Kadıköy'de Maraş katliamı lanetlendi

Kitle örgütleri ve siyasi partilerin Kadıköy temsilciliklerinin katılımıyla İskele Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında Maraş katliamının planlı bir operasyon olduğuna dikkat çekildi.

21 Aralık 2010 - 15:28

Demokratik Çözüm Platformu adına BDP, EMEP, EDP, ESP, ÖDP, DÖH, SDP ve Yeşiller Partisi ile Diyarbakır Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, KAYYDER, AKADER, BES, SES ve Eğitim Sen’in Kadıköy temsilcilikleri Maraş katliamının 32. yıldönümü ve 19 Aralık cezaevleri operasyonunun 10. yıldönümü nedeniyle ortak bir basın açıklaması yaptılar. 19 Aralık Pazar günü, Karaköy-Eminönü İskelesi’nin önünde bir araya gelen grup “Maraş’ın hesabı sorulacak” sloganları attı.
Grup adına okunan açıklamada “Dersim, Çorum, Gazi, Sivas katliamları hâlâ hafızalarımızdadır” denilerek şöyle devam edildi:
“16–24 Aralık 1978 yılında 5 gün süren Maraş katliamında belediye hoparlörlerinden anonslar yapılarak 300-400 kişilik gruplar, ellerinde sopa, balta ve silahlarla Alevi mahallelerine saldırarak çocuk, kadın ve yaşlıları öldürdüler, işyerlerini ve evlerini yakıp yıktılar. Resmi verilere göre 105 kişi, resmi olmayan beyanlara göre 500 civarında kişi öldürülürken ortalıkta güvenlik görevlileri yoktu. Dönemin MİT, genelkurmay, emniyet ve hükümeti zan altında.”
Açıklamada dönemin başbakanı Bülent Ecevit’e ait belgelerde bu olayın planlı bir operasyon olduğunun da ortaya çıktığı ifade edildi.
“Bu karanlık oyunlar 1980’lerden beri sistematik bir biçimde cezaevlerinde de oynandı” denilen açıklamada “En son 19–22 Aralık 2000 tarihinde “hayata dönüş operasyonu” adı altında 20 cezaevine operasyon yapılmış, 30’u tutuklu 2’si asker olmak üzere 32 kişi katledilmiştir” ifadelerine yer verildi.


ARŞİV