında da şüphesiz katkıları büyük. Arkeoloji çalışmalarındaki öncülüğü, müzeciliğimizde modern anlamda açtığı yeni ve verimli devre, resim konusundaki çalışmaları tüm Türk Tarihi için şüphesiz önem taşımaktadır. Ancak benim ve Kadıköy için Osman Hamdi’nin manevi anlamı daha farklı. Belediye yetkililerinin sadece yol yapmak ve çöplerin alınmasından ibaret olduğunu bir dönemde bu kavramı beslemesi ile bu görev tanımına ilk kez sosyal konuları, kültürü, sanatı, resmi, kent tarihini korumayı ekliyor. Böylece sosyal belediyecilik kavramında da önemli rol oynuyor. Tüm bunları göz önüne alınca Kadıköy’ün ilk büyük şansıdır bana göre. Osman Hamdi Bey’in Kadıköy Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin dokümanları Celal Esat Arseven’in kaleme aldığı ‘Kadıköy hakkında Tetrikatı Belediye’ kitabı ile belediyenin 1915’li yıllardaki ilk faaliyet raporuna ulaşmış olduk. Cahit Kayra’nın çevirisine devam ettiği bu kitapta yer alan Kadıköy’ün eski planları, köşkleri, hamamları arsa fiyatları gibi bilgiler aynı zamanda Kadıköy’ün gelişim haritasını da ortaya çıkarmış olacak. Bu çalışmanın uzantısı olan ve şimdiye kadar Kadıköy Belediyesi Meclis Binası olarak, kullanıldığı, tarihi şehremaneti binamızı Kadıköy’ün kimliğine ışık tutan kent müzesi olması için çalışmaları da başlatmış bulunuyoruz. Bugün bu özel gecenin hazırlanmasında değerli katkılarını esirgemeyen İstanbul Arkeoloji Müzesi yönetimine teşekkür ediyor, Osman Hamdi Bey’i tekrar sevgi ve minnetle anıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
Gece, ünlü müzisyen sanatçı Tuluyhan Uğurlu’nun Osman Hamdi Bey anısına hazırladığı “Güneş Ülke Anadolu” isimli Anadolu medeniyetler tarihini ise görsel bir sunumla hazırladığı konser ile devam etti.
Güneş Ülke Anadolu’da Tuluyhan Uğurlu, neolitik çağdan bugüne Anadolu uygarlıklarını anlattı. Çatalhöyük’le başlayıp, Hitit, Frig, Lidya, Likya, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemi ile süren konser, Cumhuriyetle sona erdi. Eserin başında ve sonunda Osman Hamdi Bey’i anlatan görsel materyaller, Tuluyhan Uğurlu’nun müziği eşliğinde sunuldu. Konserde Tuluyhan Uğurlu’ya; kavalda Murat Toraman, viyolada Doğukan Çokşeker, elektro gitar ve yaylı tamburda Uğur Varol ve vurmalı enstrümanlarda Gürkan Özkan eşlik etti.
Uğurlu’nun konseri, izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.


 


ARŞİV