Kadıköy'de KÖPRÜ protestosu

‘3. Köprü Yerine Yaşam Platformu’nun çağrısıyla Kadıköy’de toplanan İstanbullular 3. köprüye tepkilerini dile getirdi. HES'lere, termik santrallere, kentsel dönüşüm projelerine karşı dereleri...

29 Aralık 2010 - 10:21

‘3. Köprü Yerine Yaşam Platformu’nun çağrısıyla Kadıköy’de toplanan İstanbullular 3. köprüye tepkilerini dile getirdi. HES'lere, termik santrallere, kentsel dönüşüm projelerine karşı dereleri, konutları ve yaşam alanlarını savunmaya geldiklerini söyleyen binlerce kişi, ‘Ormanıma, suyuma, mahalleme dokunma’ dedi.

İstanbul'a yapılmak istenen 3. Boğaz Köprüsü’ne karşı olan İstanbullular, Kadıköy'de 26 Aralık Pazar günü buluştu. Mitinge, Karadeniz, Sinop Gerze ve Bursa'dan da katılım sağlandı. Tepe Nautilus önünde toplanan çevreciler, buradan Kadıköy Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık “3. köprünün mimarı olmayacağız”, “Dereler özgürdür, özgür akacak”, “3. köprü cinayettir”, “Termiğe inat yaşasın hayat”, “Kentsel dönüşüme hayır” sloganları atıldı.
Mitinge, Karadeniz İsyandadır, Loç Vadisi'ndeki HES'lere karşı mücadele eden Sarı Yazmalılar, TMMOB, KESK, Derelerin Kardeşliği Platformu, İstanbul Tabip Odası, ESP, ÖDP, EMEP, SDP, Halkevleri, yöre dernekleri, Ayazma mağdurları, Gülsuyu-Gülensu Yaşam ve Dayanışma Merkezi, Konut Hakkı Koordinasyonu, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum katıldı. Mitinge, İlkay Akkaya, Tayfa Bandista, Vova Müzik Grubu ve Hilmi Yarayıcı da katılarak destek verdi.
3. Köprü Yerine Yaşam Platformu Sözcüsü Kader Cihan, mitingde yaptığı konuşmada “Suyumuza, ormanımıza, toprağımıza, evimize ve emeğimize göz koyanlara karşı, İstanbul’u ve yaşamı savunmak için biraraya geldik” dedi. Cihan, “Şimdi burada, daha çok kısa bir zaman önce, faili meçhul bir cinayete kurban edilen Haydarpaşa Garı'nın tam karşısında, aynı ortak davayı savunmak için birlikteyiz” dedi.
3. köprünün yapılmasının sel felaketlerinin artması, su havzalarının ve havanın kirlenmesi, kentsel yıkımın hızlanması anlamına geleceğine dikkat çeken Cihan şunları söyledi: “Bizler, yaşam savunucuları olarak, bu suçlar karşısında insanın ve doğanın, en temel haklarını inatla savunmaya devam edeceğiz. 3. köprü yerine yaşamı, 3. köprü yerine toplu, parasız, kamusal ulaşım hakkımızı, 3. köprü yerine ormanlarımızı ve suyumuzu, 3. köprü yerine İstanbul'u savunacağız.”

‘SESİMİZİ BİRLEŞTİRELİM’

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, derelerin, ormanların, sit alanlarının satılmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. Soğancı, “Sinop'ta direnenler, Karadeniz’de direnenler seslerini, Alevilerin, Kürtlerin, barınma hakkı için direnenlerin sesleriyle birleştirmeli. Sloganımız tektir, kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” şeklinde konuştu.
Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu adına söz alan Prof. Dr. Beyza Üstün de 3. köprünün İstanbul'un su havzalarını ve kuzey ormanlarını tehdit ettiğini söyledi. Alibeyköy Barajı başta olmak üzere birçok barajın yapılaşma nedeniyle kirleneceğini ve kullanılamaz hale geleceğini kaydeden Üstün, ‘3. köprü projesi, ormanların, suyun, havzaların sermayenin hizmetine sunulmasıdır. Bu doğanın yıkımıdır. Suyun ticarileştirildiği her yerde halkın yoksullaşmasıdır’ dedi.

KENTSEL RANTA İZİN VERMEYECEĞİZ

Tozkoparan Derneği Başkanı Ömer Kirişçi, kentsel dönüşüm adı altında yürütülen rant planına karşı mahallelerinde kurdukları derneklerle direndiklerini anlattı. Kirişçi, depreme önlem almak adı altında, yoksulların barınma hakkının ellerinden alındığına dikkat çekti.
Konuşmaların ardından Loç Vadisi'ne kepçelerle girildiği, baraj inşaatının yeniden başladığı duyuruldu. Buna kitle “Loç Vadisi darda, herkes isyanda” sloganı ve ıslıklarla tepki gösterdi.
Miting, İlkay Akkaya ve Tayfa Bandista'nın müzik dinletisinin ardından sona erdi.

Semra Çelebi
 


ARŞİV