Kadıköy'den Balbay'a sevgi seli

Gazeteci Mustafa Balbay’ın cezaevinde kaleme aldığı ‘Silivri Toplama Kampı; Zulümhane’ adlı kitabını meslektaşları Kadıköy’de imzaladı. Kadıköylülerin akınına uğrayan Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte Balbay’ın cezaevinden gönderdiği mektup duygulu anlar yaşattı.

13 Ocak 2011 - 11:26

İkinci Ergenekon davasından 675 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay’ın Silivri Cezaevi’nde kaleme aldığı “Silivri Toplama Kampı; Zulümhane” adlı kitabının imza günü etkinliği, 8 Ocak Cumartesi günü Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Kadıköy Belediyesi Sanat Kütüphanesi ve Cumhuriyet Gazetesi’nin birlikte düzenlediği etkinliğe Kadıköylüler yoğun ilgi gösterdi. Yüzlerce Kadıköylü’nün doldurduğu salonda boş koltuk kalmayınca merdivenler de dolup taştı, salona giremeyenler ise kapılarda toplanarak etkinliği ayakta izledi.
İmza günü etkinliği Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün konuşmasıyla başladı. Öztürk “Sayın Balbay bilgisayarına gelen ve sildiği bir dosya yüzünden Ergenekoncu olarak yargılanmakta. Böyle günlerde cesur olmalıyız” dedi. Alman yazar Schiller’in “Hiçbir şeye cesaret etmeyen hiçbir şeye ümit beslemesin” sözlerini anımsatan Başkan Öztürk “Zulümhane” kitabının son paragrafını okudu.

‘ELBET BİR GÜN BULUŞACAĞIZ’

Daha sonra sahneye davet edilen tiyatro duayeni Yıldız Kenter, Balbay’ın cezaevinde Kadıköylülere hitaben yazdığı mektubunu okudu. “Sevgili Kadıköylü kardeşlerim, can dostlarım; Bu satırları yazarken, tepemizden seyrek geçen martılardan birinin kanadına takılsam... Onunla Kadıköy’e uçsam... Aranıza konsam... Hepinize sarılsam diyorum... Elbet bir gün buluşacağız... Bu aşk böyle yarım kalmayacak...” sözleriyle başlayan mektup okunurken salonda bulunan birçok kişi gözyaşlarını tutamadı.
Duygulu anların yaşandığı ve mektubun sık sık alkışlarla kesildiği etkinlikte daha sonra konuşmalara geçildi. İlk konuşmayı yapan şair ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ataol Behramoğlu, “Tek adam diktatörlüğüyle bugün karşı karşıyayız. Silivri Cezaevi’nin ABD’nin Guantanamo hapishanesinden bir farkı yoktur. Balbay’a bir daktilo bile çok görülürken Hizbullahçılara internet bağlanıyor. Bunu yapanlar utanmalı” diye konuştu. Behramoğlu sözlerini Balbay’ın kendisine bir duruşma esnasında ilettiği bir şiirini okuyarak tamamladı.

‘O’NUN TEK SİLAHI KALEMİ’

Gazeteci–yazar Yazgülü Aldoğan ise tutukluluk süreleriyle ilgili düzenleme yapılan yasaya değindi ve şunları söyledi: “31 Aralık akşamı hepimize ‘demokrasi’ hediyesi verildi. AB normlarına göre düzenlenen yasayla 5 kişinin katili serbest bırakıldı. Arkadaşımız Mustafa Balbay 2 yıldır tutuklu ve biz hala nedenini bilmiyoruz. Örgütlü çete suçlamasıyla yargılanıyor ama bunun için silahlı olması gerekir, oysaki onun sadece kalemi var.”
Aldoğan bunun çok önceden müthiş bir senaryo ile yazılmış bir tiyatro olduğunu söyledi.
Son konuşmayı yapan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Bekir Coşkun ise “Hukuka inancımı yitirmiş durumdayım. Fakat sizleri burada görmekten dolayı çok mutluyum” diye duygularını ifade ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şu an burada konuşmak benim için bir görev. Ancak buradaki bu tablo yazmam için beni daha da yüreklendirdi.”
Coşkun kendisi kadar toplumun da hukuka güvenmediğini belirterek “Hukuk neredeyse onu aramak ve bulmak gerekiyor” dedi. Coşkun konuşmasını, “İyi ki buraya geldim ve sizin o aydınlık yüzlerinizi gördüm çünkü bizim size çok ihtiyacımız var” sözleriyle bitirdi.

GAZETECİLERDEN BALBAY’A DESTEK

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Büyük Salon’da gerçekleştirilen etkinliğin ardından imza günü için fuaye salonuna geçildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve yazarı Orhan Erinç, Ataol Behramoğlu, Bekir Coşkun, Meriç Velidedeoğlu, Orhan Bursalı, Ümit Zileli, Zeynep Oral, Işıl Özgentürk, Yalçın Bayer, Melih Âşık, Enver Aysever, Mustafa Mutlu, Oray Eğin ve Yazgülü Aldoğan etkinliğe katılarak meslektaşları Balbay’a desteklerini ortaya koydu. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel de gönderdiği faks mesajında İzmir’de bir panelde konuşması olması nedeniyle etkinliğe katılamadığını belirtti.
Kitaplarını sevdikleri yazarlara imzalatmak isteyen Kadıköylüler, imza masalarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Meriç Velidedeoğlu ise Balbay’ın kitabını “Oturmak yok, hep ayakta” diyerek ayakta imzaladı.

FOTOĞRAF SERGİSİ DE VAR

İmza gününde, Kadıköy Belediyesi Sanat Kütüphanesi’nce düzenlenen “Meslekte 30. Yıla Saygı” başlığıyla Balbay Fotoğraf Sergisi de yer aldı. Etkinliğe katılanlar sergiyi gezerken, Balbay’ın cezaevinde çekilen fotoğraflarını inceledi. Sergi, 15 Ocak Cuma akşamına kadar gezilebilecek.
İmza gününde Balbay’ın 25. baskısını yapan “Silivri Toplama Kampı; Zulümhane” kitabı kısa sürede tükenince, yayınevinden yeniden kitap getirtildi. Etkinlikte yaklaşık bin 500 kitap imzalandı.


Haber: Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Sinem TEZER / Cansu Çağırtekin


BALBAY’DAN KADIKÖYLÜLERE MEKTUP

Sevgili Kadıköylü kardeşlerim, can dostlarım;
Bu satırları yazarken, tepemizden seyrek geçen martılardan birinin kanadına takılsam... Onunla Kadıköy’e uçsam... Aranıza konsam... Hepinize sarılsam diyorum... Elbet bir gün buluşacağız... Bu aşk böyle yarım kalmayacak...
Kardeşlerim;
... Şu anda ülkemiz, daha suçlu olup olmadığı belli olmayan insanların, yurtsever aydınların kaç yıl tutuklu kalması gerektiğini tartışıyor... Sadece bu durum bile demokrasimizin ileri mi yoksa geri mi olduğunu göstermeye yeter.
Yurtsever, Atatürkçü, Cumhuriyetçi, Kadıköylü kardeşlerim, Türkiye 1990’lı yıllarda art arda aydın kıyımları yaşadı ancak baktılar ki, Atatürkçü aydınlar öldürmekle ölmüyor. Ruhları, toplumdaki varlıkları yaşamaya devam ediyor. Ne yapmalı, bu aydınları nasıl etkisiz kılmalı diye düşündüler. Dediler ki; bedenlerini hapsedelim, böylece ruhlarını öldürmüş oluruz. Şimdi bunu deniyorlar. Ancak başaramayacaklar. Gerçek aydının ruhu iki parçadır; bir yanı toplumla birlikte, bir yanı da bedenindedir.
Yol arkadaşlarım;
Bu mücadele, Mustafa Kemal’in değerlerini 21. yüzyıla taşıma mücadelesidir.
Başta Kadıköy Belediyesi olmak üzere, bu etkinliği düzenleyen, omuz veren, katılan herkese teşekkür ediyorum, sarılıyorum... ... Yurtseverlik duygunuz ve cumhuriyet mücadeleniz önünde saygıyla eğiliyorum.
Mustafa Balbay’ınız...
 


ARŞİV